Kärlek, Misstro och hat

2668 visningar
uppladdat: 2007-04-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kärlek, Misstro och hat

Boken Gömda läste jag i pocketformat, och då var den på 380 sidor. Författaren är Liza Marklund som är en av Sveriges mest kända Journalist och författare och sedan 2004 har hon också varit UNICEF- ambassadör. Gömda var Liza Marklunds första bok.
Gömda handlar om kvinnomisshandel. Något som inte borde få existera, men som tyvärr finns.

Maria Eriksson också kallad Mia ( som är huvudpersonen i boken) bor i en mellansvensk stad och arbetar på en bank. Hon är involverad i flyktingrörelsen i staden där hon bor, och hon hjälper bla familjen G till ett bättre liv i Sverige. Varje nyår anordnar flyktingförläggningen en stor nyårsfest och det är där hon träffar honom, hennes blivande plågoande som kommer att förstöra för inte bara henna utan också för alla i hennes närhet. Men på nyårsfesten, i allt vimmel är det bara de mörka mystiska ögonen som nyfiket iakttar henne hon kan tänka på. Maria faller med en gång. De tar sällskap hen från festen och bestämmer sig för att fortsätta träffas. Till en början verkar allt bra, mysiga hemmakvällar och varma kyssar i nacken. Marias kompis Helena är också tillsammans med en utländsk man, Muhammed.
Men förhållandet börjar sakta spårar ur. Mannen Mia mötte den där natten för bara några månader sedan börjar försvinna och fram träder en arg och kontrollerande främling. Det börjar försiktigt med att han protesterar när det är dags att gå till stranden och Mia tar fram baddräkten, för att sedan övergå till allt värre saker. Snart är misshandeln ett faktum. Han hotar, slår och våldtar. Och Mia blir gravid. Misshandeln forstsätter och det är inte fören han hotar att skada hennes dotter som hon lämnar honom. Han fortsätter förfölja och trakassera henne. Sen träffar Mia Anders och gifter sig och då brakar helvetet lös, det blir ännu värre. Familjen hamnar i en mardröm av misshandel, terror och mordförsök. De är ständigt övervakade och barnen Emma och Robin blir allt nervösare.
Myndigheterna står handfallna. Polisen kan inte göra något och tillslut tvingas Mia, Anders och deras barn att fly. Men mannen som förföljer Mia ger inte upp. Han letar efter dem, och han hittar dem. Till slut finns bara en utväg: familjen måste lämna Sverige.

Marias föräldrar upplever nog det värsta föräldrar någonsin kan uppleva, deras barn far illa. Först förnekar Mia och blir arg när hennes mor kommer med små hintar om att hennes ”underbara” kille inte alls verkar vara vad han utger sig för. Mia blir riktigt förbannad och gång på gång avslutar hon deras samtal med att slänga på luren. Mias syster, som ser sin äldre syster låta någon förstöra hennes liv, försöker desperat att väcka Mia ur hennes slummerliknande tillstånd och få henne att lämna mannen. Flera gånger sitter hon med son blödande och gråtande syster i famnen, efter ännu ett av hans raseriutbrott.

När Mia och Anders flyr får ingen veta vart eller när. Föräldrar släktingar vänner och andra nära blir lämnade utan varken förklaring eller adjö. Detta tar Mias familj mycket hårt. Hennes förut så livliga och glada föräldrar förändras. Mias mamma kan inte gå och handla utan att bryta ihop och hennes far kämpar så hårt han bara kan för att inte bryta ihop totalt han också.

Gömda är en sann berättelse, En thriller direkt ur den svenska verkligheten. Skräcken finns där - men också hoppet, modet, glädjen och en kärlek som övervinner allt. Jag hade emellertid ont i magen när jag läste denna bok, känslan av att ingen kunde göra något var enormt frustrerande. Liza Marklund gör ett fantastiskt jobb språkligt, hon beskriver och ger en läskigt klar bild av hela stämningen som råder under misshandeln. För varje slag som träffar lyckas hon bygga upp en sådan spänning att jag bara inte kunde lägga ner boken. Hon använder ett lätt språk som flyter på bra. Liza beskriver inte så mycket miljö och landskap, förutom när dom flyr till Värmland och det stora skogarna så beskrivs och fokuseras det mer på känslor. t.ex. av Anders beskrivs nästan bara hans personlighet och hans snällhet, om hur han gör allt för att hjälpa sin flickvän och stå vid hennes sida istället för att bara lämna henne och fortsätta med sitt liv. Andres ger upp allt för Mia och deras barn, han offrar sitt förestag och sin familj. Det tycker jag är äkta kärlek. Han svek henne aldrig.

Ett litet utdrag.
” – Vad har det gjort med rabbatterna? Sa Anders en dag när han kom hem.
- Ingenting, hurså? Sa jag förvånat. Tillsammans gick vi ut och tittade. Någon hade rivit upp rabbatterna som jag och min pappa satt i vinterträda, hackat och skottat i den tjälfrusna jorden, grävt upp vårlökar och en liten rosenbuske och en pion. Allt var en ända röra.
- Herregud, Viskade jag trött. Det här är ju helt sjukt! Anders kramade mig.
- Vad ska vi göra för att få slut på det här? Frågade han.
Jag svarade inte, vaggades bara fram och tillbaka i hans varma famn. Han smekte mig över håret och såg djupt in i mina ögon.
- Vi klarar det här hjärtat, tillsammans.”

Den här boken behövde skrivas, och jag tror att Liza visste det. Och den tog som ett slag i magen. Att myndigheterna, poliserna ja alla som är till för att skydda och hjälpa oss är så maktlösa, det ä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kärlek, Misstro och hat

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-25]   Kärlek, Misstro och hat
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8017 [2024-05-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×