Stockholm

5 röster
13767 visningar
uppladdat: 2007-05-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete



Linus Terleskog Klass 7 vårterminen 2007 Specialarbete i svenska och so. Fredrika Central Skola




Syfte:

Mitt arbete ska handla om Stockholm för att jag vill veta mer och för att det är ett fint ställe. Jag tycker det är ett fint ställe för att jag har varit där och då såg jag torget och alla fina affärer och jobb som finns där. Jag tycker att det ska bli roligt att forska om Stockholm, både för att det är en stor stad och för att jag har varit där jag valde det också för att inte ha historia som förra året.

Jag vill veta vad folk jobbar med och när staden grundades med mera. Jag har tänkt jobba bra för att det ska bli ett så bra arbete som möjligt, men jag har också tänkt att det ska vara kul att jobba med det här arbetet. Jag har tänkt skriva mycket om staden. Det här arbetet ska bli bättre och större än vad arbetet om Columbus blev hoppas jag. Ju mer man skriver desto större blir arbetet. Jag tror att det kommer gå bra.

Mina Frågor:

1. När grundades Stockholm?

2. Varför ligger staden just där?

3. När blev Stockholm huvudstad?

4. Varför blev Stockholm huvudstad?

5. Vad jobbar folk med?

6. Vilka är de mest kända byggnaderna där?


Stockholmen

Stockholm ligger vid inloppet till sjön Mälaren.

Under 1100-talet blev landhöjningen större mellan Mälaren och Östersjön för att vattnet sjönk och det vart också mera strömmar då, men på slutet av 1100-talet och till mitten på 1200-talet började kungen att lägga ut avspärrningar i vattnet vid den ö som nu är Gamla Stan. På den ön byggde man också ett försvarstorn Som en fästning med fullt med stockar runt om för att de skulle kunna skydda sig mot fienderna och det var så Stockholm fick sitt namn. Namnet Stockholm betyder både stock och holme och då blir ju namnet Stockholmen.
. Därifrån kunde man ta betalt av köpmän och stoppa försök från fiender att komma in i landet.


Staden grundades år 1252 av en man som hette Birger Jarl. Birger Jarl var född på slutet av 1100-talet, eller i början av 1200-talet. Han dog år 1266. Birger Jarl styrde Sverige på den tiden.

Birger Jarl grundade Stockholm ungefär där Gamla Stan ligger i dag. Det är lite trångt att gå i Gamla Stan för gatorna är ganska smala och krokiga. I Gamla Stan finns det äldsta huset som har varit med sen alltihopa började. Det äldsta huset det är Storkyrkan.

Fast det tog många hundra år innan Stockholm blev Sveriges huvudstad.

Stockholm blir huvudstad

Sen när Birger Jarl dog då byggde man ut borgen för att de skulle göra ett stort slott. Längst upp på slottet fanns det tre kronor och därför fick slottet heta Tre Kronor. Den första kungen som bosatte sig fast där, det var Gustav II Adolf och det var på 1600-talet, och då blev Stockholm huvudstad på riktigt.

Näringsliv

I Stockholm är det 80 % av invånarna som jobbar inom tjänstesektorn. Det är olika privata och offentliga tjänster, och jobb inom varuhandel och samfärdsel. Sysselsättningen inom tillverkningsindustrin har gått ner under de senaste årtiondena, den har krympt till under 10 %, trots att huvudstadsområdet är det största industriområdet i Sverige. Där finns Sveriges största verkstadsföretag t.ex. Ericssonkoncernen, IBM Svenska AB och AB Electrolux. Andra stora industrier är läkemedelsföretaget Pharmacia & Upjohn, Pripps Ringnes AB och Arlamejerierna samt grafiska industrierna Tidnings AB Marieberg med bland annat tidningarna Dagens Nyheter och Expressen.

Kända byggnader:

Globen: Det är en av de största byggnaderna i Stockholm. Globen byggdes år 1989 och det var på rekordtid för det tog bara 2,5 år att bygga Globen. Globen en av Stockholm symboler och det är 1,3 miljoner människor som besöker Globen varje år. I Globen kan man se ridshower, cirkus, rockkonserter, snowbordtävlingar, ishockey, tennis och mycket mera. Höjden på Globen är 85 meter och diametern 110 meter och Globen rymmer 600 000 kubikmeter med vatten. År 1992 var det 16337 människor där samtidigt, det var åskådarrekord och de kom för att kolla på Bruce Springsteen.


Stadshuset: Stockholms Stadshus byggdes år 1911-1923 och han som ritade stadshuset var Ragnar Östberg. Stadshuset är till för stadens representation och förvaltning. Stadshuset finns vid Kungsholmens sydöstra udde. När Stadshuset invigdes hade man en konstnär som arbetade med utsmyckningen och målandet. Stadshuset är ganska lågt men det finns ett torn som är 105 meter högt och på byggnadens topp finns det tre kronor.


Slottet: Det nuvarande Slottet byggdes år 1704 och de var färdiga år 1754 så det tog 50 år att bygga. Men på 1700-talet och på 1800-talet byggde man om slottet lite grann på insidan. Den som grundade slottet var Carl Hårleman, efter det att första slottet brann ner år 1697. Slottet har många sevärdheter. Det finns också tre museer där med bara kunglig historia och skattkammaren som är till för riksregalierna.


Slutord

Jag tycker att jag har nått mitt mål för att det har varit roligt och att jag har fått svar på alla mina frågor. Jag har kommit fram till varför Stockholm blev huvudstad och vem det var som grundade Stockholm och varför. Sen har jag fått veta när Slottet, Stadshuset och Globen byggdes och lite mer om byggnaderna. Men det blev inte helt som jag hade tänkt för det blev inte större än arbetet om Columbus men annars var det ett bra arbete. Jag hittade mycket fakta och bra källor. Sen gick det fortare att skriva än jag trodde. Fast arbetet blev kort. Men bilderna som jag ritade blev jättebra. I Stockholm finns det 24 Kommuner och att det finns flest affärer och så finns det den enda tunnelbana i Stockholm. Jag har lärt mig mera om Stockhol...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Stockholm

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-03]   Stockholm
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8062 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×