Mannen på taket

1 röster
11051 visningar
uppladdat: 2001-10-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning:

Filmen börjar kallblodigt med ett mord på en före detta poliskommissarie Nyman, som lagts in på ett vård liknande sjukhus för sin sjukdom. På natten blir han överrumplad, gärningsmannen skär halsen av offret. Mordroten med Martin Beck och Einar Rönn dras in i spetsen. Utredningen börjar. Beck och Rönn börjar med att ta reda på vilka som skulle kunna tänka sig ha mördat kommissarie Nyman. Man sammanställde en lista på de människor som samarbetat eller haft några invändningar på honom. Till slut fanns det bara två namn kvar på tapeten Harald Hult som jobbat med Nyman under ett antal år och Åke Eriksson som haft negativa invändningar på honom. Harald Hult Blev förhörd i sin lägenhet, man fastställde snart att han måste vara oskyldig. Åke Eriksson var spårlöst försvunnen. Med hjälp av Erikssons föräldrar fastställer de, att det måste vara han som är gärningsmannen. Samtidigt får man reda på att någon galning ligger på ett tak mitt i Stockholms stad och skjuter mot poliser. Hemma hos Erikssons hittar Beck och Rönn en korsordstidning där det står, underförstått död åt Beck, Rönn och poliser. De fastställer att det är Eriksson som ligger på hustaket och skjuter mot poliserna. Poliserna Lennart Kollberg och Gunvald Larsson kommer till skottplatsen. Larsson blir träffad vid örat. För att lyckas ta sig därifrån hittar de två vita rockar som påminner om ambulanspersonalens kläder. På så sätt lyckas de ta sig därifrån och samlas på en bestämd mötesplats.

De försöker med alla medel få tag på Eriksson men det mesta misslyckas. Beck bestämmer sig för att gå upp personligen och ta upp jakten på Eriksson men under sin jakt blir han skjuten och blir kvar liggandes på taket, Kollberg hämtar ned honom. Man bestämmer sig för en ny plan, där en civil anmäler sig för att hjälpa till. Planen blir lyckad och man får fast Eriksson.

Mansroman eller inte?

Visst kan en film/bok som denna anses vara manlig speciellt förr. Jag antar att det är på grund av yrket. Det var ju inte vanligt att kvinnor var poliser förr men nu blir det ju mer och mer populärt. En del anser väl fortfarande att det endast borde vara män som ska syssla med detta jobb.

Kvinnosynen i filmen är typiskt gammaldags kvinnosyn, där tanterna (som i detta fall) är väldigt virriga och lite vresiga och inte har något att säga till om. Det är inte många kvinnor som syns i filmen och de som är med visas inte direkt positivt eller en aktiv synvinkel av kvinnan.

Filmen börjar lite lömskt med, att man får se gärningsmannen i ett dovt ljust rum när han förbereder sitt vapen för gärningen.
Det gör att man får en viss känsla av, att man inte direkt känner sig insatt i filmen från början, men författaren fortsätter att spela på detta sätt. Man får också se en man, som ligger i ett sjukhusrum vilket gör att man anar vissa följder.

Om man inte vet vad filmen ska handla om är man ganska frånvarande, men tankarna går i huvudet. Sedan får man se att det är något lömskt med fönstret i rummet, som står på vidgavel. Då förstår man att det kommer att hända något. Snart spelar också musiken in och till sist slutfinishen.
Att börja med ett mord är en klassiker, som nästan alla thrillers eller thriller liknande filmer börjar med för att få tittaren att komma in i filmen. Det får en att först få upp spänningen och sedan få i gång tankeverksamheten. Vem som är den skyldige och så vidare och dessutom bilda uppfattningar om personerna i filmen. Det blir på så sätt mer action i filmen och det blir sällan något ”dösnack”, som det blir i vissa filmer. Då orkar man inte hänga med och kan missa vissa poänger.

Analys av rollfigurerna:

Martin Beck:
En gammal Martin Beck som verkade lite tam och frånvarande, men ansågs ändå som den erfarne kommissarien, som fastställde mordorsakerna och var ledare i mordutredningarna, den gamle vargen.
Nästan helt tvärtemot dagens Martin Beck, som har ett hektiskt temperament och vill få det mesta att hända på en gång. Den ledande länken som håller i det hela. Men har sina fel och brister som han inte vill erkänna, om han absolut inte måste.

Einar Rönn:
En väldigt virrig och mesig poliskonstapel, som lydde under de överordnade som en snäll hund, med svansen mellan bena och gick deras ärenden.
Einar Rönn kan man nog ersätta, med Lena i dagens Beck filmer som tillhör mordroten och Becks patrull. Kan inte alls påstås att hon är som Rönn visst lyder hon sina order men hon tillåter ingen att köra med henne och provar gärna saker på egen hand, Rotens egen hacker.

Lennart Kollberg:
En man med krut i, som inte tolererar någon orättvisa eller något avskum. Tar tag i det hela och får fart på poliserna i arbetet.
Kan jämföras med dagens Gunvald Larsson, som har ett väldigt temperament när det väl kommer till kritan och kan väl inte riktigt kontrollera det, då de ibland kan bli lite väl mycket för unge Larsson

Gunvald Larsson:
En ganska tafatt polis, som man inte direkt fick någon riktig uppfattning om. Kan inte alls jämföras med dagens Gunvald, visst hade han ett ganska hektiskt temperament och kunde ta några vettiga beslut, men ändå en bit ifrån den Gunvald vi är vana vid i dagen Beck filmer.
Någon speciell rollfigur kan man inte jämföra med från dagens mord rot.

Intendent Malm:
En gammaldags herre, som skulle låtsas veta det mesta och spela överman, när de skulle övertala Eriksson att ge sig. Men fick snart klart för sig att hans metoder inte var de rätta, han hörde hemma vid pappers arbetena på polisstationen.
En ganska exakt kopia av Joakim Wersén, som spelar över ganska ofta, men inser väl innerst inne att han egentligen inte har samma anda som de patrullerande poliserna utan sitter ganska bra på sin plats med alla pappersjobb.

Åke Eriksson:
Uppfattningen som man fick av Åke var en medelålders man, som egentligen inte hade något direkt motiv till att mörda en polis. Men ansåg att denna varit anledningen till hans frus död och därför var värd att dö. Man fick uppfattning om att han var psykisktsjuk och virrig. Man känner ingen direkt sympati för ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mannen på taket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-10-03]   Mannen på taket
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=817 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×