En obekväm sanning

5 röster
8780 visningar
uppladdat: 2007-05-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Dokumentären ”en obekväm sanning” av Al Gore handlar om hur världens klimat förändras och har förändrats genom tiderna. Hur världen och dess klimat såg ut förr och hur det kommer att se ut i framtiden.
Al Gore ställde frågan ”Borde vi oroa oss för andra problem än terrorister”? Och det tror jag att vi borde. Se bara på vad som har hänt på senare tid:
Man märkte redan på 60-talet att koldioxidhalten steg och det stiger bara mer och mer, nu börjar effekterna märkas i verkligheten. T ex berget Kilimanjaros topp var för 30 år sedan täckt av snö, men det har bara försvunnit mer och mer, pga växthuseffekten och klimatet. Om några decennier kommer glaciären vara helt borta. Man ser bilder i filmen på hur ”isblocken” bara rasar och smälter till vatten. Det visas även fler berg som förändras på samma sätt, det blir helt en-kelt för varmt. Al Gore säger även att om Grönlandsisen skulle smälta så skulle världens hav stiga med ca 6 meter.
T ex Saharas ”oaser” torkar, och finns snart inte mer. Det enda vatten som finns i öknen kommer att försvinna. Det var en värmebölja i Europa 2003 som tog 35 000 liv…!
Havet har blivit varmare och det innebär att ovädren blir kraftigare, år 2005 var rekordår för orkaner och tromber. Samma år drog orkanen Katrina fram över USA och drabbade New Orleans och Louisiana hårt. Det var också den största krisen i USA: s historia.
I slutet av filmen fick man se tips på hur man kan göra för att förändra klimat-kriserna, och exempel på det är:
• Återvinna
• Plantera träd
• Gå eller cykla när du kan
• Åk med kollektivtrafik där du kan
• Köp energi snåla apparater och glödlampor
• Rösta på politiker som lovar att lösa krisen
• Isolera ditt och gör energiförbrukningskontroll
• Gå över till förnyelsebar energi
• Stöd lantbrukare som odlar etanolproducerade grödor
• Sprid vidare! Till familj, vänner, där du bor och även övriga personer och verksamheter.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Jag skulle kunna göra en del av dessa saker, t ex åka kollektivtrafik, som jag alltid gör, cykla eller gå, vilket jag också ofta gör. Rösta på politikerna och återvinna. Jag kan även hålla koll på vad jag köper så att varorna inte har åkt jorden runt för att göra mig nöjd och tillfredställd. Efter att vi började prata om det här och såg filmen så har jag börjat bry mig väldigt mycket mer än förut. Jag är väldigt orolig över vad som kommer hända inom en kort tid med klimaten och världen. Den här filmen fick mig verkligen att öppna ögonen, men det var inte förrän låten ”I need to wake up” kom i slutet som jag verkligen förstod, när man samtidigt läste allt man kunde göra och insåg att just jag faktiskt kan göra en hel del. Ibland tänker jag, ”Vad spelar det för roll om jag gör något, jag e ju bara EN människa”? Men tänk om alla skulle tänka så, då kommer aldrig kriserna att lösas. Det som gjor-de filmen till en sådan bra dokumentär var att han även pratade mycket om sitt liv och sin familj, det blev mer intressant och man såg att han faktiskt inte bara är en som föreläser utan en som också verkligen VILL rädda världe...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En obekväm sanning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-27]   En obekväm sanning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8283 [2024-05-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×