Skåne

4 röster
6266 visningar
uppladdat: 2007-05-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Skåne är en region i sydligaste Sverige. Landskapet ligger i kontakt med halland, småland och blekinge från väst, norr och öst. I övriga väderstreck omges Skåne av hav. åt väst: Kattegatt, i söder och öster ligger östersjön.



Grund fakta om Skåne:

Landsdel: Götaland

Län: Skåne län

Stift: lunds stift

yta: 11 027 km2

invånare: totalt finns det 1,159,397 miljoner Människor i Skåne

Invånar antalet per km2 är ca 105 Pers

Högsta berg: söderåsen som ligger på 212 m ö h

Största sjö: Ivösjön som är 54 km2

Lite landskaps djur osv.

blomma: Prästkrage

Djur: Kronhjort

Fisk: Ål(förstår faktiskt inte varför fisk och fågel ingår under djur)

Fågel: Glada



Historia:

Första gången man hörde talas om Skåne var på medeltiden. Landskapet förekom i en skrift under fredsavhandlingar mellan Danerna och Karl den store år 811.

Andra gången man hör talas om Skåne var när handelsmannen Wulfstans reste utmed södra Ötersjökusten ca 870.



Fram till 970-talet tillhörde Skåne Sverige Men under detta decennium erövrades det av danskarna med kung Harald Blåtand, som senare införde den kristna tron i Skåne.



Genom att bygga ringborgar så kallade "trelleborgar" lyckades han ta makten över stora delar av Skåne Dessa Borgar kändes lätt igen på att det oftast var bygd en kristen kyrka utanför murarna.

År 1060 började det hända saker i Danmark som så klart påverkade Skåne Kungen, Sven Estridsen,började instifta nya biskopdömen i Danmark, Skåne fick 2 stycken sådana 1 i Lund och 1 i Dalby som ligger bara några mil från Lund. Senare började den danske kungen också bygga stenkyrkor i Lund och Dalby.



År 1070 skrev Adam av Bermen följande:"Skåne, den vackraste provinsen i Danmark. Det är väl rustat med män, fruktbart och rikt på handelsvaror, och det är fullt av kyrkor. Skåne är två gånger så stort som Själland – det har nämligen 300 kyrkor." Så inom loppet av 10 år hade danskarna byggt 300 kyrkor.





I samband med freden i Roskilde,1658, blev Skåne svenskt igen och danskarna försökte förgäves att få tillbaka det. Det sista försöket var i det stora nordiska kriget 1700. Återigen misslyckades danskarna med sin plan att återvinna Skåne



Under större delen av 1700-talet hade Skåne stora problem, både demografiskt och ekonomiskt. Det dröjde fram till Napoleon kriget innan Skånes ekonomi började återhämta sig. Då tack vare att hamnstäderna som smugglade till kontinenten och till England, i hopp om att bryta "kontineltalblockaden".

Ungefär samtidigt började Rutger Maclean inleda sina jordbruksreformer, detta ledde till produktionsökning och "omvälvande socioekonomiska " effekter för det skånska jordbruket.

1800 talet blev extremt mycket bättre än 1700 talet för Skåne. Kontakten med Danmark blev lättare under mitten av 1800 talet nu när de sista restriktionerna försvann. Malmö var tidigt ute med att industrialiseras. Befolkningen ökade och nya industrier kunde öppna p. g. a svenskt och danskt kapital. trafik utvecklingen fick en "skjuts"(^^) tack vare södra stambanan, en järnväg mellan Malmö och norrköping.



Industrier:



Skåne är idag Sveriges ledande industri område, orsakerna till detta är att det bor väldigt massa folk i Skåne, ca 1 miljon, så det finns gott om arbetskraft.



En annan orsak är närheten till kontinenten. Vissa företag gör produkter som skall exporteras, fraktas till utlandet, har nära till dit varorna skall och då blir även avgiften mindre.

Men den största anledningen är jordbruket. Skåne var den del av Sverige som först blev bebodd och uppodlad. Om man bortser från de norra, skogsbevuxna delarna av Skåne så är det egentligen ett enda stort jordbrukslandsskap tack vare det milda klimatet med långa varma somrar och milda vintrar. Anledningen till att det odlas så mycket är den bördiga jorden som bildades i samband med istiden.

Det som odlas mest i skåne är säd, på slätterna vid Kristianstad och på söderslätt odlas det mer säd än i något annat landskap Men skåningarna odlar inte bara säd. De odlar även potatis, oljeväxter. Bär och grönsaker som t ex morätter, jordgubbar, hallon och ärtor konserveras och fryses ner för att hamna i frysdisken på ica.



Klimat:

Som jag sa tidigare har Skåne ett milt klimat med långa somrar och milda vintrar. Värmen ändrar sig något i de olika delarna av Skåne, i Januari ligger temperaturen på ca 0 grader i falserbonäset medans det är -2 grader vid smålands-gränsen, i Juli ligger tempen i Malmö på 17 grader medans det är 15 fagerhult. Nederbörden i genomsnitt per år är i falsterbonäset ca 500 mm, och i hallands åsen får man ca dubbelt så mycket.

Skåne är det sydligaste landskapet i Sverige och som sig bör också det varmaste. Skåne innehar 4 värmerekord av 12 möjliga.

Maj:32.5 grader i Kristianstad, detta rekord delas med Kalmar

September: 29.1 i Stenhag

November:18.4 i Ugerup

December: 13.7 i Simrishamn

Den varmaste temperaturen som uppmäts i skåne var + 36 grader

Men det kan även vara rätt kallt i skåne, den lägst uppmätta temperaturen är - 34 grader. Efter som det regnar så mycket så kommer det ibland snö i mängder. Som mest har det kommit 1 meter, detta var uppmätt i Sankt Olof



Problem:

Ett av Skånes problem är att det är så öppet, inga träd som dämpar vinden, så det kan bli rätt häftiga vindbyar ibland. Som mest har det varit 33 m/s i Ystad, då miste 4 personer livet.

Eftersom att större delen av skåne är odlad mark och det kan blåsa så pass mycket som det gör kan vinden förstöra stora skördar och försätta många bönder i konkurs, finns det inga bönder som odlar så kan inte affärerna få tag i lokal mat, som är billigare att få tag i inom Skåne Utan då måste man importera mat från länder långt borta. Om man fraktar in maten från t ex Spanien kan man ta den via båt, lastbil eller flyg. Alla dessa sätt "hjälper till" med växthus-effekten. Så bara genom att Skåne är så odlat...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Skåne

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-29]   Skåne
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8303 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×