Industriella revolutionen och jordbruket

7 röster
18038 visningar
uppladdat: 2001-10-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det som mest utmärkte det gamla samhället var jordbrukets dominans. När
kanonerna tystnat vid Waterloo bodde ännu i de flesta länder 80-90% på landet och var på ett eller annat sätt ekonomiskt beroende av jordbruket.
De städer som fanns, med undantag av huvudstäderna var i regel små. De tegskiftade bygarna fanns kvar i stora delar av västeuropa.
Produkterna var de traditionella basfödoämnena: vete, råg, korn och havre vidare smör, ost, kött och ägg. Det fanns dock områden där jordbruket redan vid denna tid var inriktat på att framställa handelsråvaror.
På plantager i karibiska övärlden, i norra Brasilien och USA:s sydstater odlades sockerrör, tobak och kaffe.
I takt med textilindustrins framsteg övertog bomullen sedan sockerrörets dominerande roll. Vid sidan av det ännu i huvudsak stillastående jordbruket fanns i början av vår period en ekonomisk sektor som bestod av en stor utveckling, handeln.

Från Ostindien i Fjärran östern hämtades fina tyger, fryddor, te och porslin som efterfrågades av den europeiska överklassen. Mot sådana produkter och skjutvapen, bytte europeiska köpmän sedan till sig västafrikaner, som sedan såldes som slavar till plantagerna i Brasilien. Man kunde också få bomull, socker och andra råvaror som utbyte. Det som inte kom till användning i västeuropa såldes vidare till öst och nordeuropa. I gengäld fick man järn, hampa, lin, spannmål, trä och tjära.
Det var inom handeln det riktigt stora vinsterna skapades, det var grosshandlare och skeppsredare som dominerade finansvärlden. I varje industrialiseringsprocess spelade jordbruket en avgörande roll.
Jordbruket var å sin sida beroende av industrin.

Nu hade folket på landet det svårt. Man började emigrera till andra länder eller flytta in mot de större städerna. Industrierna behövde också allt mer folk.
När jordbruksproduktionen skulle ökas, samtidigt som allt fler sökte sig till industrin eller emigrerar kan man inte längre fortsätta med de gamla mångsyssleriet på gårdarna, inte karda, spinna, sy kläder m m. Man måste kunna köpa industriprodukter för att få tid till det man är bäst på, att framställa mat.

USA:s jordbruksutveckling skiljde sig från det europeiska genom sin expensiva karaktär. I den amerikanska västern var det gott om billig jord, att man inte brydde sig så mycket om att genom växelbruk och gödsling förhindra att jorden utarmades. Däremot saknade man arbetskraft och var beroende av maskiner som kunde göra arbetet. Tekniskt allt mer fulländade vändplogar började tillverkades i industriell skala på 1830-talet. Under samma tid tog Cyrus McCormick ut patent på en hästdriven mekanisk skördemaskin och lade sedan grunden till det som senare kom att bli Intern...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Industriella revolutionen och jordbruket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-10-19]   Industriella revolutionen och jordbruket
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=849 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×