Svalbard

2 röster
5285 visningar
uppladdat: 2007-09-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Svalbard är en ögrupp som består av 13 öar och ligger vid nordpolen. Den största ön heter Spetsbergen och har en area på 37 673 km2. Hela Svalbard area är 61 020 km2. Svalbards huvudstad heter Longyearbyen och ligger på Spetsbergen. Svalbards befolkningsmängd ligger på cirka 2800 personer och dom flesta talar norska eftersom Svalbard tillhör Norge.

Svalbard har ett arktiskt klimat, det vill säga ganska kallt. Mellan april och oktober är det ljust hela dygnet. Resten av året är det mörkt. Det är som varmast på Svalbard under juli månad då temperaturen kan ligga runt +5◦C. Det är kallast under februari månad då temperaturen ligger runt -20◦C. Den högsta temperaturen som uppmätts ligger på 16◦C och mättes år 1861 i Wijdebay.

På Svalbard finns det många fina djur som renar, fjällrävar och isbjörnar. Det finns cirka 3000 isbjörnar på Svalbard och dom rör sig mest på obebyggda områden. Dom flesta invånare på Svalbard har med sig ett gevär när dom går ut för att kunna försvara sig mot isbjörnar. På Svalbard finns Svalbardsrenen som inte finns någon annanstans. Det finns också sälar och valar i Svalbards vatten t.ex. Storsäl, vikare, valross, vitval, knölval. Det fanns mycket fler sälar och valar förr i tiden men eftersom det var mycket valfiske och sådant så har dom minskat. På Svalbard kan man också finna den svart-vita Lunnefågeln som också finns i Norge, Storbritannien, på Island, Färöarna och på Grönland. Lunnefågeln lever i kolonier och dom största kolonierna hittar man i Norge.

Man kan åka till Svalbard med flyg. När man kommit dit kan man ta en tur med fartygen M/S Origo, M/S Quest eller M/S Stockholm. Dom tar med en på en 9-dagars eller 11-dagars tur runt Svalbard för att kolla på Svalbards natur. Det kostar allt från 22 450-49 450 kr beroende på hur många dagar och vilket fartyg man väljer.

Svalbard styrs av Sysselmannen Per Sefland. Han blev Sysselmann den 1 oktober 2005. En Sysselmann är som en statsminister och är även polischef, *notarius publicus och hjälpdomare.



*Notarius publicus (latin, "offentlig notarie") är en person, ofta utsedd av länsstyrelsen, som har till uppgift att hjälpa allmänheten


Medeltemperaturer
Januari -14,1°
Februari -20,7°
Mars -19,0°
April -13,1°
Maj -5,0°
Juni +1,4°
Juli +4,4°
Augusti +2,8°
September -0,5°
Oktober -6,9°
November -10,8°
December -16,3°



Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Svalbard

http://w...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svalbard

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-09-16]   Svalbard
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8550 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×