Indien

5 röster
11398 visningar
uppladdat: 2007-10-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En resa igenom Indien
Ganges, monsunen:


Jag ska åka ner till landet Indien för att se hur de lever i deras samhälle och hur de lever i deras kultur. Jag ska kolla på de stora floderna och de höga bergen, skildra folket och dess kast. Jag tar en enkel resa dit eftersom jag inte vet hur länge jag blir borta.

När jag väl är framme så tänkte jag åka till Ganges som är Hinduernas heliga flod. De flesta indier bosätter sig nära floderna för att vattnet är fruktansvärt viktigt eftersom det är väldigt varmt och nästan torka på flera ställen i Indien.
Vattnet använder man nästan till allt tex vattna sin mark laga mat tvätta och sånt.
Fast floden har sina mörka sidor också, för varje år i mitten av sommaren kommer monsunen som är ett stort regn moln som försöker svepa över Indien men när den möts utav den stora bergs kedjan Himalaya i norr klarar den inte att komma över så den måste släppa enormt mycket vatten. Vattnet i sin tur kommer ju till Ganges början och rinner ner med den och floden blir bara större och större och när den kommer ner mot landet så blir det enorma översvämningar och många människor dör just då.
Detta gäller inte bara Ganges utan och också alla andra stora floder som har sin början uppe i bergen men mycket utav folket måste riskera livet för att få mat för dagen.

Hinduerna över hela världen har som mål att komma och bada, be och meditera vid Ganges. Folket som inte kommer från landet har säkerligen samlat pengar i flera år och rest i flera dagar.
Många hart verkligen slitit för att komma hit. Den stunden är för många den bästa i deras liv.
För hinduerna är floden inte bara en speciell flod, hinduerna säger att det är gudarnas gåva till folket som har gudomlig kraft. Ganges renar själen och ger liv. För en hindu är vattnet renare än allt annat vatten.
Men från landet jag kommer ifrån i västvärlden är det livsfarligt.
I Varanasi bränns döende hinduer på bål och askan som blir kvar strös över vattnet.
Att bli bränd på bål i Varanasi är de flesta hinduernas högsta önskan. Hinduerna säger att om man kremeras i Ganges så blir man auotomatiskt befriad från själavandringen.
Hinduerna tror att människan har en evig själ (atma) och när man dör vandrar själen till en ny kropp som föds men genom att sin aska åker ner i floden så slipper man själavandringen och det är det som är en hindus högsta önskan. Man kan säga att hindun har som mål att slippa leva.
När man blir fri från själavandringen så kan man smälta samman med världssjälen (brahman) detta är att uppleva moksha (befrielse).

Vid Ganges står det en from man som vill berätta lite om monsunen.
Monsunen ger inte bara översvämningar utan den är livsviktig för jordbrukarna som inte bor bredvid någon flod. För dem är det monsunen som avgör. Om monsunen blir försenad utsetts landet för torka som leder till att många indier kommer få det svårt med skörden och många kommer dö pga detta.
Det är lång ute i den Indiska oceanen som monsunen suger upp fuktig luft och sveper sig fram över landet. Bangladesh och västra ghats får mäst nederbörd. Det sägs att monsunen ger liv med allt regn som den släpper ner men den tar också många liv, varje år dör flerahundra pga av alla översvämningar som blir när regnet kommer.
Jag tackade för det och undrade om han inte kunde berätta om deras religon på samma gång och det kunde han göra sa han.



Hinduismen:


Hinduismen är en utav de äldsta kvarlevande religonerna och är dominerande i Indien. Hinduismen är en tolerant religon, det menas att religonen inte har någon speciell gud dem ska följa utav man får välja själv vilken gud man vill dyrka.

Jag tycker hinduismen är mycket intressant efterssom att det är en relativt fri religon, man får tro på vilken gud man vill. Det måste vara en väldigt stor frihet för många efterssom det inte är någe kul om alla skulle tycka om exakt samma. Men sen tycker jag inte om när religon säger hur man ska gå klädd i skolan och så vidare. Något som jag tycker är mycket konstigt är att hinduerna vill slippa själavandringen och förenas med brahman. Jag själv skulle gärna vilja leva ett par liv till.

Det finns fler sätt att nå moksha än bara att strö sin aska av sin kropp i ganges. Genom yoga som är en sorts tränings teknik kan man också uppleva moksha. Yoga kommer som en storm över världen och människor utövar yogan för att få en bra fungerande kropp och tränad på samma gång men hindu vill mer med yogan.
Yoga betyder förening och det som en hindu vill uppnå är föreningen med brahman. När hindun tränat tills han nått sin max nivå mediterar han väldigt djupt och koncentrerat för att få kontakt med gud. Får han det så blir han frälst från sjalvandringen.

Man kan också slippa själavandringen genom att leva ett mycket fattigt och enkelt liv. Man går och mediterar i tempel och andra heliga platser och samtalar med heliga män (sadhus). Men för endel räcker inte bara det, de häller aska i håret och slutar duscha/tvätta sig och plåga deras kropp. och endel kolla rakt in i solen tills dem blir blinda.
Enligt hindun är Ganges en helig flod, en gåva utav gudarna. Många hinduers högsta önskan är att få bada be och meditera vid floden. Ganges är väldigt förorenad efterssom det går raka avlopp från byarna ner till ganges. Men för hindun är vattnet ändå rent, en hindu skulle tex säga: vattnet ser kanske smutsigt ut men vattnet i floden är renare än allt annat vatten det beror på att vattnet kan rena sig själv.

Indien har också många högtider som tex Holifestivalen som firas i norra Indien, under några dagar i slutet av februari eller början av mars. Den firas till till minne utav Krishna som hittade på dumheter som liten. Festen brukar inledas med massa fyrverkerier och färg och vatten kastas på varandra. Stora karnevaltåg dra in över gatorna och man dansar och har sig hela kvällen.

Om man kollar på jämställdheten i Indien kan man fortfarande se att mannen står högre än kvinnan. Offtast får inte flickorna gå i skolan utan får vara hemma och städa och tvätta. Många kvinnor nekas också ofta till jobb, och dem får inte jobba med vad som helst.

Det var ett långt föredrag och jag tog farväl för nästa dag skulle jag åka in till staden Kota.



Gudarna:


På bussen till Kota berättade en man om gudarna för mig:

I Indiens religon finns många många guda namn och varje hem har minst en gud som dem dyrkar, men de tre största är brahman, vishnu och shiva.
Skolan i Indien är som i sverige barnen lär sig läsa skriva räkna osv, men den alldra viktigaste delen i skolan är gudarna och deras berättelser.
Dem lär sig hur de ska leva och handskas i olika situationer. Det är Indiens skatt som funnits i flera tusen år och kommer finnas i flera tusen år.
Varje dag hålls små gudtjänster i byarna och städerna en sk puja (offersgudtjänst). Det är ett enkelt liten tempelt dit människorna går för att offra vad dem har till gudarna detta kan tex vara en klase bananer eller lite potatis. Flera ber böner och kanske ger en slant på prästens mässing bricka. Om det är någon i familjen som är sjuk eller om det finns annat elände innom familjen så ber dem oftast om hjälp.
I slutet av denna puja vänder dem sig till prästen ritar ett vitt streck av aska i pannan på dem, det är shivas märke. Sedan bugar dem sig och går hem.

Gudarna betyder enormt mycket för hinduerna, utan gudar skulle dem inte finnas. Gudarna hälper dem när dem har problem, gudarna är så mycket mer än bara en tavla på väggen.
Det här med gudar tycker jag är för mycket, jag tror inte att det finns gudar som kan hjälpa än i livet. Jag tror det har med människornas sinnen att göra, dem är så koncentrerade och fokuserade på saken att dem glömmer allt och sen tror dem att dem får kontakt med någon. Jag tror det finns någon bakgrund med livet och jorden men inte att det finns gudar som hjälper än när man har det svårt.



Jordbruk:


Nu var jag framme vid Kota och begav mig till ett by med massa jordbruk och tänkte kolla hur dem hade det där. När jag kom dit såg jag att många led utav fattigdom och hade det välldigt svårt med skörden detta år för monsunen verkar komma sent. Många var upptagna med arbete men jag hittade några stycken som vill berätta för mig hur det var att ha ett jordbruk och hur dem hade det.

En mycket stor del utan Indiens befolkning är jord brukare och lantmän efterssom enormt mycket mark är odlad mark. Vi pratar inte om några stora gårdar och mejerier utan små små gårdar som endast odlar och mjölkar för familjens behov (försörjningsjordbruk) som oss. Det som odlas på de flesta gårdar är ris, vete, durra, jordnötter med mera. Istället för traktor som plöjjer upp åkrarna förs oss har vi tagit hjälp utav oxxar och och djur på gården som är en lågmekaniserat jordbruk, men på de större andvänder man traktorer.

Men sen finns det givetvis och stora gårdar som exporterar mycket mjölk och råvaror.
Men då tänker en del hur kan så många få vatten när det är väldigt varmt, torka och det regn som kommer är monsunen. Men folket konstbevattnar och tar vatten från floder och gör kanaler till fälten. Men sen någon gång mellan juni och oktober så kommer ju då monsunen och den är också väldigt viktig för oss bönder. Monsunen är som du vet väldigt sen iår och det medför mycket torka även om vi har floder som vi kan få vatten ifrån så räcker det inte. Sen är det mycket tjaffs om vem som tar mest av det som finns kvar.
Värt att nämna är också att världens finaste te kommer från Indiens bergstrakter i Västbengalen.

Dessa försörjningsjordbruk som jag pratade om innan äger i största fall inte egen mark utan måste arrendera (hyra) utav jordägaren eller en mellanhand och betala upp till 2/3 utav skörden i hyra. Han måste och betala för vattnet som han måste ha om han inte har någon sådan tillgång själv. På detta sätt växer skulderna snabbt och han kommer få svårt att betala tillbaka dem.
Sen för dem som inte äger eller får låna någon jord kan man få säsongsarbeta hos någon som har mark men dem kan inte arbeta hela året om. Dessa människor har det verkligen svårt men på senare år har staten köpt åkrar av jordägare som de delar ut och säljer till folket. Dem hjälper de arbetslösa med jobb.

Jag avbröt dem och frågade en sak: När ni pratar om att på senare år har många männsikor fått köpa åker och fått det bättre men när ni säger många så om man gemför med hur många som är arbetslösa så är det bara en pytteliten del?

Liten och liten, altså det har blevit enormt mycket bättre efterssom staten engagerar sig åt folket som har det svårt och verkligen vill hjälpa dem men det är som du säger inte många som får den hjälpen.

För att få vatten till sin åker så pratade jag om att man byggde kanaler från floder till åkern men en del gör också brunnar genom att borra ner i marken tills man finner vatten. Dok så börjar vatten nivån sjunka och många brunnar börjar sina ut. Vattnet i floderna blir också bara sämre och sämre, vi får nya odlingsmetoder som för med sig problem. Dem ämnen för med sig gifter som lagras i marken och läcker ut i floder.
Men det är bara en liten del som jordbruken står för när det gäller oförorenade floder. Byarna släpper ut alldeles för mycket avfall i vattnet som gör det enormt förorenat.

Jag frågade om dem inte börja tänka på stora renings verk vid de stora floderna narmada, bramhaputtra och ganges. Det är ju en mycket bra investering för staten och folket. Sen måste ni ju ha någon avfalls kontängner som ni kan slänga allt skräp i som lastbilar hämtar och sedan bränner för soporna måste ju ta vägen någon stans och folket andvänder ju floden för att dem inte kan slänga det någon annan stans.

Jag tror dem tänker på sånna saker hela tiden men sen så tror vi hinduer att ganges vatten har en renande effekt så de renar sig själv men vi börjar också förstå att det är smutsigt.

Han avrundade och det började bli sent, jag tog bussen hem och tänkte slappa 2 dagar nu. Det har varit mycket jobb men jag är snart tillbaka, hej svejs.



Industri och handel


Då är jag tillbaka igen da efter ett par sköna dagar under den varma solen. Jag tänkte bege mig till Calcutta för att sätta mig in i deras industri, se vad dem exporter respektive importerar. Efterssom jag inte tycker om buss så mycket så tar jag ett inrikesflyg till calcutta för de ligger ju också en lång bit från Kota.
När vi är uppe i luften och har åkt en bit åker vi tills viss del över Deckan. Det jag ser när jag kollar ner är nästan bara odlad mark, och man började tänka på vad många det är som sliter dagligen för att få ihop till mat för dagen och ett tak. När vi kom upp övermolnen började jag sova och vakna när vi var framme.

När jag kommer in till staden så märker man dirrekt att det är en storstad och en industri stad. Luften är mycket förorenade från industrin och alla bilar som kör inne i staden. Jag ser att mycket stor del utav befolkning står i stånd på gatan och säljer vad dem kommit över det är säd, frukt, hantverkarnas verk och mycket mer som säljs. Jag såg en kvinna sitta och göra ler krukor med händerna som såg ut att vara ett ganskatrivsamt jobb om man skulle gemföra det med snickeriet och odlingen. Korna går som förväntat som dem vill men det är endå inte så många kor som finns här. Vad jag har hört försöker dem driva ut dem mer och mer från stor städerna.

När Indien blev fria från Storbrittanien så började man bygga upp en stor industrisektor där man tillverkade transport fordon, cyklar och motorcyklar. Indiens idag morderna industri tillverkar det mästa från flygplan till cyklar. I texilindustrin gör man kläder från bomullen i landet som man sedan exporterar. De städer som är de största industri städerna är Calcutta Bombay Madrass. Efterssom indiens industrier drivs utav kol och olja så blir utsläppen enorma, detta är inte bara indien utav även massa länder i världen som gör på detta sättet. Om man skulle sluta andvända dessa fosila bränslen så skulle utsläppen minska och vi skulle slippa hotas av naturkatastrofferna som händer i världen. Indien är ett utav länder som är på väg till en bättre lösning. Dem håller på att planera 2 st gas ledningar ifrån centralasien in till Indien.

Även om industrin växt mycket i Indien på äldre dagar så är det endå bara 25% som jobbar inom industrin och bygge. Den industrin som tar upp mäst människor är texilindustrin som varit Indiens specialite i många många år. Texilindustrin har också haft störst betydelse för landet.
Landet är till viss del en modern industrination med rika naturtillgångar. Men det är även ett fattigt utvecklingsland som men som är påväg uppåt med hög fart.
Det har satsats mycket på att utveckla en högteknologisk industri i Indien under den senaste tiden, bla. för att ta upp konkurrensen med i-länderna. Det produceras bla. datorer, flygplan, tv-apparater och bilar.

Import och export

Indien imorterar: Vertyg, maskiner, oljeprodukter, konstgödning och fordon.

Indien exporterar: Mjukvaror och datorchips, bommul, jute, te, ädelstenar, kläder och transportfordon.

Tankar och funderingar runt fattigdommen och industrin

Indien är som sagt påväg uppåt och nappar på i-länderna i vissa sammanhang. Indien har försökt att göra planer för att få bort fattig dommen och öka industrin men lyckades ej. Jag tror att om man vill nå resultat kan man inte försöka göra allt bättre på samma gång man måste ta lite itaget. Först och främst måste fler och fler börja skolan, inte fem dagar i veckan utan kanske 2-3. Göra mer skolor förståss och utbilda lärare. redan då skulle fler och fler få jobb men det räcker inte men sen när man gjort skolorna så kan man gå över på nästa sak. Tex att börja bygga ut industrin i fler städer så fler folk kan lättare få jobb.
Att avskaffa fattigdomen i ett land med så dåliga förutsättningar kommer vara enormt svårt och kommer ta lång tid. Men om man börjar med skolor och sedan bygger på tror jag att dem kommer nå resultat.


Det var lite om industrin, Jag tänkte berätta lite om klimatet i Indien.



Klimat


Indiens land är till största del ett mycket torrt land med bestämmda regn tider. Men det som många inte tror är att i indien blir det också kallt i nästan hela landet. Kylan kommer kring oktober och nästan enbart nattetid, men det är stor skillnad på norr och söder. I bergstrakterna i nor ligger medeltemperaturen på en månad ca 18 grader vilket är väldigt lågt gemfört med andra städer i Indien. Novemberdagarna i Himalaya är riktigt kyliga och på höjder över 1800 meter faller det även snö. Det är inte bara uppe i bergen som det kan bli minus utan i norra indien vid enstaka kalluftsgenombrott där man kan få minus grader.

Vid Februari - April byggs hettan upp och det kan bli riktigt varmt, ända upp imot 45 grader. Mot maj innan monsunen kommer kan det vara ända upp till 50 grader. Senare i Juni börjar monsunen rulla in och det är enormt mycket vatten som ska släppas. Den årstiden är för många jordbrukare det viktigaste på hela året.

Jag har tagit reda på lite fakta om Mahatma Ghandi som du som läsare ska få ta del utav.



Mahatma Ghandi


Vem var då denna Mahatma Ghandi? Och vad gjorde han i sitt liv?
Mahatma Ghandi föddes den 2 oktober 1869. Hans familj tillhörde köpmäns kastet så familjen hade aldrig några problem med ekonomin. Ghandi''''s mamma som hette Putlibai var en djupt troende hindu som som lärde Ghandi om icke våldet. Att det gick att lösa konflickter utan att andvända våld. I Indien på denna tiden var det vanligt att gifta sig väldigt ung och Ghandi blev bara 13 år innan han gifte sig med en jämnårig flicka som hette kastruba. Hans pappa dog välldigt tidigt i Ghandis liv, han va 16 år när han dog.
När Ghandi var 19 år fick han fara till London för att studera juridik. När han kommer dit försöker han anpassa sig i landet men det blir välldigt misslyckat och möts utav diskriminering. 1893 när Ghandi är 24 år flyttar han till Sydafrika, också det en del av det brittiska samväldet. I Sydafrika fanns 150 000 Indier som inte blev behandlade som den vita befolkningen. Förtrycket och diskrimineringen mot de svarta var otroligt starkt. Svarta fick inte rösta, äga land och inte heller röra sig fritt. Gandhi såg sina landsmän lida och han visste inte riktigt vad han skulle göra, skulle han flytta tillbaka eller skulle han stanna? Han bestämmer sig för att strida mot rasismen han gjorde ju aldrig något motstånd med våld utan skriver debattartiklar, sammankallar protestmöten och han kräver att få lika rättigheter som de vita. Han vart hatad av många med fick många anhängare.
Ghandi Accepterade inte våld i någon form vare sig det var en myra eller om det var i självförsvar. Den 6 april utlyste Mahatma Gandhi och hans Satyagraha en strejk i hela Indien. Målet med strejken var att göra Indien fritt från engelsmännen. Men på vissa platser blev det blodbad och upplopp denna dag. Då beordrade Gandhi att strejken skulle sluta. Han vägrar vara med på dessa omständigheter. Gandhi och hans anhängare fortsatte med icke-vålds demonstrationer.

När andra världskriget var slut var han nära att bli av med britterna men han var endå besviken efterssom han inte hade lyckats med sitt andra mål. Att hinduerna och muslimerna i Indien skulle uppträda fredligt mot varandra så muslimerna gjorde en egen stat, Pakistan.

Ghandi blev senare mördad utav en hindu som var emot ett enat Indien.

Jag ska nu och kolla hur man lever i de olika klasserna. Jag ska samla ihop information och sedan återberätta, på åter seende.



Kast



Männisorna i indien är indelade i 4st kast, högst stående är prästarna sen kommer krigarna och ämbetsmän sen kommer bönder köpmän och hantverkare sist kommer slavarna och tjänare. Hinduerna har som på nästan allt historisk en berättelse som säger att människorna uppstod ifrån Brahman, ifrån hans huvud kom prästerna, från hans armar kom krigarna, från låren kom köpmännen och ifrån fötterna kom slavarna.
Människorna har olika värde och det har med gudsvilja att göra, och även om många tycker att kasst är dåligt så vem vågar gå imot gudarna?
I dagens indien är det inte dem kasterna som jag nämnde förut som gäller utan det är olika från by till by i en del har man ett kasst för ett yrke och det varrierar väldigt mycket.

Om man föds i en låg kasst så stannar man där livet ut det går inte att bli ett högre kasst än vad man föds till. För en som är i ett högre kasst anses det olämpligt att äta med någon i ett lägre kasst. Och att en högre kasst gifter sig med ett lägre är väldigt ovanligt. om man tillhör ett lägre kasst anses man vara oren och oberörbara. Dem får alltid det slitsammaste och det sämst betalda jobbet. Dessa människor kallas vanligen harijans (gudsbarn), men numera kallar dem sig hällre daliter, de förtryckta.

Vilket kasst ska man tillhöra vem bestämmer det da? En hindu skulle säga att man bestämmer själv vilket kasst man vill tillhöra. Genom att leva ett bra liv så flyttas man upp respektive ner på sammhälls stegen. Så om man är fattig och har ekonomiska problem så har man sig själv att skylla.

År 1950 så bestämdes det att man skulle avskaffa kastsystemet helt, man ansog att man inte ska behandlas annorlunda beroende på vilken kasst man tillhörde. Enligt Indiens regler ska man inte nekas jobb pga utav ens kast, men än idag lever kasten kvar. ute på landsbygden där de flästa människor bor är det fortfarande så att Hirijanserna får de smutsigaste och sämsta jobben. Dem får inte besöka dem med högre kasst och måste bo på ett speciellt ställe i byn. Men det är inte lika strikt som det varit annars att ifall man har låg kasst stannar man där och kan inte bli något annat utan det finns låga kasst perssoner som har gått ända upp i regeringen. Kassten avskaffas mer och mer med tidenoch om kanske 20 år kommer det knappt finnas kvar tror jag.

För många är Kassten självklarhet även dem i det lägsta kasten skulle inte ens komma på tanken att avskaffa det, dem tycker det ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Indien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-22]   Indien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8664 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×