Filmrecension: Saving private ryan av

3 röster
5671 visningar
uppladdat: 2007-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Spännande krigsdrama i Saving Private Ryan

Regi: Steven Spielberg
Skådespelare: Tom Hanks, Tom Sizemore, Edward Burns och Matt Damon
Speltid: 170 min
Svensk titel: Rädda Menige Ryan
_________________________________________________

Om du tycker om andra världskriget, våldsamma krigsscener, häftigt drama och mycket dödande är Saving Private Ryan rätt film för dig.

Den 6 juni 1944 landsätts kapten John Miller och hans pluton på Omaha Beach i Frankrike. Tyskarna, som kontrollerar stranden är på skjutglatt humör och många av amerikanarna dör. En av dem är en ung man vid namn Sean Ryan, som är en av fyra bröder. När man får reda på att tre av bröderna dött skickas kapten Miller och hans kvarstående åtta män för att hitta den fjärde brodern, James.
Under deras resa genom fiendens linjer blir det många spända stunder då männen börjar fundera på om det är värt två av deras egna liv för att rädda ett.

Filmen är välgjord och krigsscenerna är troliga. Ibland tror man att man faktiskt är där. Brödraskapet som skapas mellan soldaterna livar upp den annars tråkiga grå bakgrunden och den sega framfarten. Speciellt i början som bjuder på 25 minuters vilt skjutande.
Min favorit karaktär förutom kapten Miller är en kille som heter Jackson. Han är prickskytt och missar aldrig. Varje gång han skjuter ber han ett antal böner samtidigt som tyskarna faller handlöst ner på marken. Jag tycker han är så himla cool, men särskilt snygg är han inte.

Jag brukar vanligtvis inte tycka om sådana här filmer men trots det så bara älskar jag den här. Den är en typisk krigsfilm men innehåller också något mer jag inte riktigt vet vad det är. Kanske att dem blandar in en massa känslor. Känslor mellan soldaterna, mellan familj och vänner. Man förstår verkligen vad som krävdes av soldaterna under kriget och hur det måste ha tagit på deras hjärtan. Det är inte som man tror, att man springer runt och dödar och sedan inte bryr sig om vad den personen hade för liv utanför kriget. Och att männen är så unga är hemskt, vissa har ens inte flyttat hemifrån och andra har precis bildat familj.

Jag såg en annan krigsfilm för något år sedan som hete Jarhead. Jag var dum nog att förvänta mig något lika bra och storslaget som Saving Private Ryan men jag blev besviken. Dem har en liten likhet när det gäller bandet mellan soldaterna. De skrattar, super, skjuter och dör tillsammans.
Jarhead har inte heller lika många krigsscener i sig (så man kanske inte kan kalla den för en krigsfilm) och det förvånar mig att jag vill se mer av skrikandet och skjutandet. Jarhead är ens inte i närheten av Saving Private Ryan på min topplista. Men å andra sidan är det inte många som kan överträffa Spielbergs filmer, han är en av mina favorit regissörer. Han har gjort så många otroligt bra filmer.

Bra skådespelar insatser, inte minst av Tom Hanks som den darrhänta kapten Miller (som även är känd från Forrest Gump och Da Vinci koden).Matt Damon spelar James Ryan, och även om han är filmens huvudtema så dyker han inte upp förrän efter halva filmen (Matt Damon är också känd från den aktuella Bourne - trilogin).

Eftersom filmen är ganska våldsam skulle jag nog rekommendera den till en lite äl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmrecension: Saving private ryan av

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-06]   Filmrecension: Saving private ryan av
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8910 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×