Hantverkare!

1 röster
6526 visningar
uppladdat: 2007-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det är många som lockas av frisöryrket. Det är ett väldigt kreativt yrke där man träffar många intressanta människor.

Frisör yrket kan vara lite stressande och det känns i armar, ben och rygg. Därför är det bra om man har en god grundfysik om man ska orka med yrket. Många frisörer har som hobby att träna upp sin fysik.



Hur blir man frisör?

På gymnasiet

I Sverige finns det ett 30-tal gymnasieskolor som har hantverksprogrammet med inriktning frisör. När man inte kommer in på en gymnasieutbildning kan man gå en lärlingsutbildning är kanske den bästa lösningen då, men gymnasieskolorna med Hantverksprogrammet står för dom flesta utbildningsplatserna.
När du kommit in på Hantverksprogrammets frisörsutbildning får du nya vänner redan första dagen. Gymnasieskolan är en frivillig utbildning med obligatorisk närvaro, är i det mesta en vuxenutbildning med krav och studiemiljö.
Yrkesämnet dominera din skolvecka, men man läser andra ämnen som svenska, engelska, matematik och idrott är bara några av ämnena man läser.

Har man valt en yrkesförberedande frisörsutbildning innehåller minst 15 % av utbildningstiden av APU, som betyder arbetsplatsförlagd utbildning. Alltså får du under dina tre år i olika perioder vara ute i någon salong som ger dig verklighet till din påbörjade utbildning. Under din feriertid kanske du kommer att extrajobba på en frisörsalong som kan ge dig en möjlighet till att få anställning efter dina tre år på gymnasiet. Färdigutbildningen sker i företag under normala anställningsformer och när du är färdig med utbildningen kommer det då en dag då du ska utföra yrkesprovet. Det är examen i utbildningen som ska visa om du har kunskap och färdigheter för att kunna utföra frisöryrket.

Lärlingsutbildning

Lärlingsutbildningen är ett alternativ till gymnasieskolan. Speciellt för dig som har långt till närmaste skola med frisörsutbildning eller så kan du vara en yrkessökande som p.g.a. ålder inte har tillträde till gymnasiet. Utbildningstiden är på tre år. Man gör gesällprov för att ta gesällbrev. Möjligheterna kan variera till lärlingsutbildningen beroende bland annat på konjunkturen.



Yrkesprov för betyg och chans till gesällbrev

Utbildningsbeviset för branschen är Frisörbetyg och Gesällbrev. För att få dessa nödvändiga dokument erbjuder branschen ett yrkesprov som skall betygsättas där ett godkänt är minikravet för ett Gesällbrev. Frisörbetyg får du från branschen och ett Gesällbrevbeställer man från Stiftelsen Hantverk & Utbildning. För dom som presterar extra höga slutpoäng finns Diplom. Svenskt gesällbrev är internationellt gångbart och du får ett särskilt dokument som är översatt till fem språk, bra att ha för den som ska söka sig utomlands.

Kan man vidare utbilda sig inom yrket?

Möjligheterna att vidare utbilda sig inom yrket är väldigt stora. Många organisationer och företag erbjuder fortbildning för att man ska kunna följa med i modeyrkets förändringar och kunna konkurrera med andra frisörer. Kurserna hålls av särskilda konsulenter och finns både som få dagars och terminsvis aktiviteter. Kommunernas KomVux-avdelningar kan ibland erbjuda kompletterande utbildning. Det är många som väljer att få kontinuerlig fortbildning utomlands. Frankrike och England är de främsta länderna inom området utanför de nordiska länderna. Kunnandet inom frisörsyrket i Norden anses stå på en hög internationell nivå.



Mästarbrev

Frisörutbildade företagare och anställda kan söka ett Mästarbrev. Särskilda provbestämmelser gäller och prover övervakas av Frisörföretagarnas granskare. Mästarbrev finns för damfrisör, herrfrisör och samutbildade frisörer. Man skall dock ha sex års allsidig yrkeserfarenhet, samt företagsekonomiska kunskaper för att vara behörig som sökande.



Yrkets framtid

Lägger man ner mycket tid och utökar sin kunskap inom området ser framtiden ljus ut. Men som i alla branscher i konkurrensutsatta områden påverkas av konjunkturernas svängningar och vid tuffa tider klarar sig dom med bäst kvalitet och kunnande. Sveriges frisörer har på senare tid visat en tendens att stanna länge i branschen, vilket gör antalet frisörer just nu är betydligt över behovet.

Hur är lönen?

Lönen är baserad på yrkeserfarenhet och utbildning. När man är klar med sin tre åriga utbildning ligger snitt lönen på 111,60 kr i timman. Har man bara ett år som utbildning sjunker lönen med några tior, har man två årig utbildning ligger den runt 90 kr i timman.
Alla frisör salonger följer handelsavtalet vilket gör att man har en minimum lön som inte arbetsgivaren kan sänka om man är fullt utbildad.

Egna tankar om frisöryrket

Min interjuv källa var inte den säkraste och kunde tyvärr inte besvara alla mina frågor jag hade om yrket, så mycket av all fakta kommer från olika Internet sidor.
Men det känns som det är väldigt krävande att vara frisör och man måste följa med i utvecklingen hela tiden och inte fastna och inte vilja utveckla sig.
Men det gäller nog att följa med i utvecklingen när det gäller alla hantverks jobb om man vill vara slående inom sitt speciella yrke. Personligen känner jag att frisör är något som finns i överflöd och är svårt att bli slående om man verkligen inte vill offra ma...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hantverkare!

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-06]   Hantverkare!
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8914 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×