Barns liv i 5 länder

12 röster
16055 visningar
uppladdat: 2007-12-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
KENYA
Ekonomi
Kenya är ett mycket fattigt land där ungefär 58,6 % av befolkningen lever på mindre än 2 dollar (14 kronor) per dag. Fattigdomen beror mest på att det har varit stora översvämningar och långa torra perioder.
År 2005 så räknade man ut att ungefär 18 miljoner människor i Kenya är fattiga och därför hamnar många barn på gatan och tvingas försörja sig själva. Eftersom det är så svårt för barn att få bra jobb så blir många ensamma barn kriminella. Det finns också barn som luras av sina chefer att de ska få jättebra jobb bara de flyttar utomlands, men de tvingas istället till trafficking eller blir barnsoldater.

Arbete
Barn under 16 år får inte arbeta, men i Kenya arbetar idag knappt två miljoner barn med jordbruk eller som hembiträden i sina grannars hem. Trettioåtta procent av Kenyas 10-14 åringar arbetar och många av dem tvingas till det för att försörja sin familj.


Hälsa
I Kenya har många barn problem med hälsan.
Anledningar kan vara:
• Barnen lever fattigt ute på landet eller inne i slummen. Där får de slita hårt för att överleva och ingen bryr sig särskilt mycket om deras hälsa.
• Smutsigt vatten och dåligt med mat
• Dåligt med läkare (0,1 per 1000 invånare) och de läkare som finns kanske prioriterar de rika barnens hälsa och struntar i de fattiga.
• Det är dålig information om smittorisker i landet
• Landets läkemedel och mediciner räcker inte till hela befolkningen
Den största hälsorisken i Kenya är förmodligen Aids/Hiv som sprids genom oskyddade samlag, via blod och från mor till barn. I Kenya så vet en stor del av befolkningen inte så mycket om Aids. Många vet inte hur sjukdomen sprids och inte heller hur de ska skydda sig.
Barnen i Kenya drabbas hårt av Aids inte bara om de själva smittas, många barn förlorar även sina föräldrar i Aids och blir då föräldralösa.
Spädbarnsdödligheten är hög och medellivslängden är låg. 6,5 % av barnen som föddes 2006 dog innan de hade fyllt fem år och medellivslängden ligger runt 46 år.


Skola
I Kenya så ska barnen börja skolan när de är 6 år, men eftersom många familjer är så fattiga så vissa barn aldrig i skolan. I vissa familjer så börjar barnen skolan men avbryter sina studier innan de har slutat grundskolan. Kvalitén på kenyanska skolor är låg särskilt i slumområden och ute på landet.
Inte förrän år 2001 så förbjöds lärarna att slå sina elever.

Barnkonventionen
Kenya bryter mot barnkonventionen på flera olika sätt. Det här är några av dem:
• Barn tvingas arbeta och får därför ingen fritid.
• Barn ska enligt barnkonventionen få vara barn tills de är arton men i Kenya så kan barn tvingas bli vuxna mycket tidigare eftersom deras föräldrar dör och de måste ta hand om sig själva.

För och nackdelar
Fördelarna i landet är inte så många men om man ska plocka fram någon så kan det ju vara att många av barnen i Kenya ändå har hopp. Fastän de vet att deras föräldrar är döende, att de själva bär på aids, att vattnet de dricker är förgiftat och att deras byar snart kan förstöras av torkan så har de ändå hopp. Det är det som gör barnen i Afrikas fattigaste länder så beundransvärda.
Nackdelarna är många men för att nämna några så kan jag ju säga sjukdomar, fattigdom och barnarbete.

Hur kan man förbättra?
För att få stopp på den enorma fattigdomen i Kenya och andra afrikanska länder så måste västvärlden hjälpa till. Kenya måste få mer pengar men även en president som vet hur han ska fördela pengarna och använda dem för att minska fattigdomen. Vi i Sverige kan skaffa fadderbarn och ge gåvor men det är bara en kortsiktig lösning.


COLOMBIA
Ekonomi
År 2003 så var Colombia ett mycket fattigt där mer än två tredjedelar av befolkningen levde på mindre än 2 dollar om dagen.
Idag så är inte fattigdomen riktigt lika stor men fortfarande så är ungefär 50 % av landets befolkning fattiga. Det finns också de som har det bra i Colombia men de är inte många. De rika är nästan alltid vita och bor i höglandet. Barn som kommer från fattiga familjer kan bli utslängda från sina hem för att familjen inte har råd annars. Barnen hamnar då lätt på gatan och gatubarnen i Colombia har det nog värst av alla gatubarn i världen. På gatorna så patrullerar dödspatruller som dödar gatubarnen. För att överleva på gatan så tigger, prostituerar och rånar barnen. Många dras också in i narkotikans värld.

Arbete
De flesta som jobbar i Colombia jobbar med jordbruk. Även barn tvingas ibland arbeta med jordbruket.
Många Colombianer försörjer sig på den ”svarta marknaden” där de säljer knark och andra olagliga saker. Sex procent av Colombias 10-14-åringar jobbar.

Skola
I Colombia så börjar 9 av 10 barn i skolan när de är 6 år men bara 5 av 10 fortsätter på högstadiet. Skolan i Colombia ska vara gratis men många skolor tar betalt från eleverna ändå.

Trygghet
Colombia är ett av världens farligaste länder och många barn far illa där. På gatorna i Colombia säljs det narkotika och män börjar lätt slåss när de är påverkade. Barnen i Colombia är nog väldigt rädda för att vara ute sent på kvällarna och de får lära sig att bli vuxna när de är väldigt små. Om jag skulle bo i Colombia skulle jag nog vara väldigt rädd hela tiden, jag skulle nog aldrig känna mig riktigt trygg och jag skulle nog ha svårt att lita på folk.

Barnkonventionen
I Colombia så bryter man mot barnkonventionen eftersom:
• Många barn inte känner sig trygga i landet och är rädda för att gå ut på kvällarna.
• Många barn jobbar och har inget hem.

För och nackdelar…
Colombia är nog ett hemskt land att bo i men man ska inte glömma att det faktiskt finns människor som har det bra i Colombia. De är dock inte så många.
Den stora nackdelen i Colombia är nog barnarbetet, narkotikaanvändandet och rädslan. Med rädslan menar jag att många människor som bor i Colombia nog är väldigt rädda för att gå ut.

Hur kan man förbättra?
För att förbättra läget i Colombia så måste man fördela välmåendet över hela landet och se till att alla får det lika bra. Man måste också se till att det finns fler ungdomshem för föräldralösa barn och se till att gatubarnen kommer till bra barnhem.



RYSSLAND

Ekonomi
I Ryssland så finns det både väldigt fattiga människor och väldigt rika. De som är rika arbetar ofta med olja som köps från Ryssland till Europa. Ungefär 23,8 % av befolkningen lever på mindre än 52 ryska rubler per dag (14 SEK). I Ryssland så har det de senaste åren blivit fler och fler rika människor. Detta betyder tyvärr inte att fattigdomen har minskat, den har snarare blivit större och många barn bor på gatan. Ryssland är ett av de länderna i världen som har störst problem med gatubarn.

Arbete
Rysslands främsta exportvara är oljan som säljs till flera länder. Mer än hälften av landets export är olja. I Ryssland är barnarbete inte något stort problem men det finns lite bland barnen på gatorna som måste försörja sig själva.

Hälsa
I Ryssland så har många problem med alkohol och rökning. Eftersom lönerna för sjukvårdspersonalen är så låga så måste patienterna ofta betala extra till personalen för at få vård.
En vanlig sjukdom i Ryssland är tuberkulos (TBC) som är en sjukdom som sprids då sjuka/obehandlade personer hostar på friska. Av 100 000 dödsfall år 2006 så var 21,4 av dem relaterade till TBC.

Skola
I Ryssland så börjar de flesta barnen i skolan när de är 6 år. Sen har de skolplikt i nio år innan de börjar gymnasiet. Analfabetismen i Ryssland är inte så stor bland de vuxna. Det kan bero på att de vuxna i Ryssland när de var små hade föräldrar som inte kunde läsa eller skriva så därför bestämde de sig för att lära sig själva och sina barn det. Skolan i Ryssland verkar hålla ganska hög standard och de flesta eleverna trivs nog i skolan.

Barnkonventionen
Ryssland bryter till exempel mot barnkonventionen när:
• Barn (människor under arton) ska vara barn och ska inte behöva bi vuxna i förtid. Men i Ryssland så finns det barn som bor ute på gatan vars familjer har slängt ut dem.
• Barn ska ha rätt till yttrandefrihet men i Ryssland så struntar många vuxna i barnens åsikter
• Barn ska ha skydd mot narkotika men många gatubarn i Ryssland får lätt tag i knark.

För och nackdelar...
Två stora nackdelar i landet är de enorma skillnaderna mellan fattiga och rika och gatubarnen. En fördel är att många ändå har det väldigt bra i Ryssland och att fattigdomen faktiskt har minskat de senaste åren.


Hur kan man förbättra?
Jag tror att Ryssland är väldigt svårt att styra och ha kontroll över eftersom det är så stort. Ryssland är världens största land och sträcker sig över 11 tidszoner. Jag tror att det bästa för Ryssland vore om man delade upp landet i flera delar som fick ledare. Den nuvarande presidenten Vladimir Putin skulle kunna vara president över hela Ryssland men hans uppgift skulle vara att samla ihop information från de olika l
landsdelarna.

USA

Ekonomi
Amerikanarnas levnadsstandard är väldigt bra. Många amerikaner har det väldigt bra ställt och det finns stor rikedom i landet. Men det finns också de som har det fattigt och skillnaden mellan de rika och fattiga i landet är jättestora. I USA så bor de rikaste människorna i speciella områden och städer medan de fattigare bor i områden där det är sämre ställt. Nästan hälften av befolkningens totala inkomst går till den femtedelen av befolkningen som tjänar mest. Mer än var tionde amerikan är fattig och de är ofta svarta, spanskättade och andra invandrare.

Hälsa
Den amerikanska hälsan är inte så bra. Det beror främst på den enorma fetman och drogmissbruket i landet. De viktigaste riskfaktorerna för fetma är TV-tittande och snabbmat. Många amerikanska barn tittar på tv över 10 timmar i veckan och 938 av 1000 äger en tv. Snabbmaten är ett enormt problem i USA och förknippas ofta med McDonalds. Hamburgerkedjan säljer mycket onyttig mat och vissa barn i USA äter där nästan varje dag. Även läsk är en anledning till fetman. Läsk innehåller mängder med socker och dricks nästan till all mat i USA. Drogmissbruket är inte så stort bland vuxna men det har ökat bland barnen.


Skola
I USA så börjar de flesta barnen i skolan när de är 6 år men kvalitén skiftar. Fastän USA har världens bästa och mest kända universitet i Harvard, Yale, Princeton och Stanford så är grundskolan på vissa ställen riktigt dålig. I USA så får barnen oftast ingen lunch i skolan och går då ofta till McDonalds. Detta kan vara en stor anledning till fetmaproblemen.
94 procent av alla barn börjar grundskolan och de flesta fortsätter på college.

Barnkonventionen
USA bryter inte mot så många barnkonventioner men här är en:
• Alla barn ska ha samma rättigheter och inga ska diskrimineras men i USA så blir många svarta eller latinamerikanska barn mobbade och utfrysta i skolan.


För och nackdelar
Fördelarna i USA är många men man kan ju nämna t.ex. Den höga levnadsstandarden: De flesta amerikanerna lever bra liv och barnen får det då bra
En nackdel i landet är ju självklart fetman men också de stora skillnaderna mellan rika och fattiga. En annan nackdel är kriget i Irak.
År 2003 så gick USA in i Irak och det har påverkat hela landet. Barn kan förlora sina pappor, syskon eller någon annan i deras närhet. Detta påverkar självklart barnen som kan bli väldigt ledsna.

Hur kan man förbättra?
För att stoppa fetman i USA så vore det nog bra om man såg till att alla skolor serverade nyttig mat. Man måste också se till att ungdomar har saker att göra på fritiden och inte bara sitter hemma och spelar tv-spel.


Sammanfattning

Kenyas befolkningstillväxt är mycket hög och det beror på att kenyanska kvinnor föder många barn. Spädbarnsdödligheten är mycket hög i landet och det kan bero på att föräldrarna är sjuka och barnen ärver sjukdomen. En annan anledning kan vara at barnen lever i slummen och inte har tillgång till rent vatten eller mat. Medellivslängden är mycket låg och det beror mycket på alla sjukdomar. Väldigt få har tv-apparater och det beror nog på fattigdomen.

Colombia har inte en jättehög spädbarnsdö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Barns liv i 5 länder

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-08]   Barns liv i 5 länder
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8922 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×