Psykologi- socialt

4 röster
25755 visningar
uppladdat: 2007-12-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1Vad är socialpsykologi?
Socialpsykologi kan enklast beskrivas som läran om hur en individ beter sig och påverkas av olika grupper. Det handlar om hur vi förhåller oss till olika grupper, att vi har olika roller och även normer. Attityden tar upp en del av detta perspektiv. Hur samspelet mellan olika människor fungerar. Vi ändrar vår självuppfattning beroende på människorna i vår uppfattning.


2 Vad innebär status i olika roller?
När man träder in i en ny grupp så tilldelas man en speciell roll i just den gruppen, detta sker oftast omedvetet. Rollen man får bestäms utav sina personliga egenskaper, utseendet är också en grund till rollbestämelsen.

3Vad menar man med rollkonflikter och vilka typer finns det?
En rollkonflikt uppstår vanligast när vi måste vara flera olika roller samtidigt. Med det kan man säga att man vill vara en bra arbetskamrat som alltid ställer upp, men samtidigt vill man vara en bra flickvän som har maten klar när pojkvännen kommer hem. Vilken roll man då ska välja kan bli väldig svårt, det är det som är en rollkonflikt.

4Vad menas med självbild?
En självbild är den bild vi uppfattar att folk i vår omgivning ser oss som. T.ex. vi ser att någon kollar på vår mage, personen tyckeratt navelpiercingen är fin men vi tolkar deras blick som att man är tjock, därför ser vi oss själva som tjocka.

5Förklara begreppet gruppsocialisation.
Under hela sin uppväxt så försöker alla omkring oss att medvetet eller omedvetet försöker dela med sig av sina egna normer, så att vi skulle följa även de normer. Det är när man är omkring tjugo som man har bildat sin egen uppfattning om världen och bestämt sina egna normer, den processen kallas socialisation.

6Förklara kognitiv dissonans.


7Beskriv olika ledartyper/sorters ledarskap.
Det finns tvåsorters ledare den formelle det är den som har blivit tillsatt sin post t.ex. ett befäl eller en chef. Det är den personen som har ansvaret och avsedd att leda. Sen finns det den informelle det är en person som folket litar på, det är den person som alla egentligen
lyssnar på. I den instrumentella ledarstilen riktar man främst in sig på bra resultat. Den emotionella ledaren bryr sig mest om gruppens välbefinnande. Den auktoritära ledarstilen är bestämd och lyssnar aldrig eller sällan på gruppen. Den demokratiske ledaren lyssnar mycket på gruppen och ändrar också olika övningar efter gruppens önskemål.

8Vad innebär självuppfyllande profetior.
Att man genom stark tilltro från sin omgivning har lättare att gå längre och lära sig mer, eller träna hårdare.



9Vad menas med attityder och vad består de av?
En attityd är ett annat namn för inställning. Ens attityd till olika personer, föremål eller situationer. Attityder är nödvändiga, de får oss att veta vart vi står i olika frågor. Det betyder att det både kan vara positivt och negativt, en positiv attityd kan vara att man gillar livet en negativ attityd kan vara att man ogillar homosexuella. En attityd som stärks med hjälp av att många delar samma attityd kan bilda en grupp som känner sig värdefulla.

10Förklara den s.k. Rosenhaleffekten?
Rosenhaleffekten går ut på att en t.ex. tränare har ett antal elever som ska förbättras och tränaren har blivit tillsagd att just dessa kommer att förbättras märkbart. Tränaren uppmärksammar då dessa elever med positiva blickar, leenden och miner, omedvetet känner tränaren sig mer ”dragen” till dessa elever och tycker då att dessa gjort större framsteg än andra elever som gjort samma förbättringar.

11Förklara den s.k. Halo-effekten?
Halo-effekten är att man oftast drar förhastade slutsatser. T.ex. Att är en elev är bra på karate så drar man slutsatsen att de är bra på t.ex. taekwondo. Eller att man är dålig på matte så tror någon att man är dålig på t.ex. spanska. Att man...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Psykologi- socialt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-08]   Psykologi- socialt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8925 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×