Piratpartiet

1 röster
3531 visningar
uppladdat: 2008-01-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

När Rickard Falkvinge kring årsskiftet 05/06 öppnade en hemsida där han inofficiellt bildade piratpartiet så hade han nog bara förhoppningar om att det skulle gå så bra som det har gått. Partiet har idag, drygt femton månader senare med 0.63% i riksdagsvalet 2006 etablerat sig som Sveriges tredje största parti utanför riksdagen. Men vad tycker egentligen piratpartiet?
-De vill ju legalisera fildelning!
Men är det verkligen allt som de vill?


Piratpartiet

Nej. De är inget enfrågeparti utan Piratpartiet är ett trefrågeparti.
Partiet anser att det svenska samhället inte är tillräckligt uppdaterat för en del av den nya teknik som har kommit. De grundar därför två av sina frågor på det, de vill successivt avskaffa patentsystemet och de vill även skapa en s.k. kulturell allemansrätt. Den tredje frågan är att partiet anser att vi går mot ett storebrorssamhälle där vi filmas nästan konstant. Därför vill Piratpartiet skydda den personliga integriteten genom att upphäva datalagringsdirektivet och stärka skyddet för den enskildes privatliv.

Patentsystemet

Patentsystemet är något som piratpartiet anser är extremt förlegat. Patent på datorprogram och affärsmetoder hämmar den tekniska utvecklingen, medicinpatenten är skyldiga till massor av människors liv och de vanliga patenten, de är ”bara” klumpiga.

Mjukvarupatenten gör det mycket svårare för alla företag som inte är gigantiska att överleva. Dessutom är mjukvarupatent uttryckligen olagliga i Sverige; (I svenska lagboken står det) ”Som en uppfinning anses aldrig vad som enbart är (...) ett datorprogram ”
Som i sin tur är hämtat från: (I artikel 52 i den europeiska patentkonventionen EPC)
”The following in particular shall not be regarded as inventions (...) programs for computers”
Det får en att undra varför EPO (Det europeiska patentverket) i princip spottar ur sig mjukvarupatent.



Medicinpatenten är nog ännu värre än mjukvarupatenten. Medicinpatenten gör så att det bedrivs mycket mer forskning på I-landssjukdomar som dödar färre människor än U-landssjukdomarna. Medicinpatenten gör även så att alla, både i I-land och i U-land måste betala cirka tre gånger mer för sina mediciner. Om man tog bort medicinpatenten så skulle priset på medicinen i genomsnitt sjunka med 70 %.
Så varför är det inte gjort?
För att motståndarna hävdar att de stora läkemedelsjättarna inte kommer att få in tillräckligt mycket pengar för att forska fram nya läkemedel. Men det argumentet håller inte. De stora läkemedelsföretagen som t.ex. Novartis, Pfizer eller Astra Zeneca får inte de mesta av sina pengar genom medicinpatenten, de får dem av staten. Så om priset sjunker (p.g.a. avskaffad medicinpatent) till
30 % av det nuvarande priset och staten betalar 20 % (av de pengarna som redan går till läkemedelsindustrin ) direkt till framforskningen av nya preparat så betalar staten bara 50 % av vad den betalade innan medicinpatenten togs bort. Samtidigt som staten betalar 20 % mer direkt till forskningen jämfört med innan.
Detta är självklart något som inte är genomförbart på nationell nivå utan måste implementeras på en internationell plattform. Tex. På EU-nivå.
De ”vanliga” patenten är klumpiga. Deras nuvarande användning är främst för att hindra nya mindre företag från att överleva. Vilket de effektivt gör genom att stora företag har korslicenseringsavtal gentemot varandra och låter varandra använda varandras patent fritt. Men de stänger de mindre företagen ute. Det hemska är att alla gör så för att ens kunna bygga t.ex. en Ipod eller en dator. Det kostar en halv miljon kronor i snitt för att få ett patent som kan ta flera år att få beviljat. Och att driva en patentprocess kostar mångmiljonbelopp såpatenter är det i princip bara storföretagen som har råd med.


Kulturell allemansrätt

Från början så arbetades upphovsrätten fram för att främja alstring, utveckling och spridning av kultur. Det fungerar inte så längre, upphovsrätten motverkar alstring, utveckling och spridning av kultur. Hur?
Idag kan du sprida t.ex. ett album till alla datorer med Internetuppkoppling i hela världen i princip gratis. Vad hindrar oss från att göra det?
Upphovsrätten.
Det finns mängder av musik och film som inte är tillräckligt eftersökta av sina fokusgrupper för att det ska löna sig att ge ut dem. Men de är potentiellt för lönsamma för att låta andra använda dem. Därför ruttnar de nu i mediabolagens valv. Vad är det som hindrar oss från att rädda filmernas celluloid från förstöring av ålder?
Upphovsrätten.
När du idag ska kopiera en CD-skiva legalt, eller bränna ner något som du har filmat till CD. Eller när du ska göra något med en CD, film, e-bok o.d. som storföretagen inte vill att du ska göra, men som du enligt upphovsrättslagen har rätt att göra. Så kan det finnas DRM-teknik, eller Digital Restrictions Management* på CD:n, filmen, e-boken, etc. Följande exempel bör nog förklara vad DRM är:



Om all skog och mark plötsligt en dag var inhägnade av höga taggtrådsstängsel skulle vi inte längre ha någon glädje av allemansrätten. När det gäller allemansrätten till naturen kommer det aldrig att hända. Det skulle för det första bli alldeles för dyrt för att vara meningsfullt för markägarna, men dessutom finns det även lagar mot det. En markägare får inte ensidigt bestämma sig för att han inte gillar vad lagen säger, och bygga tekniska hinder som gör det omöjligt för medborgarna att utnyttja sina rättigheter**.

Om du köper en CD-skiva, mp3-spelare, Dvd-skiva, hårddisk, eller något annat tomt lagringsmedia så läggs kassettavgiften på. Alltid. Kassettavgiften går till upphovsrättsinnehavare och bara till musik/filmbranschen. Det finns oräkneligt många sätt att använda ett tomt lagringsmedia på som inte ens är i närheten av att ha att göra med upphovsrättsskyddad musik eller film.
Kommersiell ensamrätt gynnar inte ett verks fortlevnad och bevarelse. Tvärtom försvårar den bevarandet/fortlevnaden p.g.a. att den kommersiella ensamrätten illegaliserar kopiering/användning (t.ex. inom skolan) av verk som kan vara över hundra år gamla.
När du skriver en låt så tar du risken att bli stämd av något skivbolag för att din låt låter ”för lik” någon av deras låtar. Samma sak gäller för böcker, filmer och konstverk. Även detta hämmar kulturen.


Personlig Integritet
"Ett samhälle som ger upp lite frihet för att vinna lite säkerhet, förtjänar varken eller och kommer att förlora bägge."
Det sa Benjamin Franklin för 248 år sedan. Den femtonde september 2007 införs EU:s Datalagringsdirektiv. Det innebär en skyldighet för telefon- och internetleverantörer att lagra överförda data i minst ett och högst tre år. De telefondata ska sparas, som är nödvändiga för att visa varifrån, när och till vem en person ringer. Även SMS lagras. De Internetdata som ska sparas, är
e-postmeddelanden och loggar över de webbplatser som besökts från viss dator.
Piratpartiet vill införa en generell kommunikationshemlighet - staten skall endast vid en reell brottsmisstanke ha rätt att samla bevis och övervaka sina invånare.

Vågmästarställning

Piratpartiet har tre frågor. Inga fler. De har den begränsningen för att de lättare ska kunna nå sina mål. På alla andra frågor kommer de att rösta med det parti som de samarbetar med men de kommer aldrig att vika sig på sina tre punkter..

1) Det ena blocket går med på våra krav, och det andra gör det inte. Då väljer vi det block som går på vår linje. Huruvida det blocket är rött eller blått struntar vi i. Så länge vi ser att de gör sitt yttersta för att med kraft driva våra frågor, stöder vi reservationslöst regeringen i alla andra frågor också.
2) Båda blocken går med på våra krav. Om det finns nyansskillnader som gör att det ena blocket framstår som lite bättre än det andra väljer vi det blocket. Om båda är precis lika bra stöder vi det som fått flest röster i valet. På så sätt påverkar vi inte höger/vänster-balansen i svensk politik. Så länge regeringen driver våra frågor med kraft stöder vi den reservationslöst i alla andra frågor, precis som i scenario 1).
3) Båda blocken tvärvägrar att gå med på våra krav. Det här är det krångligaste fallet, men vi kan hantera också. Till att börja med stöder vi det ena blocket, och släpper fram en regering. Troligen det block som fick minst röster i valet, så att de andra, "segrarna", känner sig snuvade på regeringsmakten. De kan dock inte göra mycket åt saken, eftersom vi reservationslöst stöder sittande regering i allt som inte är våra frågor.***



Kritik

Kritiken mot Piratpartiet kommer mest från de företag som de kritiserar. Bland annat från Antipiratbyrån (APB) som är en organisation som styrs av Filmägarnas Kontrollbyrå, Sveriges Branschförening – MDTS (Svenska branschföreningen för Multimedia-, Dator- och Tv-Spel) och Sveriges Videodistributörers Förening. Kritiken går mest ut på att upphovsrättsinnehavarna måste kunna leva på sitt yrke vilket de enligt APB inte kan utan inkomsten från upphovsrätten. APB säger även att påståendet att den illegala fildelningen bara drabbar de största bolagen inte alls är sant, Svensk filmproduktion är en bransch utan marginaler, som förutom de eventuella kommersiella intäkterna är i stort behov av statligt stöd. Även hela Svenska folket går miste om 500 miljoner kr. i förlorad moms på den olagliga fildelningen. För att inte tala om alla arbetstillfällen som det gås miste om.



...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Piratpartiet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-18]   Piratpartiet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9105 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×