Bokrecension: Mina drömmars stad av Per-Anders Fågelström

16 röster
25151 visningar
uppladdat: 2008-01-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1)Sammanfatta handlingen i boken.
Boken handlar om en fattig arbetares liv, som heter Henning Nilsson, i det nyindustrialiserade Stockholm under senare 1800-talet.
Henning kommer till staden från landet som en föräldralös femtonåring. När hans mamma dog bestämde han sig för att pröva möjligheterna i Stockholm, ”drömmars stad”. Henning kommer till staden som en ung, osäker och oerfaren pojke. Trots det lyckas han med hjälp av ett gäng nyfunna vänner från Dalarna hitta boplats och ett jobb. Tillsammans med dalfolket och nya vännen Tummen försöker Henning finna sig tillrätta i staden. Henning hamnar i samhällets bottenskikt, i fattigdom och smuts, där man kan slita hårt hela livet utan att åstadkomma mer än att hålla svälten borta. Trots det finner Henning både kärlek och lycka i livet. Hans gamla vän Annika som också levt fattigt, men gift sig med en rik man är mycket olycklig och drömmer om barn, vilket hennes man inte vill ha. Hon blir väldigt förvånad när hon ser att Henning trotts sin fattigdom är lycklig och har tre barn.
Boken berättar om livet i samhällets lägsta klass i 1800-talets Stockholm, sett ur de fattigas ögon.
2+3)Beskriv det Stockholm som boken utspelar sig i + arbetsförhållandena.
Per Anders Fågelström beskriver de fattigas Stockholm. Där fattigdom, brottslighet och svält var vardag. Där den rika medelklassen, arbetsgivarna, har tagit över adelns roll som härskare över underklassen. Medelklassen bestämmer de fattigas löner, arbetstider och villkor - med andra ord deras liv. Bonden betalde skatt och levde i fattigdom, men han rådde i alla fall över sig själva. De bestämde när de skulle stiga upp och börja arbeta, vilket pris de skulle sälja sina varor för etc. I och med den industriella revolutionen har de fattiga nästan blivit livegna igen… Orättvisorna, och otryggheten var stora, de fattiga var inget värda, de var billig, lättutnyttjad och utbytbar arbetskraft. Familjerna var stora med många barn där barnen redan vid tidig ålder fick lära sig att hjälpa till i hushållet för att tjäna pengar. De fattiga dog ofta vid tidig ålder eftersom de inte hade råd till läkare eller medicin. Bra skolor kostade pengar och de fattiga hade inte råd till detta, därför hade barn som föddes i fattigdom svårt att få en karriär och bli rika.
En fattig hade det i stort sett omöjligt att komma nån stans i livet; han kunde inte påverka eller säga sin åsikt, bara bita ihop och hoppas att han skulle orka med sitt jobb och tjäna tillräckligt för att kunna hålla svälten borta från sin familj.
Arbetslösheten var stor och därför hade arbetarna inte något val än att lyda sina chefer eftersom de annars lätt blev utbytta.
Stockholm var en förhållande vis liten stad med många fabriker, där människor slet hårt.
4)Henning: Han är en väldigt blyg, lugn och sansad person. Som ung pojke är han väldigt osäker på sin omgivning och på sig själv, och anstränger sig för att passa in. Han anpassar sig efter omständigheterna och har starka plikt känslor gentemot sin familj.
Tummen: Han är en väldigt optemistisk person och tänker ofta på en revolution som aldrig kommer. Tummen är en orädd, handelskraftig, framåt man som inte har en så seriös syn på livet, utan lever för dagen, handlar utan att tänka på konsekvenserna. Trots att Tummen skaffar familj är det viktigaste i hans liv drömmen om revolution. Tummen flirtar gärna med andra tjejer, trots det att han har en fru och barn.
Törsten: Han var från början överklassare, men gjorde sig av med alla pengar, och blev hamnarbetare. Liksom Tummen drömmer han om en revolution.
Dalagänget: Dalagänget, Olle, hans fästmö Kerstin och Maja, är säsongsarbetare från Dalarna som kommer till Stockholm över vintern för att arbeta på stearinfabrik. Det är de som visar Henning tillrätta i staden, och hjälper honom starta ett nytt liv. Kerstin blir Hennings första kärlek, och bilden av henne hänger kvar vid honom under åren, och formar Hennings bild av sin drömflicka. När de återförenas många år senare har Olle förfallit till ett supande vrak, och Kerstin och Maja har slitit och formats av fattigdomens hårda slit, Henning tycker då att Kerstin inte alls såg ut som han kom ihåg henne, och att Matilda, hans fru, är mycket vackrare.
5) Varför har du valt boken? Eftersom 1800-talets Stockholm var väldigt likt 1700-talets England, då industrialismen härjade i Europa. Jag tror också du har valt den för att visa hur industrierna förändrade samhället, och människornas sätt att leva. Den speglar de fattiga arbetarnas vardag i det nya industrisamhället. Mina drömmars stad är en bra och känd bok...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Mina drömmars stad av Per-Anders Fågelström

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-17

    hej hej igen :)

  • Inactive member 2014-10-08

    "Mina drömmars stad är en bra och känd bok som alla i högstadiet måste läsa, eftersom det står i läroplanen.", Eftersom att det står i läroplanen, hahaha X) Men bra skrivet. :)

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-27]   Bokrecension: Mina drömmars stad av Per-Anders Fågelström
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9150 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×