Social omsorg

19 röster
62485 visningar
uppladdat: 2008-02-10
Niklas Horn

Niklas Horn 38 år

Från
Malmö, Sweden
Utbildning
High School : Söderslättsgymnasiet, College : Consensum, Lund
Jobb
Carema, Bellevuegårdens Vårdhem
Facebook
https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/1169036641/
Om
Jag Älskar Min Vackra Och Sexiga Flickvän
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är social omsorg?
Omsorg är att ge människor individuell anpassad omsorg och service det kan vara att försöka leva sig in i annans människas känslor och upplevelser t.ex hur det känns att inte kunna raka sig eller stiga upp ur sängen varje morgon. Man måste även vara lyhörd (lyssna, visa intresse, förstå och samtala) för det är viktigt att lära känna vårdtagaren som person, hans bakgrund och livssituation så man lättare förstår vårdtagaren och ser hans reaktioner. Man ställs ofta inför oförutsägbara situationer som inte har standard lösningar och då är det bra om man är lite fantasifull och flexibel så man kan hitta på en annorlunda lösning på problemet. Omsorg är även att göra något för någon som behöver det utan att behöva be om det. Det innebär att tillfredställa individuella behov utifrån en helhetssyn på människan.
Att vara social Är att vara öppen för andra människor, man kan knyta kontakter med andra människor och ha ett socialt liv. Man kan umgås och ha utbyte av andra människor. Att vara social är att ha gemenskap med andra.

Vad innebär informell omsorg och formell omsorg?
Informell omsorg är när vi hjälper och stödjer varandra och det grundar sig på samhörighet och spontanitet utan några lagar och förordningar.
Formell omsorg är samhällets omsorg av medborgaren. Den är avlönad, yrkesmässig och den styrs av lagar och förordningar .

Beskriv med egna ord social omsorgs-etik?
Jag tror att etik handlar om värderingar. Både sina egna och andras, att lära sig vad samhället tycker om vad man själv tycker och att kunna fatta beslut utifrån det. Man ska även tänka på att alla människor har lika mycket värde och rätt till frihet. Man har rätt att tänka vad som helst och tro på vad man vill. Man får lov att säga vad man känner och visa sina åsikter. Ingen får lov att ta ifrån en det man äger.

Skriv med egna ord vad socialtjänstlagen mål är.
Socialtjänstlagens mål är att hjälpa till så man kan överleva ekonomiskt och ha en trygghet så som boende t.ex man ska även kunna få hjälp så man kan vara aktiv i samhället. Den ser även till att vi får använda oss av vår egen bestämmanderätt och att vi får behålla vår integritet. Man har rätt till en skälig levnadsstandard och sen är det upp till var och en hur man sköter den eller missköter den. När det gäller barn så ska det alltid vara barnets bästa som kommer i första hand.

Självbestämmande är när man bestämmer själv och är delaktig i alla beslut, man får aldrig tvinga någon till någonting. Man måste tro på personens förmåga att fatta egna beslut.

Medinflytande! Att den som får hjälp ska kunna var med och bestämma och vara delaktig i alla beslut som fatts kring honom. Att man gör något tillsammans som t.ex lagar mat, bäddar sängen m.m det kan även betyda att man planerar något tillsammans med hjälpmottagaren inte alltid kan vara med och göra det och då är det jag som utför det.

Integritet kan översättas med termer som helhet, orubbat tillstånd, okränkbarhet, obrutenhet, oberoende och att man har frihet från inblandning. Integritet är något som vi värderar högt eftersom den är viktig för vårt välbefinnande. Personlig integritet är avgörande för vår egen upplevelse av personlig identitet och självkänsla. Detta är viktigt så att ens inre styrka inte ska brytas ner.

Normalisering Betyder att socialtjänsten ska hjälpa till så att man får ett så normalt liv som möjligt fast det kan finnas sociala eller andra problem. Man ska hitta lösningar så att man kan få ett så självständigt liv som möjligt. Man kan t.ex handikappsanpassa ett hem, erbjuda färdtjänst och med detta så försvinner vissa hinder som en handikappad människa kan ha för att få leva ett så normalt liv som möjligt.

Närhet Stöd och hjälp ska ges så nära hemmet som möjligt så man har sina vänner och familj i närheten så man kan ha ett vanligt liv och finnas nära sitt arbete och ens föreningar.

Kontinuitet betyder ungefär oavbrutet sammanhang. Det är viktigt vid uppläggningen av det sociala arbetet. Det kan betyda att vårdtagaren får träffa samma personal varje gång eller att samma principer används vid omsorgs tillfällena, detta är viktigt för vårdtagarna så dom får behålla sitt människovärde och sin trygghet. Det blir även bättre omvårdnad om man känner varandra. Man kan väl säga med förenklade ord att det är att göra så det känns som det är samma per...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Social omsorg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Elke Fester 2011-01-15

    Bra beskrivning till tema omsorg! Arbete hjälper mig på mina läxor. Tack so mycket.

Källhänvisning

Niklas Horn [2008-02-10]   Social omsorg
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=9219 [2018-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook