Nordöststaterna

1 röster
6587 visningar
uppladdat: 2008-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Nordöststaterna, eller New Englandstaterna och östra Mellanvästern, är dom stater som ligger uppe i nordöstra USA och innesluter bl.a. huvudstaden Washington och den största staden i landet, New York. Dessa båda städer ligger vid den nordamerikanska östkusten där den största delen av USA: s befolkning håller till. En sak som jag tycker är lite rolig är att det faktiskt bor fler människor i våran huvudstad än i stora USA: s huvudstad om man ser till stadskärnan d.v.s. I nordöststaterna ligger också en av de ”stora sjöarna” nämligen Michigansjön, dom övriga av de stora sjöarna gränsar även dom till nordstaterna. Genom dom centrala nordöststaterna går även den långa, men dock ganska utnötta bergskedjan Appalacherna och kastar sin skugga över östkusten. Den högsta toppen i Appalacherna heter Mount Mitchell och mäter 2037 meter över havet vilket kan jämföras med svenska Kebnekaise som mäter 2111 meter. Den nordligaste staten i nordöststaterna heter Maine och ligger även den vid östkusten och vars huvudstad heter Augusta. Längre in mot landet ligger dom två miljonstäderna Detroit och Chicago vid varsin stor sjö (Eriesjön respektive Michigansjön).

New York
USA: s största stad med över åtta miljoner invånare heter New York. För att göra staden lite enklare att bo i så har man delat in den i fem stadsdelar: Manhattan, Brooklyn, Queens, the Bronx och Staten Island. Området kring New York var befolkat även innan européerna upptäckte Amerika. Men då bestod befolkningen av ursprungsinvånare som sedan försvann när européerna kom till området 1621. Sedan fortsatte New Jersey och New York befolkas av holländska nybyggare fram till att britterna erövrade området 1664. Då grodde staden New York fram på allvar och redan på sent 1700-tal bodde det över 1 miljon människor där. Tack vare alla människor som befolkar och reser i stan så förorenas New York en hel del av allt avfall som kommer från bl.a. bilavgaser och industriernas avfall.

De stora sjöarna
Superiorsjön är den nordligaste av dom fem stora sjöarna som finns på gränsen mellan USA och Kanada. Sjöarna är sammanbundna med varandra genom olika kanaler som går mellan dom. Den största sjön heter Huronsjön och ligger centralt mellan dom fyra andra. Den enda av sjöarna som ligger helt inne i USA heter Michigansjön och dom övriga två heter Ontariosjön och Eriesjön. Eriesjön länkas samman med Atlanten genom St. Lawrencefloden som rinner ut i havet via staden Montreal. Alla dessa kanal- och flodsystem gjorde att de stora sjöarna var ett mycket viktigt handelscentrum för amerikanarna som lätt kunde frakta stora fartyg långt ut på haven. Utan de stora sjöarna hade det nästan varit omöjligt för nybyggarna att frakta kol och järnmalm från gruvorna och brotten i väst. Sjöarna har dock tappat sitt värde något p.g.a. alla nya sätt att ta sig fram på som t.ex. tåg och lastbilar. Det fuktiga klimatet kring dom stora sjöarna gör att det växer mycket skog där vilket gör att skogsindustrin är stor, i synnerhet kring Superiorsjön.

Maine och New Hampshire
Maine är den nordligaste delstaten bland nordöststaterna och dessutom en av dom nordligaste i hela USA. Delstaten består till stor del av skog, i synnerhet gran, och Maine lever i stort sätt på sitt skogsbruk. Huvudstaden här heter Augusta, men det är långt ifrån den största staden i delstaten. Den enda delstaten som gränsar till Maine är New Hampshire som är känt för sina stora granitbrott. I övrigt är New Hampshire en ganska liten stat med cirka 1,5 miljoner invånare och en yta som är den femte minsta i hela USA. Den största staden i delstaten är hamnstaden Portsmouth (uppkallad efter den brittiska sydhamnsstaden Portsmouth) men huvudstaden i staten heter Concord. I både Maine och New Hampshire råder nordligt kustklimat med mycket regn som kommer in från Atlanten. Appalacherna hindrar dock en stor del av regnmolnen från att ta sig in längre mot kontinenten.

Appalacherna
Dom nordliga delarna av den långa bergskedjan Appalacherna ligger uppe i nordöststaterna. Bergskedjan är mycket gammal och har funnits ungefär lika länge som Skanderna uppe hos oss i Norden. Bergen är också väldigt rika på skog och Appalachområdet är en av dom viktigaste skogsproducenterna för amerikanskt skogsbruk. Förutom skogsbruket så finns det också stora områden med stenkol i bergen som gör dom till en ännu mer viktig näringskälla för nordamerikanerna. När dom europeiska nybyggarna började utforska den nordamerikanska kontinenten för cirka 500 år sedan så var Appalacherna ett stort hinder för den allmänna framkomligheten. Därför så byggde dom upp sina kolonier mellan bergskedjan och Atlanten. Detta är en av anledningarna till att den amerikanska östkusten har en så stor befolkning idag. Appalacherna är också gränsen för vad som är kustklimat och fastlandsklimat i USA. Bergskedjorna släpper nämligen inte in så många regnmoln från Atlanten in i landet och ställer i och med det fastlandet i regnskugga.

Detroit
Detroit är en av nordöststaternas största stad med lite drygt en miljon invånare vilket kan jämföras med Sveriges huvudstad Stockholm där det bor cirka 1,3 miljoner människor. Staden är mest känd för sin stora bilindustri och för sina professionella idrottslag, som bl.a. ishockeylaget Detroit Red Wings som vann den amerikanska superligan, NHL, så sent som för 5 år sedan. Staden Detroits geografiska läge är ganska bra med tanke på att den ligger precis intill Eriesjöns sydvästra spets. Anledningen till att det bor så mycket folk här är till stor del tack vare att de stora bilindustrierna behöver personal och att stadens läge är så pass bra. I övrigt så ligger Detroit mitt i ”Mejeribältet” (området kring de stora sjöarna kallas så p.g.a. att här finns många tamdjur och mycket bördig betesmark) och har det därför ganska gott ställt på mejeri- och köttfronten också, dessutom så importerar man en del gas norrifrån Kanada. Området mellan New York och Chicago inkluderat Detroit kallas även för ”Rostbältet” p.g.a. sina stora stålindustrier.

Chicago
Den andra miljonstaden kring stora sjöarna är Chicago som ligger i delstaten Illinois med ett liknande geografiskt läge som Detroits. Chicago ligger nämligen vid den sydliga spetsen av Michigansjön. Chicago har dock betydligt många fler invånare än Detroit, nästan tre miljoner människor är bosatta i stan och bidrar till att Chicago är USA: s tredje största stad till invånarantal. Anledningen till det höga invånarantalet är bl.a. att staden är öppen för så många olika kulturer. I Chicago bor människor från såväl Tyskland och Sverige som Korealänderna och Kina. Ett tydligt exempel på att Chicago är ett av Nordamerikas viktigaste handelscentrum är att samtliga fem av USA:s viktigaste järnvägar leder genom staden. Dessutom importerar man både olja från Alaska och gas från Colorado. Chicago har liksom Detroit och en stor del av övriga USA fastlandsklimat med stora temperaturskillnader mellan sommar och vinter.

Minnesota
Minnesota är den stat som ligger längst uppe i nordvästra delarna av nordöststaterna. Staten är mest känd för sina många sjöar och är även en populär emigrantstat för oss svenskar. I Minnesota är klimatet mycket likt det vi har i Sverige med kalla vintrar och heta somrar, vilket är huvudorsaken till att så många svenskar emigrerade till just Minnesota under lågkonjunkturåren i m...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nordöststaterna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-11]   Nordöststaterna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9224 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×