Sydstaterna

8354 visningar
uppladdat: 2008-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sydstaterna består utav dom stater som ligger längst nere i sydöstra Nordamerika. Här nere ligger bl.a. den kända turiststaten Florida dit många åker på semester för att lapa sol. Den största staden i hela sydstaterna sett till folkmängd är hamnstaden Houston som ligger i dom allra västligaste delarna av sydstaterna i delstaten Texas. Texas är för övrigt också den näst största delstaten i hela USA till ytan (bara Alaska uppe i norr är större). Bergskedjan Appalacherna har sin södra fot långt nere i sydstaterna, men huvuddelen av bergskedjan ligger uppe i nordöststaterna. Den stora floden Mississippi ringlar sig ner rakt igenom sydstaterna och delar upp dom i två delar. Mississippifloden bildar sedan ett delta ett par mil söder om staden New Orleans där den rinner ut i Mexikanska viken. Det folkrikaste området i sydstaterna är runt staden Atalanta i nordvästra delarna av staten Georgia där Atalanta är huvudstad. I dom södra delarna av sydstaterna, i synnerhet runt Mexikanska viken är klimatet mycket varmt och luften är dessutom ganska fuktig. Längre norrut råder fastlandsklimat med stora temperaturskillnader beroende på årstid och längs östkusten är det kustklimat.

Florida
Florida kallas ofta för Solskensstaten. Här är klimatet till mestadels varmt och behagligt och staten lockar varje år till sig ett stort antal turister. Den största staden i Florida heter Jacksonville och ligger i nordöstra delarna av staten nära Atlantkusten. Andra kända städer i staten är Miami, Tampa och Orlando (dom andra, tredje respektive sjätte största städerna i staten), men huvudstaden heter Tallahassee och ligger nordväst i staten. Florida gränsar till en stor både en stor vik, Mexikanska viken, och ett stort hav, Atlanten, vilket staten är ensam om i USA. Det regnar oerhört mycket i Florida och så även i dom flesta delarna av sydstaterna. Här faller mellan 1000 och 2000 mm nederbörd ner från skyn varje år. Staten Florida ligger också i det fruktade orkanbältet där stora orkaner bildas och förstör allt som kommer i dess väg. I staten odlas mycket frukt, speciellt tropiska fruktsorter, och grönsaker vilket man förstärker ekonomin med genom att sälja dom. Staten upptäcktes så tidigt som 1512 och var en av dom första staterna som européerna satte sina fötter på. Det var en spanjor vid namn Ponce de Leon som kom hit först av alla.

Hurricanes (och andra yrväder)
Eller orkaner som vi vanligtvis säger här i Sverige är stora fruktansvärda ovädersvirvlar som plågar södra USA-kusten och kräver många offer varje år.
För att en storm ska räknas som en orkan så måste hastigheten mätas till 32,7
meter per sekund eller mer. Alla tropiska stormar i södra USA uppstår p.g.a. det sviktande klimatet som orsakar obalans, inte bara i luften, utan i naturen i största allmänhet. Andra yrväder som härjar i södra sydstaterna är tromber och tornados. Faktum är att runt 75% av alla tromber och tornados som uppstår i världen uppstår i just USA och en stor del av dessa 75% härjar i söder. En tornado är som en stor, virvlande pelare som rör sig runt i en enorm hastighet. Dom uppstår ute i haven när havstemperaturen blir för varm och luften stiger upp mot himlen samtidigt som vinden trycker den neråt.

Mississippifloden
Mississippifloden är basen till det största flodsystemet i hela Nordamerika. Flodsystemet sträcker sig från Kanadagränsen i norr (Missourifloden) och ända ner till Mexikanska viken i söder (Mississippifloden). Dom fyra största floderna i systemet är Mississippifloden, Missourifloden, Ohiofloden och Arkansasfloden, varav alla dessa floder också har samma namn som dom delstater floderna huvudsakligen rinner igenom. För mer än 100 år sedan så byggde man en kanal mellan Illinoisfloden, som är en annan biflod till Mississippi, och Michigansjön. Detta gjorde det möjligt att ta sig via båt tvärs igenom kontinenten, från Mexikanska viken Saint Lawrenceviken uppe i östra Kanada. Detta gjorde självklart att Mississippifloden blev än mer attraktiv för handel och annan genomfart. Det faller ner en stor mängd nederbörd kring södra Mississippifloden medan det regnar något mindre längre norrut längs floden. Det är också väldigt folktätt kring trakten av flodsystemet eftersom det försörjer många människor med vatten, bördig jord och elektricitet via vattenkraften. Dom största vattenkraftverken ligger vid städerna Omaha, en bit utanför Birmingham och vid Pierre. Längs norra floden odlas i synnerhet mycket majs.

Houston
Miljonstaden Houston är den fjärde största staden sett till folkmängd i hela USA och ligger intill Mexikanska viken i den stora delstaten Texas. I staden bor cirka två miljoner människor och om man räknar till hela metropolen så bor där en bra bit över 5,5 miljoner människor. Eftersom Houston ligger nere i den tropiska värmen i östra solbältet så är här väldigt varmt och mycket fuktigt i luften. Dom varma vindarna blåser in över hela södra kontinenten och kommer från det varma klimatet nere i Sydamerika. För sju år sedan så var det hela 43C° i luften vilket är värmerekordet i staden. Trots sin stora folkmängd så ligger Houston, som handelsstad, något i skuggan av dom riktiga giganterna som t.ex. Chicago, New York och San Fransisco. Staden grundades för cirka 170 år sedan av de två bröderna John och Augustus Allen.

Carolina
Carolina ligger vid östkusten och är uppdelat i två mindre stater, nämligen North- och South Carolina. Den största staden sett till folkmängd i staterna är Charlotte som ligger i North Carolina. Det regnar ganska mycket i Carolinastaterna i och med att den fuktiga luften som kommer in från Atlanten och här är det ganska varmt året runt, i synnerhet längs kusten. Uppe i bergen blir det dock mycket kyligare om vintrarna. Långt i väster i delstaten North Carolina ligger östra USA:s högsta berg i bergskedjan Appalacherna. Berget heter Mount Mitchell och sträcker sig mycket högt i jämförelse med dom andra bergen i den långa bergskedjan. South Carolina är bland dom tio minsta delstaterna i USA till ytan, men befolkningstätheten är dock mycket hög. Två anledningar till att så många människor drar sig hit är för Carolinastaterna var några av dom första som utforskades av européerna och för att klimatet här är väldigt behagligt.

Atlanta i Georgia
Staden Atlanta är långt ifrån någon av dom största i USA med sina drygt 500 tusen invånare. Men om man räknar in förorter och dylikt så ökar befolkningen med ungefär tio gånger och Atlanta som metropol är ungefär lika stort som Houstonmetropolen. Atlanta ligger i delstaten Georgia i sydöstra Sydstaterna och är mest känt för det stora Coca Colahögkvarteret i staden. Georgia ligger i skarven mellan två klimatområden. I dom norra delarna av staten ligger det östra kustklimatområdet och i södra delarna råder tropiskt klimat. Georgia är, liksom South Carolina, ingen bamsestat till ytan men har men har en stor befolkning (t.o.m. den nionde största i USA). Motiven till detta är också dom ungefär samma som South Carolinas.

Mexikanska viken
Mexikanska viken (eller golfen) är den stora vik som befinner sig söder om sydstaterna och norr om Karibien. Viken är mycket djup, på vissa platser mäter botten så djupt som 5000 meter under havet vilket kan jämföras med Medelhavet vars djupaste punkt är 4800 meter under havet. Viken kan bli...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sydstaterna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-11]   Sydstaterna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9225 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×