Ryggen

7112 visningar
uppladdat: 2008-02-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ryggraden är den centrala delen av skelettet. Den skall:

* Bära upp en stor del av kroppsvikten
* Skydda nerverna i ryggmärgen
* Vara en stötdämpare när du går eller springer
* Vara stark och styv och samtidigt vara mycket böjlig


1. Hur är ryggen uppbyggd?
2. Hur fungerar den?
3. Hur man bör använda den?
4. Hur kan man träna den för att förebygga skador?


För att tåla belastningen är ryggkotorna kraftigare i nedre delen av ryggen. De hölls ihop av långa band. Överst vid halsen är den böjd något framåt, vid bröstet är den svagt böjd bakåt och vid korsryggen är den åter böjd svagt framåt. Böjningarna i ryggen är en förutsättning för att du skall kunna böja och vrida ryggen och för att ryggen ska kunna dämpa stötar. Varje kota har en kot-båge längs bak, dessa bågar bilder an kanal där ryggmärgen sitter väl skyddad.

Ryggmärgen är ett kraftigt nervknippe som kommer från hjärnan. På vägen nedåt sänder den sidonerver till hela kroppen och med hjälp av dessa nervimpulser kan du röra kroppen, armarna och benen, känna och förnimma. Skador på ryggmärgen eller sidonerverna kan ge smärta eller förlamningar men mycket beror på hur skadan sitter.

Mellan ryggkotorna sitter diskarna. De dämpar stötar och ökar böjningsförmågan i ryggen. De dämpar stötar och ökar böjningsförmågan i ryggen.

Varje disk har en mjuk, geléartad kärna som är omgiven av kraftiga ringar av fiberbrosk.
Diskarna är mellan en halv och en centimeter tjocka. Kärnan står under tryck och fördelar belastningen över skivorna och kotorna.




Ryggen behöver rörelse och belastning för att brosket ska få näring och bli starkt. För att undvika ryggproblem kan det vara bra med fysiskt aktivitet. Det är mage och rygg musklerna som håller ryggraden på plats, stabiliserar den och ger den dess form. På så vis skyddar de den sårbara ryggmärgen. En rygg med lagom böjningar är den bästa grunden för en god hållning. Den bör dock vara både stark och rörlig. Styrkan i rygg och magmusklerna är avgörande. Dock bör ryggen ha ett överskott av styrka för att tåla oväntade belastningar.

Det går även att förebygga belastningsskador, genom att åtgärda de ergonomiska bristerna i arbetsmiljön. Men genom att bygga upp sin muskulatur och styrka kan individen själv göra mycket. Visst kan det vara bra med en ”tvättbräda” på magen, men det viktigaste motivet till att stärka mage och rygg är ändå att klara de fysiska kraven som vardagen ställer. Många, i synnerhet kvinnor, drabbas nämligen av förslitningsskador vilket leder till sjukskrivning. Detta kostar varje år samhället svindlande belopp.

En bra rygg är guld värd men du måste underhålla den. Det bästa sättet att träna ryggen på är att vara aktiv, röra på sig. Det kan vara bra att cykla, simma, motionera eller orientera minst en gång i veckan. Undvik att sitta och arbeta i en ställning för länge. Kom ihåg att när du ska lyfta så ska du ha knäna och höftlederna böjda och ha en rak rygg. 5-10 minuters träning om dagen för magen, ryggen och benen kan räcka.