Kommunikation - Ironi

8422 visningar
uppladdat: 2001-12-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ironi

Vår kommunikation är mycket skör och kan lätt rubbas av såväl olika störningskällor som störande budskap. Dessa ligger till stor grund för våra konflikter som för en utomstående kan te sig löjliga men som för de inblandade är blodigt allvar.

En stor orsak, som jag ser det, är ironi. I rätt situation kan ironi vara komiskt men också ett svårtolkat och på så vis störande budskap. Det krävs att mottagaren kan läsa mellan raderna och förstå vad sändaren egentligen menar, inte vad han säger. Förstår inte mottagaren uppstår lätt en konflikt eftersom personen i fråga kan bli djupt sårad. Om en utomstående person hör ett ironiskt samtal mellan två parter kan denne missuppfatta situationen totalt. Han kan tro att de står och bråkar men i själva verket står de och skämtar. Nu behöver det inte alltid vara så här. De samtalande personerna kan vara mitt uppe i ett gräl samtidigt som den tredje parten kommer in. Han kan nu missuppfatta situationen åt andra hållet och tro att det är ett ironiskt samtal och inte bry sig om det. Med detta vill jag visa hur svårt det kan vara att förstå sig på ironi som tredjepart. Ofta är det också svårt mottagaren att förstå vad sändaren sänder för budskap. Det som en uppfattar på ett sätt kan en annan uppfatta helt tvärtemot.


Exempel

Bert och Svea är två gamla vänner som står och samtalar. För att uttrycka sig använder de ironi. De kan göra det eftersom de känt varandra länge och förstår varandra bra. Under samtalets gång kommer Alfred in. Han känner varken Bert eller Svea värst bra så han står mest tyst och avvaktar.
Plötsligt säger Svea något i stil med:
– Jaså, kommer du inklampande och stör.
Bert förstår att Svea inte menar något illa utan bara släppa in Alfred i samtalet och lätta upp stämningen. Nu är det mycket lätt för Alfred att misstolka vad Svea sagt utan att förstå vad hon menar. Eftersom Alfred inte känner Svea tror han att hon vill han ska gå därifrån, precis som hon har sagt. Alfred blir upprörd och går därifrån. Bert och Svea kan inte förstå vad de har gjort fel och tycker Alfred är konstig som bara går utan att säga något. På så vis har en konflikt uppkommit en onödig konflikt som bara kan lösas genom att parterna samtalar. Visst kan Alfred ha uppfattat det ironiska som Svea sade och svarat något käckt tillbaka.
Hade han gjort det skulle konflikten aldrig ha uppk...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kommunikation - Ironi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-12-14]   Kommunikation - Ironi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=941 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×