Indianerna och den spanska upptäckten

2 röster
10463 visningar
uppladdat: 2008-04-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
De Spanska erövrarna var ofta blodtörstiga och gripande men realiteten av indianernas liv i sig själv-slaveri, kannibalism, obarmhärtighet i krig var grymma nog.
Under upptäckten erövrade Columbus inte bara land utan även indianernas tillgångar som guld och dyrbara kryddor tillbaka till Spanien, och detta blev startskottet för en ren invasion av europeiska lycksökare i Amerika.

Spanjorerna tog inte bara med sig krut och vapen utan också även sjukdomar som pesten eller magsjukan etc. I Europa var man van och immuna vid sådana sjukdomar men inte indianerna eftersom dem var så långt ifrån en ”modern” civilisation och vilket gjorde också att dem hade så pass sämre immunförsvar att indianerna insjuknade svårt att det ofta ledde till döden.

Den europeiska utforskningen av Amerika åtföljdes av epidemier som utplånade hela samhällen. Hur många indianer som dog av smittorna är svårt att uppskatta, men enligt somliga bedömningar kan vissa befolkningsgrupper ha decimerats med upp till 80 %.
Indianerna betraktade även spanjorerna som gudar.

Spanjorerna utnyttjade detta och rövade bort indianerna som slavar, våldtog kvinnor men också även barn. De dödade även människor som ansågs vara för svaga för att bli en slav t.ex. gamla eller sjuka, men också även starka indianska krigare som hade för svaga vapen och hade svårt att försvara sig själva och den indianska befolkningen.

Som vapen hade indianerna pilbågar, knivar sköldar, stridsklubbor och ett vapen vid namn Tomahawker. Den förklaras som att vara ett vapen med ett blad av metall och en fjäder bakom bladet.

Rykten om myten El Dorado började även sprida sig.
Eldorado översatt till svenska ”den förgyllde” är en mytologisk utopi som finns någonstans i Sydamerika och är fyllt av rikedomar och guld. Myten uppstod hos och spreds av de spanska conquistadorerna på 1500-talet och bidrog till att locka mängder av expeditioner till Sydamerika. Myten handlade om en hövding El Dorado som härskade över en gyllene stad där gatorna var gjorda av guld.

Förmodligen är ursprunget till myten en indiansk ritual där den nye hövdingen pudras med guldstoft vid sitt tillträdande – där av namnet.
13 år efter Columbus död i april 1519 landade Hernando Cortez, en spansk conquistador, med endast 700 soldater på Mexikos östkust, de brände sina båtar så att ingen skulle kunna återvända.

Därefter gick de inåt land till Tenochtitlán den ståtliga Aztek huvudstaden. Indianerna som trodde att Cortez var Quetzalcoatl, morgonstjärnans (Venus) gud som enligt Aztek tro var vit, så när han kom mot huvudstaden och plundrade byarna längs vägen sände kejsaren (Montezuma) av Tenochtitlán ett sändebud med presenter för Cortez för att stoppa attackerna. Men istället fångades Montezuma av Cortez medan hans arme erövrade staden.



Medan trummorna slog, Aztek prästerna ledde sina fångar uppför trappan till templet för att bli offrade. Aztekerna trodde att om de inte erbjöd hjärtan som skars ut ur levande människors kroppar och erbjöd det till statsguden Huitzilopochtli och om han inte var nöjd med offrandet skulle solen svika dem.
Aztekerna ansåg sig vara solens folk, därför trodde de att de hade det speciella ansvaret och äran att tillfångata människor från andra stammar och skänka fångarnas blod och hjärtan till solen.

Rykten säger att under invigningen av den sista utökningen av Teocalli i Tenochitlán blev 20 000 fångar slaktade som offer till solen. Ju högre grad offret hade ju större värde ansågs han att ha i samband med detta syfte.
Det var en Aztek präst som skar ut hjärtat ur sin levande fånges kropp och höll upp hjärtat till solguden Tonatiuh innan hjärtat hade hunnit sluta och slå. När Spanjorerna kom hittade de 136 000 mänskliga skallar i templet i Tenochtitlán, moderna Mexiko City.

År 1521 inträffade en revolution i staden vilket tvingade Spanjorerna att åter erövra staden. Under stridigheterna blev Cortez själv skadad och föll ner i kanalen där han fiskades upp av en allierad indian. Med en skrattretande liten arme erövrade Hernando Cortez ett land större än Spanien och mer rikedom än vad han kunde göra av med.

Under erövringen hade indianerna det mycket svårt. Det fick utstå våld, tortyr och död.
De flesta indianerna i dag lever i reservat. Marken där reservaten ligger klassades som värdelös förr men nu visar det sig att det är den mest värdefulla marken i hela USA. Den innehåller mycket kol och uran men USA kan inte ta tillbaka marken för den tillhör indianer.

Indianerna kämpar hårt idag för att få utbildning åt barnen, detta för att förhindra självmord, alkoholmissbruk och för att ge dem en bättre chans att få jobb.
Sedan européerna upptäckte att indianerna fanns har indianerna behandlats dåligt, de har aldrig varit ett folk som andra folkslag ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Indianerna och den spanska upptäckten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-08]   Indianerna och den spanska upptäckten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9582 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×