Liberalism

28 röster
58590 visningar
uppladdat: 2008-04-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
frågor

vad innebär liberalism ?
Hur uppstod liberalismen ?
Hur är man som liberal ?
hur har det påverkat samhället ?
Liberalism idag ?

Text
själva ordet liberalism kommer från latines liber, som betyder fri . Vad menas med liberalism , jo liberalismen är det ursprungliga namnet på tanken om individens rättigheter och marknadens frihet. De liberala menar att människor ska ha rätt att agera , tänka och handla fritt så länge hon/han inte använder tvång mot andra. Inom liberalismen ser man varje människa som en unik person , alla har samma rättigheter. Att vara liberal är att tycka om frihet och ha ett fritt sinne. Människorna ska vara fria och styra sitt liv själva, det är utgångspunkten för liberalismen.
Ett samhälle utan frihet har ingen rättvisa, på samma sätt som ett samhälle utan rättvisa har bara frihet för dom som har pengar. Eftersom att dom som bestämmer kommer att ha bättre möjligheter än dom som inte bestämmer. Tidiga liberala filosofer ställde frågan om det ens gick att tvinga människor till de rätta tankarna, de menade att sanningen kunde bara komma fram frivilligt inte genom tvång. Tanken att alla kanske inte måste tvingas till en tro, utan man kan leva fredligt trots alla uppfattningar, detta var början på liberalismen.
Människan är tilllåten att handla rätt, att göra gott, under förutsättning att hon inte blir fördärvad av okunnighet och fördomar. Liberalismens människosyn tar sin utgångspunkt i en djup humanism.
Ur två tankar uppstod liberalismen, den ena var ekonominsk genom att om ekonomin får sköta sig själv kommer den att fungera mycket bättre och innebar revolution inom ekonomiska tänkandet. Den andra var humanismen , att alla människor är lika mycket värda och tanken om att människans lycka är det viktiga , inte Guds lycka. Ur detta uppstod marknadsekonomi , kapitalism, frihandel dels en rörelse som kämpade för personlig frihet och demokrati . Dessa tankar och ideer utgjorde tillsammans att staten skulle lägga sig i så lite som möjligt.
Adam smith känd som nationalekonomins fader. Den skotske Adam Smith gav ut sitt ekonomiskt liberala The Wealth of Nations som födde den nationalekonomiska vetenskapen. Adam smith menade att en människas egenintresse gynnar andra människor. Han menade att vi kunde gynna människor genom att agera i vårt eget intresse. Tanken var att människor inte är varandras fiender, vi är inte hot mot varandra som alltid måste kontrolleras. För första gången sågs den mänskliga friheten som en tillgång inte som ett hot mot andra. Smith ansåg att staten skulle låta ekonomin vara i fred och förklarade att frivilliga utbyten bara äger rum om båda parter tycker sig tjäna på det och därmed lade grunden för hela den ekonomiska liberalismen. Människor hade för första gången förstått att man kan bli rik utan att röva från andra, att man kunde skapa välstånd istället för att fördela det. Detta gjorde en välståndsförbättring för hela folket, för första gången började människor på allvar börja bry sig och rätta till de kvardröjande problemen, som alla människor i alla tider levt under, fattigdom, hunger, ohälsa. Detta är gammalliberalismen, det finns ingen liberal som är lika känd som Adam Smith.
Gammalliberalismen, företrädd av t.ex. Adam smith och Jeremy Bentham. Smith använde begreppet "den osynliga handen" , vilket han menade att staten skulle avhålla sig från att ingripa i ekonomin och i medborgarnas liv , i övrigt.
Under 1800-talet och under 1900-talet kom det begrepp om att ändra innebörd hos de två dominerade politiska rörelserna, liberalismen och socialdemokratin. Frihet i första hand avsåg i gammalliberalismen och saknade statliga regler och människors handlingsfrihet. Den nya liberalismen började framträda efter mitten av 1800-talet, frihetsbegreppet förändrades och öppnade för vissa statliga ingripanden.
I början av 1800-talet hade de liberala sitt fokus på att skapa ett samhälle där männsikor var så lyckliga som möjligt, de va den Utilitarismens tankegång inom de liberala kretserna. John Stuart Mill lyckades i sin bok "On Liberty" lösa en stor del av de problem som uppstod som t.ex. i den tidiga liberalismen så kunde man teoretiskt offra en annan persons lycka för att öka någon annans lycka. Därmed löste han några problem inom den moderna liberalismen också. Med den positiva frihetssynen går det inte att ens teoretiskt skapa ett samhälle där alla är hundraprocentigt fria. Där dök Nyliberalismen upp , som försöker skapa en teoribildning där alla kan vara hundraprocentigt fria hela tiden. Du är fri så länge ingen annan hotar eller tvingar dig , det är en syn på frihet och för de flesta är detta lägsta möjliga för att vara meningsfull. Men i teorin ger den möjligheten att skapa ett samhälle utan frihetskonflikter, men teoretiskt kommer det aldrig vara praktiskt genomförbar.
Ideologisk mening är en liberal en person som anammar liberalismens ideal och en person som är dagligt tal väldigt tolerant. Som liberal är man den person man själv vill vara och låter människor vara de personer de själva vill vara . Ingen person får bestämma över en och man ska få bestämma över sitt liv i stor utsträckning som möjligt. Alla är lika mycket värda och man är helt fri , man kan ha vilken frisyr, vilka kläder eller vilken religon som helst, man får bli kär i vem som helst oavsett vilket utseende eller kön personen har. Du är liberal, om du tror att den som bäst kan bestämma hur ditt liv ska se ut är du själv.
Som sagt grundar liberalismen sig i tanken om alla människors lika värde. Man ska inte diskriminera männsikor på grund av deras utseende eller åsikter, oavsett vem personen är ska den ha en chans. I ett samhälle där t.ex. hadikappade sätts utanför är inte acceptabelt , vissa kan hamna fel i livet och behöva hjälp därför måste alla få en chans att göra det bästa av sitt liv. En liberalare syn på saken är att alla ska ha möjlighet att på bästa sätt utnyttja sina egena förutsättningar till sitt eget bästa.
Tanken är att ha ett samhälle som är så fritt som möjligt. Frihet behöver ett visst mått av rättvisa för att vara verkligen frihet och rättvisa behöver ett visst mått av frihet för att vara verkligen frihet. Detta är grunden för social-liberalismen, så att alla männsikor har möjlighet att utnyttja friheten. De flesta är överens om att de grundläggande behoven är mat för dagen, tak över huvudet, utbildning och sjukvård. Men man kan givetvist ha olika åsikter om vad de grundläggande behoven är.

Liberalismen är idag i nästan hela världen återigen den ledande ideologin . Inte bara i Östeuropa och Kina har den ekonomiska och politiska liberalismen brett ut sig , utan även i Sverige och andra länder i Västeuropa. I Sverige ser sig Folkpartiet som liberala. Och idagens liberalism får majoriteten inte ha rätt att besluta om vad som helst, de mänskliga rättigheterna är okränkbara. Dessa rättigheter är idag allmänt accepterat i Sverige. I dagens samhälle handlar det att slå vakt om en uppsättning av rättigheter som vi anser att människor bör inneha. Det är svårt att få alla människor att få en syn om att män och kvinnor är lika mycket värda, därför argumenterar liberaler mycket om detta. Det handlar mycket om att öka jämställdhet mellan kvinnor och män. Dels vill liberalismen idag se till att människor får lika mycket möjligheter inom t.ex. utbildning och sjukvård , genom att betala skatt till den offentliga sektorn, som sedan ser till att alla får reella möjligheter. Med det finns många krafter till höger om folkpartiet som inte håller med om detta och tycker att varje människa ska sköta sig på egen hand i större utsträckning.
Idag består liberalismen av två huvudlinjer dels den socialliberalismen som innebär att friheten är ett socialt ansvarstagande och att friheten begränsas när det skadar andra. Social liberalismen innebär frihet för individen och gemensam ansvarighet med de sämre ställda inom och utom landet. Den andra är "nyliberalismen" , som bygger mycket på att betona ekonomiska synpunkten och behovet av en fri marknad, fri från regler och fri från konkurrens.

Analys

Liberalismen har haft en stor betydelse inom samhället, ja tycker att historiskt sett har liberalismen varit en frihetsrörelse som bekämpat alla former av politiskt, ekonomiskt och tvång. Frihet är någonting alla individer strävar efter, Liberalism handlar om frihet. Men alla har inte samma synpunkt om vad som är frihet, alla tänker och tycker olika därför måste man bygga upp ett sämhälle där alla trivs i. Man har inte ett liberalt samhälle om man bara tillkämpar ekonomin, för då har man bara infört frihet på ett enskilt område. Man kan heller inte ha ett samhälle där alla har exakt samma möjligheter därför att alla är olika och har olika förutsättningar , därför är det naturligtvis omöjligt att ha ett sådant samhälle. Inom friheten så bygger det mycket på rättvisa , och rättvisa är att alla ska ha samma möjligheter, teoretiskt är det omöjligt att skapa ett sådant samhälle. Människor tar sig olika friheter och i vissa situationer kan det påverka andra och samhället. Men jag tror att detta gör att männsikorna har en speciell relation till varandra , som ett samband. Men hur ska man få ett samhälle där alla är eller försöker vara liberala, ? Är det ens möjligt att få ett samhälle där alla är liberala, ända sättet är att alla försöker verkligen skapa ett sådant samhälle, genom att samarbeta och försöka få nytta av varandra. Personligen tror jag inte att det är möjligt att alla går med på det men , genom att försöka kan det skapa en viss frihet som varje individ i landet strävar efter. Jag tror inte friheten kan ha allt för dålig påverkan på människor och samhälle, för om jag vill leva som jag vill och är fri , betyder det inte att du förlorar möjligheten att leva som du vill. Jag tror inte att det alltid är någon annans makt som hänger ihop till någon annans frihet. Det kan vara så, men det behöver inte alltid vara så att den ena har mer makt och kan påverka den andres frihet. Jag tror att det finns en viss gräns gällande alla människors frihet, gränsen går när man behandlar någon på något sätt som man själv i...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Liberalism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-10-24

    hur har liberalismen påverkat usa?

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-20]   Liberalism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9664 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×