Antiken en värld före medeltiden

3 röster
8326 visningar
uppladdat: 2008-05-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Rom

Omkring 600 och 500-talen f. Kr. Var det ingen som brydde sig om vår lilla stad vid Tibern. Men 200 år senare kom Rom att utveckla sig till en mäktig stad. Så snart som det var hade vi tagit över hela Italien och börjat göra oss hörda utifrån landet. Man brukade kalla oss från Rom, för latinare och vi bodde i Mellanitalien. Förutom vårat folk fanns även ett till stort folkslag som vi kallade för etrusker. Då vår lilla stad Rom, började växa fram sig runt 500- och 600-talet hade etruskerna redan en väldigt välutvecklad kultur, vilket gjorde att Rom blev väldigt påverkat utav den mäktiga staden i norr. Med tiden blev det också så att etruskerna fick en viss inflytande på oss Romare och under en viss tid styrdes vi utav Etruskerna.

Det bästa med staden var att den låg vid ett perfekt utgångsläge. Den låg perfekt för handel via fartyg och låg på en plats som gjorde det enkelt för oss att odla vårt jordbruk på. En annan sak som var viktig för oss var då staden låg ovanför kullar kunde vi lättare försvara oss mot våra fiender. År 500 kom att bli ett viktigt år för oss. Etruskernas styrande hade nått sin punkt, och vi fick en res publica (republik) som vi kallar det på latin.
I fortsättningen på denna tid delades Rom upp i två helt olika grupper. Vi kallade grupperna för Patricier och Plebejer. Patricier kallade vi det folk som oftast var rikare, eller som hade kända förfäder. De var däremot inte så många om man jämförde med Plebejerna, eftersom de var endast en tiondel som var Patricier. Sedan har vi ju Plebejerna som jag och min familj själva tillhörde. Själv var jag hantverkare på den tiden och fick jobba åt att framställa utrustningar till armén. Man lade upp en väldig klasskillnad mellan oss plebejer och patricier. Det värsta var att de gjorde så att vi framstod som mindre värda som vi också kom att bli. Våra klasser var helt åtskilda. Jag som hade min bästa vän Christine, kunde jag aldrig återse med tanke på att hon tillhörde den rika klassen. Under den tidiga republiken låg all makt hos patricierna och vi andra hade inte mycket att säga till om. Visserligen fick vi en ”regering” istället för en kung. Men regeringen representerade inte hela befolkningen utan, det var endast 300 utav de främsta från Patricierna som bildade en s.k. Senat. Varje år utsågs två från patricier till konsuler och tillsammans med de övriga bildade de en senat. Konsulerna kunde arbeta som både en regering i fred och även generaler i strid. De hade makten, men behövde alltid senatens fulla stöd. Självklart var detta något som inte gjorde mig och mitt folk glada. Just därför började vi säga emot och utgjorde en kamp mot patricierna de följande århundradena. Sakta men säkert lyckades vi få mer plats i samhället, vi fick nya ämbetsmän och t.o.m. Några utav våra församlingar som fick rätten att utses i senaten. Däremot hade ingen va oss plebejer rätt att utses till konsuler. Men efter en ständig kamp lyckades vi till slut få rätten till att utses till konsuler. Detta var självklart ett stort steg för oss, speciellt min familj då vi levde under fattiga omständigheter, medan patricierna levde lyx. Början utav 200-talet f.Kr. Fanns det inte längre någon klasskillnad mellan våra folk. Det betydde att de rikaste från oss kunde leva tillsammans med patricierna. Själv hade vi väldigt svårt ekonomiskt och vi levde kvar under fattiga våra fattiga omständigheter.

När vi ändå pratar om familjer.
Familjen spelade en stor roll i Rom. Samhället var lite annorlunda på min tid. Det byggde inte på individen utan det byggde mer på familjen. En familj bestod inte endast utav en pappa, mamma, och barn. En familj var hela släkten, kusiner mostrar och hela rubbet.
Det var vi fäder som bestämde i familjen. Vi hade obegränsad makt i familjen, något man kan fråga sig som. Vi hade t.o.m. rätt att döda våra egna barn eller sälja dem, men det var något som förekom väldigt sällan. En son var väldigt viktigt att få under denna tid, eftersom kvinnorna var helt underlägsna. Fick vi inga söner, så fick vi adoptera någon från en annan familj, för den som bestämmer i familjen måste absolut alltid vara en man. I de rika familjerna hade man även något man kallade för klienter. De hade tillgång till familjens egendomar och fadern behövde lita på sin klient till 100 % och i utbyte lovar fadern honom skydd. Något som idag kan kopplas till maffia situationer i Italien. Som sagt kvinnorna hade det väldigt svårt under denna tid, man hade ingen rösträtt, fick alltid vistas hemma. Trots att det var de som födde barnen, det var de som lagade maten, serverade männen varje dag. Visserligen hade man också till hjälp utav slavar, men det var endast hos de rika familjerna. Men hur kommer det sig att de inte får lika mycket respekt?

Då männen var de som gick ut i krig, arbetade utanför hemmet antog man väll att man skulle ha mer makt. Under en lång tid har kvinnor varit nedsatta i samhället, man har alltid trott att vi män haft mer kunskap och att det är vi som vet bäst p.g.a. Det är vi som håller familjen säkra. I dagens samhälle har kvinnor såklart rösträtt och det är ingen som säger åt dem vad de får och inte får göra. Däremot pågår fortfarande debatter kring feminismen och kvinnors lika rätt som männen. Det kan gälla lönen i arbetet som ett bra exempel. Om man ser till Afrika idag också, är det många kvinnor som tvingas till könsstympning tror jag det heter. Varför kan de själva inte få välja om de vill genomgå en sådan sak? Varför kan man inte utföra samma sak på männen, fast på något annat sätt? Där har vi också ett bevis på att kvinnor varit lite förtryckta under historian. Så man kan fortfarande se spår, från antiken och det är nog ett argument kvinnorna använder just idag. Än har vi i Sverige inte haft en kvinnlig ledande post, däremot har man det i Chile som just nu är det mest välutvecklade landet i Sydamerika. Så det handlar inte om att män är smartare än kvinnor tycker jag.

Något man också hade problem med under denna tid var också klyftorna mellan de rika och fattiga. Det jag vill nämna då är att Sverige är ett jättebra exempel på att det inte finns så stora klyftor mellan rika och fattiga. Målet är att alla ska ha det bra, och därför älskar jag att bo i detta underbara land. Det är klart det var annorlunda på den tiden, men man kan även se idag på länder som Frankrike där de fattiga har det väldigt dåligt. Kollar man på nyheterna eller läser tidningar, har man säkerligen hört talas om det. Nu tog jag ett europeiskt land.
Fanns det inget positivt med antikens rom idag?
Det är klart det fanns det. Kolla på språk som franska, spanska, italienska. De har alla sina ursprung från latin. Det är faktiskt ganska fascinerande hur språket har kommit att betyda så mycket för andra länder och kulturer. Den katolska tron har också en stor betydelse från romarriket, det kom däremot att b...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Antiken en värld före medeltiden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-09]   Antiken en värld före medeltiden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9824 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×