Vulkaner

3 röster
6784 visningar
uppladdat: 2008-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Då ett vulkan utbrott äger rum sprutar det magma från jorden. Magman består utav vattenånga och koldioxid. Då magman kommer upp på land kallades det lava. Magman kommer upp för att då den värms av jorden ökar volymen. Magman finns i en magmakammare tills den hittar en utväg. Lavan kan vara mellan 1225°C och 735°C.
Utbrotten kommer genom att plattorna kolliderar och då en platta hamnar i magman börjar magman trycka sig uppåt. Vid vulkanutbrott kommer ofta partiklar ut som ett stort regnmoln. När partiklarna faller ner kan svart ask hamna på marken.

Platsen där magman kommer ut ur kallas krater. Stratovulkanen har en brant ton, krater på toppen och byggd av aska. Sköldvulkaner är ofta större och är byggd av lava.
Vulkanerna får sällan regelbundet utbrott, luften och vattnet ändras då ett utbrott är på väg. Det finns också vulkanutbrott i vatten, ön Surtsey har bildats tack vare det.

Vulkanutbrotten har gett bättre mark att odla på. Lavan flyter ofta långsamt så människor hinner komma undan. Lavan kan däremot göra så att husen förstörs.
Luften förvärras av vulkanutbrott och kan skada människors lungor och ögon. Vid ett vulkanutbrott på Island vid 1750-talet dog en femtedel av hela landets befolkning. Lavan kan färdas i upp till 80 km i timmen.

Kraftiga vulkanutbrott i haven kan orsaka flodvågar, i speciella fall tsunamier. Vulkan utbrotten kan vara i flera timmar och vara kvar i flera dagar. Idag finns det cirka 500 aktiva vulkaner. Lavan har ofta färgerna röd, gul och orange. På vulkanen Lengai i Tanzania är lavan svart på dagen, orsaken är att den är kiselfattig. Stromboli är den mest aktiva vulkanen i världen, den får ett utbrott ungefär var 20 minut.

Staden Pompeji grundades på 600-talet f kr av italiker. Pompeji ligger granne med vulkanen Vesuvius. Vesuvius fick ett utbrott 79 e kr och staden fick då ett sex meter djupt ask- och pimpstenslager. Vid tiden för utbrottet, kan staden ha haft omkring 20 000 invånare.

Källor:
http://www.lararutbildning.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=868&a=2617
http://www.geo.uu.se/geovetenskaper/vulkaner.asp
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vulkan
http://sv.wikipedia.or...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vulkaner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-05-07

    IG fan...

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-11]   Vulkaner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9837 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×