Judendomen

13 röster
37056 visningar
uppladdat: 2002-01-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Judarnas liv!
Inledning

Vem är jude? Det finns ett enkelt svar på den frågan, Jude är den som har en judisk mor eller som väljer att bli jude. Men det finns också mer komplicerade svar:

 Att vara jude har en religös innebörd, att tro på en enda Gud, att be till Gud, att hålla Shabat (sabbat) en dag i veckan.
 Att var jude har en kulturell innebörd: att tillhöra ett folk som är 4000 år gammalt och att förstå att händelser i det förflutna påverkar livet i dag.
 Att vara jude har en social innebörd: att vara tillsammans med andra judar och att känna att alla judar hör ihop.
 Att vara jude har en politisk innebörd: att vara en del av ett folk som är utspritt över hela världen, men har sitt ”riktiga” hem i Israel, och att känna att det som drabbar en jude på något sätt drabbar alla judar.
Religion med många ansikten

Många judar är traditionella eller ”troende”, d.v.s. de lever ett religöst liv. Men även traditionella judar kan utöva sin religion och kultur på olika sätt, och de kan tillhöra olika grupper.

Ortodoxa judar tror att de har fått Tora (läran) av Gud, och de anser att den aldrig kan förändras. De följer religions lagar till punkt och pricka och ber alltid på hebreiska. Män och kvinnor har klart avgränsade roller och ansvarsområden.

Konservativa judar accepterar tanken att Tora har sänkts dem av Gud, men det tror också att religionen måste förändras för att hållas levande. De menar att judiskt liv kan låna från andra kulturer och ända förbli utpräglat judiskt. Konservativa judar finns främst i USA, men också i andra länder, som Israel och Storbritannien.

Reformjudar är mer öppna för förändring av judendomen än ortodoxa och konservativa judar. Reformjudar anser att Tora måste uppfattas på ett nytt sätt i varje ny tidsålder. Enligt dem har en del judiska lagar stiftats av människor och inte av Gud, och därför kan man ändra på dem.

Judarnas historia
Judar och muslimer

Abraham hade en son, Isak, med sin hebreiska hustru Sara, och en son, Ismael, med sin egyptiska hustru Hagar. Det betyder att både judar och muslimer härstammar från Abraham –judarna genom Sara och muslimerna genom Hagar. En del judar bryr sig inte om fred mellan muslimer och judar – tänker på araber och muslimer som sina andliga kusiner.

Toran och andra skrifter

Den judiska bibeln är inte den enda religösa text som läses av judar. Det finns även andra texter och böcker som har stor betydelse för judisk tro och judiskt levnadssätt. Toran och Talmud är de viktigaste skrifterna för judar.

Det judiska hemmet

Hemmet har en stor betydelse för judarna. Alla viktiga händelser i en människas liv och alla högtider firas och högtidlighållas i hemmet – synagogan kommer först i andra hand. Det är främst i hemmet som barnen lär sig om religion, historia och Kultur. De lär sig genom att utföra judiska handlingar, som att vidröra den s.k. mezuzan vid dörren till sitt hem och sedan kyssa sina fingrar, genom att lägga pengar i en insamlingsbössa, genom att hjälpa till inför sabbaten och genom att diskutera religösa texter, särskilt vid måltiderna.

Mezuzan

På dörren till ett judiskt hem finns en mezuza, en liten behålla...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Judendomen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2014-07-15

    Det är underbara handlingar som jag vill vara en del av

  • Inactive member 2014-07-15

    Vet inte vad som menas med arbetet ? Men jag förstår att vid min ålder och att jag inte känner några judiska människor att jag kommer att ha tron inom mig ! Kommer kanske inte att känna en gemenskap på samma sätt som de som vuxit upp med det. Men det men det måste kanske bli så.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-01-30]   Judendomen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=988 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×