Pro Ana

2 röster
8814 visningar
uppladdat: 2008-05-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Aldrig perfekt
aldrig normal
Bara konstig
ful, fel och
FET!”
- citat från en Pro-Anasida

Du som läser detta och vet att du lider av ätstörningar eller liknande bekymmer, fortsätt inte läsa. Pro Ana är inte ett hälsosamt sätt att gå ner i vikt och det är absolut inget jag rekommenderar. Det Pro Ana eftersträvar är inte nyttigt för kroppen varken fysiskt eller psykiskt. Pro Ana är ingen livsstil, det sitter bara i huvudet och utan professionell hjälp kan man dö. Pro Ana är och kommer alltid att förbli en sjukdom.

Under de senaste åren har en mängd dieter och bantningskurer dykt upp. Alla mer eller mindre sunda. Sedan Internet fick sitt stora genombrott förra årtiondet har det mesta funnits tillgängligt bara några musklick bort. En av de senaste och mest skrämmande trenderna på nätet när det gäller bantning är de så kallade Pro-Anasidorna. Anorektikerna som möts på de olika hemsidor som uppmuntrar varandra till anorexia och hävdar att det är en livsstil, inte en sjukdom. de olika Pro Ana sidorna är de unga flickor och pojkar från redan tidiga åldern 12
och uppåt som stöttar varandra i hur man svälter sig bäst, ger varandra tips i hur man går ner så mycket som möjligt - så fort som möjligt, de bästa träningarna och motionsövningar, hur man döljer det för allmänheten och framförallt föräldrarna. Förutom detta finns det också bilder på anorektiskt smala modeller, artister och skådespelare som är Pro-Anas så kallade "Thinspiration.” Bilderna ska hjälpa och inspirera anorektikerna att fortsätta gå ner i vikt.

Jag tror att Pro Ana rörelserna satte igång på riktigt när Hollywood och modebranschens gick från kurviga och fina modeller till spinkiga och framförallt grymt underviktiga modeller. För om man bara tittar på tvn, musikvideos eller i tidningar så är alla kändisar i Hollywood och LA ”Size zero.” Att vara ”Size zero” är inte nyttigt, en ”Size zero” är en som 32-34 i Sverige. Att vara smal, har blivit mode. Modebranschen hyggligt kurviga och fina modeller har ersatts med benrangel. Det är så extremt sällan man ser en kurvig modell på catwalken att folk har vant sig vid att om man ska bli modell måste man vara pinnsmal. Därför tror jag att många ungdomar tror att om man är pinnsmal så är man lycklig, som alla kändisar och modeller, som faktiskt tjänar en hel del pengar på att bara vara smala. Därför har rörelsen Pro Ana bara blivit allt fler och fler. Man vill bli lycklig, man vill vara smal. Även om många unga drabbas av fetma i det dagens samhälle så är det Pro Ana gruppen som sticker ut. De vägrar följa samhället och väljer att svälta sig själva.

Argument för Pro Ana. (Obs. att detta inte är mina personliga åsikter)
 Alla har rätt till sina egna åsikter och ståndpunkter här i livet. För i Sverige har vi yttrandefrihet vilket ger rätt till Pro Ana att gå ut med sitt budskap, dela med sig till andra och diskutera tips och tricks för att gå ner i vikt snabbast möjligt.
 För att bli modell i dagens samhälle behöver man vara smal. Modellerna (och kändisarna) som alla beundrar och ser upp till är vackra, de anses som perfekta och ingen av dem är tjocka! Det är lättare att bli en supermodell eller en skådespelerska om du är smal! Människor kan missta sig och tro att du är en supermodell eller skådespelerska om du är tillräckligt smal. Ärligt, hur många feta kändisar och modeller känner du till? För att få ett bra betalt jobb idag där du syns i media, måste du vara smal!
 Att leva med Pro Ana är en livsstil inte en sjukdom och alla andra har ju rätt till att ha en livsstil. Varför skulle inte vi få chansen att leva livsstilen Pro Ana?
 Feta personer blir sjuka, får diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, och de dör tidigare.
 Feta personer får celluliter.
 Det är inte så stor risk att du blir matförgiftad om du är Ana.
 Du blir inte utsatt för alla kemikalier och sådant som de stoppar i maten.
 Du blir inte lika svettig under varma dagar som en fet människa blir.
 Om du är smal visar det att du har styrkan att leva utan mat.
 Det är lättare att älska sig själv när man är smal. Och det är lättare att älska smala personer än feta personer. Hur fina de än är längst inne.
 Det är bekvämare att vara smal än fet.
 Att inte ha en perfekt kropp tyder på att man inte har ett perfekt inre.
 Smala personer har en viljestyrka som feta människor inte har.
 ”Ana” låter så mycket bättre än ”tjockis”.
 När du är smal kan du ha på dig små kläder och kläderna ser snyggare ut på dig än om du är fet.
 Killar (och tjejer också för den delen) gillar smala tjejer, och är du smal vill de ha dig.
 Om du är smal kan du se andra smala snygga tjejer utan att bli avundsjuk, och alla andra tjejer är avundsjuka på dig istället.
 Feta får inte samma respekt som smala får.
 Ingen vill se en fet människa dansa.

Argument emot Pro Ana
 Att eftersträva idealet ”size zero” är varken bra för kroppen eller själen.
Studier visar att svälta sig så mycket är fruktansvärt påfrestande för kroppen och inre organ tar STOR skada.
 Om man svälter sig en, måndag säger vi, och sedan slutar och börjar äta mat igen. Då är kroppen så uttorkad och undernärd att kroppen inte är beredd på att få mat och man går vanligtviss upp mycket i vikt. För att kroppen lagrar all mat, speciellt fett, som kommer och då börjar man, oftast utan att veta om det, en så kallad jojoeffekt som i sin tur bara leder till viktnedgång – viktuppgång - viktnedgång - viktuppgång.
 Man blir inte lyckligare av att vara smal, det finns inga vetenskapliga bevis på det. Man mår snarare sämre!
 Det utarmar hjärnans kapacitet att fungera.
 Kroppen kommer inte att fungera optimalt, eftersom kroppen inte får den näring den behöver.
 Precis på samma sätt som det är att vara överviktig är det att vara anorektiker, man går med stora steg mot en för tidig död.
 När man svälter sig, sjunker också immunförsvaret kraftigt, der beror också mycket på hur mycket man går ner i vikt, vilket leder till att när man blir sjuk, blir man ordentligt sjuk och man blid allt oftare sjuk.

Artikeln som ni ser till vänster här, är skriven av en 17 årig tjej som anser att Pro Ana är en livsstil och inte en sjukdom. Hon är fruktansvärt sjuk. Artikeln skrev hon 15 januari 2008 och idag väger hon 41.7 kg och är 165 cm lång det betyder i sin tur att hon har ett BMI (Body mass index) på 15.7 vilket är extremt underviktigt.

Frågeställningen som kom upp direkt i mitt huvud blev, hur en människa tro att man går upp i vikt genom att duscha?! Jag tror inte enbart det är hennes ”fel”, utan samhällets förvrängda syn på utseendet och att väga så lite som möjligt. Att hon nu är så hjärntvättad och fixerad av sin vikt att hon börjar fantisera saker som inte händer på riktigt. Hon är fast i anorexins järnhand.
För om man tittar på USA:s klädkedjor så har klädstorlekarna minskat drastiskt b.la i den kända affären To...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Pro Ana

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-14]   Pro Ana
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9891 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×