Genteknik - Genmodifierade barn

6 röster
18412 visningar
uppladdat: 2008-05-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sedan länge har forskare experimenterat på möss och andra djur. De har satt in andra gener in i djuret och detta skulle rent pratiskt inte vara omöjligt på människor heller.
Det är främst möjligheten att kunna bota sjukdomar på sjuka barn som sätter igång denna tankegång bland forskare och vetenskapsmän. Man förändrar arvsanlagen så till vida att dessa nya anlag går i arv. Detta kallas för zygotisk genterapi.

Hur gör man?
Detta har skett på djur i några år, men aldrig på en människa, att man för in nya gener så att dessa hamnar i djurets alla celler.

Man måste börja med en konstgjord befruktning för att detta ska fungera så bra som möjligt. Och när befruktningen är ett faktum förs ett tunt glasrör in i ägget. Det är genom detta extremt tunna glasrör som det nya DNAt förs in.
På någon kromosom inne i cellkärnan kommer sedan dessa nya gener slå sig ned efter det att dem har tagit sig in i cellkärnan.
Liksom alla andra gener kommer de nya generna sedan att dela på sig och kopiera sig och på så sätt bär alla celler i kroppen den nya genen.

Ett embryo med önskad genuppsättning väljs ut och förädlas vidare genom att ytterligare några önskade gener förs in.

Nu är det svåra klart, när det befruktade ägget börjar bilda ett embryo planteras det in i den moder som ska föda barnet och detta barn kommer, när det är färdig vuxet, ha de nya generna i dess celler när det föds.


Framtiden?
Oönskade barn och embryon med oönskade arvsanlag kan i dagens läge väljas bort.
Men i framtiden ska det, som jag har beskrivit tidigare, vara möjligt att sätta in helt nya gener i sina ännu ofödda barn.
Och i princip ska man kunna påverka varje egenskap som barnet kan komma att få, som helt eller delvis påverkas av enstaka gener.

Man skulle till exempel kunna påverka så sjukdomar såsom dessa skulle kunna förhindras innan barnet ens är utvecklat helt och hållet:
- Svårt ärftliga sjukdomar såsom cystiskt fibros eller Krabbes Sjuka.
- Andra dödliga sjukdomar, såsom cancer och hjärtinfarkt.
- Allvarliga sjukdomar som astma och rheumatism, det är vissa gener som väsentligen ökar risken för sjukdomen.
- Fetma eller alkoholism. Ärver gener från släktingar och blir antingen hög eller låg tolerant.
- Koncentrationsförmåga och musikalitet.



Risker?
Farhågorna för att människan ska klona en hel arme med super människor är ganska omöjlig, idag i alla fall. Men oftast så leder kloningen av djur till missfall eller missbildning och djuren blir oftast dödade eller dör ut, eftersom att dem inte kan skydda sig på samma sätt som de ”vanliga” arterna.
Men visst skulle risken med manipulation av människor kunna leda till ett maktspel som skulle kunna leda till ett samhälle där kvinnor tvingas bära barn som sedan, om de lever upp till standarden, utbildas till soldater och tvingas vara ”killer machines”.

Men i ett öppet demokratiskt samhälle, som i dagens samhälle, är det varken rimligt eller troligt att detta skulle accepteras. Eftersom att denna teknik gör att det födds så många missbildade barn, eller att man ska kunna tvinga eller övertyga så många kvinnor att bära klonade barn.


Argumentation:
För:
Många anser att det är en moralisk fråga, man tar Krabbes sjukdom som exempel, där barnet dör inom ett par år, om detta är ett värdigt liv att leva och om det inte är ”lika bra” att välja bort barnet redan innan det är färdigt utvecklat. Många säger också att detta görs för att kunna hindra så många människor lidande och öka människors lycka.

Emot:
Men hur kan vi, som människor, bestämma vilka som ska födas och vilka som inte ska födas, bara för att dem har en sjukdom som är dödlig? Eftersom att alla människor har lika värde och att man inte ska kunna välja och vraka mellan dem som är friska och vilka som är sjuka.
Många läkare menar också att när man väl börjar hålla på med detta så kommer gränserna att skjutas och det kommer snart att bli svagare och svagare om vart gränserna går och vads om är accepterat…


Vad säger lagen?
Det finns lag på att forska på mänskliga embryon, det är förbjudet att i Sverige förändra människors gener så att det förändrade arvsanlaget kan föras över till nästa generation. Och angående det råder det i stort sett enighet bland forskare och läkare om detta förbud.
Men varför detta förbud finns, det råder det delade meningar om. Vi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Genteknik - Genmodifierade barn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-15]   Genteknik - Genmodifierade barn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9898 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×