Filmrecension: Elephant av Gus Van Sant

1814 visningar
uppladdat: 2008-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
När jag såg filmen, så blev jag rädd och jag tänkte att det skulle kan hända var som helst, till och med här. Det kändes som flera av eleverna skulle kunna tänka sig döda, men jag får dock intrycket av att de är fega och rädda. Frågan är om skolan gör, vad de kan för att ingen ska kännas utanför? Nej, det anser inte jag. Ett exempel är då Michell blev tillsagd att ha kortbyxor fast hon inte vill det.

Är det så lätt att bli påverkad av vapen? Ja, det är det med alla datorspel och filmer där man folk leker med vapen och slåss. Barnen ser vapen på filmer och leker med pistoler som mindre vilket kan göra de mera våldsbelägna.

Kan det här hända på riktigt? Ja, och det har faktiskt hänt flera gånger. Väcker filmen känslor hos folk? Ja, ett exempel är då SVT skulle sända filmen så flyttade de den några månader då skolmasker ägde rum i Finland dagen innan. Får man några signaler under början av dagen? Nej, inte före man ser då Eric & Alex är utanför skolan och de ber John att hålla sig utanför.

Jag ser hur olika personer ser olika saker och tänker olika. Alla har sina egna vinklar och idéer. Det ger en vinkel om hur eleverna kan tänka idag, och hur lätt det är att bli påverkad och få tag i vapen.

Jag tror att filmen ska berätta, hur alla inblandade ser på olika sett vid en katastrof då alla har, haft eller kommer att ha en relation till, det tror jag är budskapet med filmen.
Då regissören Gus Van Sant menade att hans film är en sorgesång, är det för att Alex & Eric inte orkar mera med skolan och att de skadar oskyldiga som ändå försöker hjälpa dem så gott de kan.

Jag anser att protagonisten är eleverna på skolan då de vill hjälpa alla som de har möjlighet till och även att de försöker avstyra våldet. Antagonisten är Eric & Alex samt personalen i skolan, främst genom att personalen vill att alla elever ska vara korrekta och att Eric & Alex är trötta på att ingen av personalen eller att deras föräldrar inte bryr sig om dem därtill orkar de inte leva längre och de vill inte heller försöka.

Min upplevelse av karaktärerna är att eleverna som presenteras utförligt (utom Eric & Alex) är hjälpsamma, vissa eleverna som presenteras blir dock mobbade. Michell blev mobbad genom att de andra tjejerna sa fula ord till henne och John blev mobbad då de andra eleverna kastade klegg på honom, det skapar en upplevelse av vissa elever är rädda.
Michell är hjälpsam då hon hjälper till i biblioteket och John försöker hjälpa eleverna att fly från skolan. I slutet ser man Benny hjälpa en tjej att hoppa ut genom fönstret, medan han själv blir ett av offren. Det är några av mina inblickar i varför eleverna är hjälpsamma.

De vuxna försöker få eleverna att vara korrekta genom att få dem att komma till skolan i tid och hjälper den med deras utbildning, det gör även vad de tror är för elevernas bästa, dock förstår de inte att alla elever inte känner sig bekväma med orderna som de får av lärarna och att lärarna inte förstår att de kanske har svårt hemma.

De flesta av karaktärerna får man en inblick i redan då de är på väg till skolan. Då karaktärerna presenteras möter de varandra och man får då reda på deras relation till varandra.
Man får också se vad deras intressen är och vad de gör i skolan, genom att de använder den i början av deras presentation. Alex & Eric presenteras först då de är utanför skolan och ska börja skjuta eleverna och personalen.

Jag tror att orsaken till att Eric & Alex har känt sig orättvisbehandlade är att de har gått i skolan i flera år, och att de tycker att de inte har fått någon bra hjälp då de hr behövt det i arbetet, varken från hemmet, eleverna eller lärarna. De är trötta på att ingen hjälper dig och att de hela tiden måste studera och att de inte får tillräckligt med fritid. De behöver hjälp men vågar inte säga till det. Eric är så trött på skolan och dödar rektorn efter att ha haft ett rikligt samtal med honom. I ren ilska skjuter de alla oavsett om vad de har för relation till varandra. Det är orsakerna till varför Michelle blir skjuten. Alex försöker också ta hela äran ifrån sig och skjuter ihjäl Eric.

Eleverna är arbetsamma och gör sina uppgifter, de sitter i möten, äter i matsalen och har idrott som man har på en vanlig skola. Beskrivningen av eleverna kan passa på vilken skola som helst i USA.

I filmen får man se en mängd olika vinklar, men alla är korrekta. Ett exempel är när man får se när Elias tar kort på John tre gånger från Elias, John och Michelles synvinkel. Då två tredjedelar av filmen har gått får man se då Alex & Eric några dagar innan skolmassakern, då de köper vapnet via Internet vilket ger en inblick i vilka som kommer att döda eleverna. Innan dess förstod man inte vem som skulle göra det. Jag misstänkte dock redan att det var Alex & Eric då de gick in i skolan med militärkläder och sa till John att hålla sig undan då ungefär halva filmen hade gått.

Eftersom det mesta i filmen visas flera gånger men med olika vinklar får jag ett svårare sammanhang i filmen. Då filmen inte har en naturlig och kronologisk berättargång. Detta ger då en utdragen film då allt händer på några timmar. En fördel med det här är dock att man får en stor bredd i hur alla uppfattar händelsen.

Kameravinklarna har ofta åkning och följer med en person, i vissa sekvenser byts dock åkningen från en person till en annan person vilket ger att vi får följa en annan person istället för den vi såg från början av utsnittet. Vid de tillfällen då kameran passerar någon person som beskrivs mera utförligt ser man ofta samma händelse flera gånger och från gruppen eller den andra personens synvinkel. Vid ett flertal gånger är bakgrunden suddig vilket ger att man fokuserar mera på personen än vad som händer runt omkring.

Medierna bör ta upp mera om säkerheten i skolorna och vad som orsaker att eleverna kan bli våldsbelägna då ett flertal av de inblandade följer utvecklingen i median. I fallet Engla anser jag att man tog upp för mycket personligt då SVT visade hennes begravning samt att detta uppmärksammades för mycket, dock påvisades inte Arboga-mordet lika mycket med tanke på att två barn blev mördade och mamman skadades allvarligt. I det fallet har man ännu inte funnit mördaren. I fallet Engla har mannen erkänt och det var bara en person som blev dödad och inte flera som i det andra fallet. Kvällstidningarna kan ta upp för mycket personlighet då man sänder in brev som föräldrarna har skrivit och berättar om barnens liv. I båda fallen anser jag att TV4 har haft bättre bakgrundsfakta som är för allmänhetsintresse...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmrecension: Elephant av Gus Van Sant

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-17]   Filmrecension: Elephant av Gus Van Sant
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9905 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×