Kalla kriget och hitlertyskland

4 röster
10272 visningar
uppladdat: 2008-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Jag har valt att arbeta om kalla kriget och hitlertyskland eftersom jag anser att detta är två mycket intressanta områden och jag vill veta mer om vad som egentiligen hände under dessa perioderma. Mitt val av arbete har sin grund i att jag vill förstå och lära mig om de som hände under dessa perioder.


Syfte och frågeställning
Syftet med min uppsats är att göra en enkel och faktabaserad berättelse där de viktigaste delarna och orsakerna till revolutionen finns med. Jag vill återberätta det som hände så att andra skall kunna läsa det på kortare tid och förstå i stora drag vad revolutionen handlade om. För att uppnå detta med mitt arbete byggde jag fram en frågaställning som en grund till arbetet. Med hjälp av denna så begränsar jag arbetet och får reda på det som jag tycker var viktigt och hade betydelse för revolutionen.

Vad var orsakerna till Kalla kriget?
Vad var efterföljderna för Kalla kriget?
Vad hände i tyskland när innan och när hitler tog makten?
Vad hade nazisterna för syn på samhället?


Metod
För att uppnå syftet med denna uppsats skall jag söka information över internet vilket innebär ett antal olika sidor för att sedan kunna jämnföra informationen för att få fram det som stämmer. Som stöd har jag min frågeställning så jag kan begränsa området information jag skall söka efter.


Kalla kriget
Kalla kriget inleddes i tyskaland mellan väst- och östblocken men som dock aldrig blev ett krig mellan två stormakter utan istället blev det småstrider och maktkamper som t.ex. kubakrisen och koreakriget. Den största anledningen till att kriget aldrig bröt ut var att både USA och sovjetunionen hade tillräckligt mycket kärnvapen för att förinta hela jordens yta som i sin tur hade blivit jordens undergång. Tillståndet mellan USA och sovjetunionen under denna tid var mycket kritisk och ingen utav dem ville starta ett krig där de hade risken att förlora.

Det finns 3 teorier om varför kalla kriget utbröt vilka följande är: den traditionalistiska, revisionistiska och den postrevisionistiska teorin.
De förstnämda, det vill säga den traditionalistiska menar att det var sovjet som den aktiva parten och tryckte ner USA.
Den revisionistiska menar att det var USA som tog kontrollen och proviserade sovjet till aggretion.
Den sistnämnda, postrevisionistiska teorin menar att det var både USA och sojvet som hotade proviserade varandra kallblodigt.
Kalla kriget varande under en mycket lång tid, 1947-1990 då berlinmuren i Tyskland förstördes och lander återförenades.


Efter andra världskrigets slut så skakade USA och sovjet hand i det dåvarande hiltertyskland dock blev vänskapen mycket kortvarig pågrund av att sovjet nu såg chansen att sprida sitt kommunistiska tänkade ut över europe. Sovjet började flytta sina gränser in mot europa men när sovjet tog över baltstaterna ökade misstänksamheten mot sovjet drastiskt. USA:s dåvarande president Harry Turman var i allra högsta grad emot spridningen av kommunismen.

USA bildar pakten NATO gemensamt med väststaterna och sovjet svarar direkt med att bilda Warszawapakten med öststaterna. Båda staterna fruktar nu att motståndaren skall lägga gruden till ett tredje världskrig. Situationen har nog blivit kyligare och det kända uttalandet av Winston Churchill "järnridån" spelar också in sin roll.

En tävling om vem som kunde nå rymden först hade pågått i ett antal år och när sovjet vinner denna tävling chockar man USA som länge trodde att de var överlägsna i teknologi. Anledningen till att man ville nå rymden var att förhindra överraskningsanfall från USA:s sida där atombomberna färdades i rymden för att slutligen slå ner i Sovjet.

Sovjet hade sedan en tid tillbaka också skapat en pakt med kuba men den största anlednigen var inte vänskap utan att använda deras ö som en missilbas för att kunna svara på USA:s attacker snabbt om krig skulle utbryta.

Det var nu den såkallade Cuba-krisen utbrött där USA med att av sina högteknologiska flygplan hade tagit foto på kuba och sett konstiga hål i marken som senare visade sig vara avskjutnings ramper för missiler. Informationen av detta fick de från en högt uppsatt rysk agent som ville ut från Sovjet och gav hemlig information till USA för att få hjälpen med detta.

USA svarade snabbt mot sovjets missilbaser och satte en blockering av båtar utanför kuba så att sovjet inte skulle nå dit med sina missiler. Under denna tiden när fartygen med missiler fraktades pågick ständiga hot mellan USA och sovjet. När dagen var kommen och båterna nådde kuba så avblåste sovjet plötsligt sen plan och återvände hemmåt. En lättnad över världen lades för ett tag.

Detta får dock en stor effekt på kubas invånare som nu inte har någon stormakt att vända sig till med sina ekonomiska problem. USA håller fortfarande ett öga på vad som händer på kuba och pressar dem med att ha kvar den ekonomiska blockeringen.

När cuba-krisen var över så påbörjades nedrustnigen av de två stormakterna genom SALT 1 och SALT 2 som var de första förhandligarna mellan USA och Sovjet under en mycket lång tid.
SALT 1 som hölls i finska helsingfors talades det om nedrustning av militära luftvärnsvapen och andra militära enheter som accepterades av båda staterna. Vid SALT 2 kom förslaget på nedrustning av kärnvapen. Trots att det kalla kriget ännu inte är slut eftersom sovjet senare kommer att inta afghanistan så höll båda parterna löfterna om nedrustningen.


Under 1980 så valdes en ny president i USA som blev Ronald Reagan som startade en ny upprustning av det militära och då startade USA ett program som kallades SDI vilket tvingade Sovjet att också upprusta sig men denna gång i högre höjder än förut. Men eftersom Sovjet som hade hamnet i en ekonomisk svacka före nedrustningen var detta inte möjligt och klarade inte av processen vilket gjorde att jätte nationen Sovjet föll samman. Detta ledde i sin tur till att Sovjets ledare tvingades att avgå och den nya tillsatta blev Michail Gorbatjov. Han pratade mycket om förändringar på brister som fanns under den förra regimen vilket snabbt gjorde honom mycket populär i väst. Fast han var en man som pratade mycket utan att det egentligen utfördes inom sovjet. Detta i sin tur ledde till en revolution som gick från land till land och smittade med en nationalistisk yra. Gorbatjov tappade greppen om sin post 1990 som ledde till att han ett år senare fick avgå och sovjet splittrades i många små republiker.
Den största utav dem blev dagen Ryssland.

Berlinmuren föll på kvällen den 9 november 1989 som också anses som slutet på kalla kriget och tyslands återförening.



Nazismens ideologi och propaganda
Den nazistiska människosynen är enkel. En del raser är överlägsna andra och den främsta rasen är den "ariska" rasen. Denna ras representeras av vita, blonda,, högresta och långskalliga människor, en vanlig människotyp i Tyskland och de nordeuropeiska länderna. Hitler menar på att all mänsklig kultur, konst, vetenskap och tekniska utvecklingar är skapade av arier och genom detta "faktum" menar han på att arier är utanslutande grundläggarna till den högre mänsligheten. Därmed utgör även arierna urtypen för vad vi menar med ordet människa. Just därför skall även arierna dominera världen, som det ledarfolk de faktiskt är. Utifrån denna syn utvecklar Hitler sedan både sina inrikespolitiska och utrikespolitiska idéer.

Hitler ansåg att de tyska männen måste befria sig från sina bojor, särskilt villkoren i versaillesfreden som de vinnande staterna tvingade tyskarna att skriva under efter första världskriget. Versaillesfreden innebar enorma begränsningar för Tyskland i form av bland annat landavträdelser, nedrustning och erläggande av krigsskadestånd. Detta fredsavtal betecknas som ett förödmjukande diktat. Han skulle inte undvika några medel för att få judarna längst ner i ordningen.

Hitler separerade även det kvinnliga från det manliga och satte ut fasta punkter vad kvinnans uppgift, samt mannens uppgift, var i samhället. Kvinnans tillvare styrdes av Kinder, kirche und küche, vilket är barn, kyrka och kök på svenska. Hennes plats var helt enkelt i hemmet. Efter första världskriget hade dock kvinnorna blivit allt mer engagerade i yrkeslivet och även genom deras nyvunna rösträtt växte kvinnornas roll även i samhället. Mannens främsta uppgift var att tillsammans bilda en stark stat både i kapital och militärt sätt.


Efter första världskriget var Tyskland i en ekonomiskdepression och fattigdomen samt de dåliga livsvillkoren var ett faktum. Landet skrek efter en stark ledare. Hitlers dåliga uppväxt var nog en starkt bidragande faktor till hans hat som växte fram mot judar. Eftersom hela landet hade en mycket svår tid och det rådde en stark missnöjdhet i landet men människor inte kunde sätta fingret på vad det var som var fel gav det Hitler en lätt match att manipulera folket. Han vände tyskarna emot judarna och gav dem skulden för deras missär. Han förklarade även för folket att Tyskland inte hade mött ett nederlag än så länge och att de var oövervinnerliga. I första världskriget hade politikerna svikit generalerna och beordrat dem till underkastelse för alliansen. Hitler menade att han aldrig skulle svika dem som de politikerna gjorde under dolkst...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kalla kriget och hitlertyskland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-22]   Kalla kriget och hitlertyskland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9979 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×