en resa längs med floden Indus

12492 visningar
uppladdat: 2004-05-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En av världens tidigaste högkulturer började växa fram på den bördiga Indusslätten kring Indus floden omkring 10 000 år före våran tideräkning. Den bördiga Indus dalen, som fortfarande lever kvar ligger nu i Pakistan och Kashmir eller Jammu som det också heter och inte i Indien som man av namnet kan tro.


Floden Indus rinner genom Indus dalen i Kashmir


Kashmir är inget land i sig utan är snarare en provins som är högst aktuell då både Indien och Pakistan hävdar att Kashmir tillhör deras territorium. För tillfället är Kashmir delat i en Pakistansk del som kallas Azad Kashmir som betyder fria Kashmir och i en Indisk del som kallas Jammu och Ladakh. ”Fria” Kashmirs huvudstad heter Muzaffarabad den Indiska delens huvudstad heter Srinagar. I officiella sammanhang anges ofta Srinagar som Kashmirs huvudstad. Det är mycket konstigt då folket som lever i den Indiska delen gör uppror efter uppror för att bli fria som sina grannar.

Här ser vi hur Kashmir ligger inklämt mellan Pakistan och Indien. (Den gula delen är Jammu & Kashmir)




Vi börjar våran färd längsmed floden Indus i Kashmir för att paddla våran väg ända ner till flodens mynning i Arabiska havet. Vi har valt att göra vår resa i maj månad under het perioden för att undvika regn och kyla.



Jag och Lottie börjar resan klockan sex på morgonen, alltså klockan två på natten svensk tid, med att köpa mat och andra förnödigheter i det ”fria” Kashmirs huvudstad Muzaffarabad. Även då dagen fortfarande är tidig har marknaderna i staden vaknat. Folket blir alltfler på gatorna, Muzaffarabad är hem åt närmare 6 miljoner människor. Vi kan köpa med oss massor av fina textilier, mattor och sjalar, det är ull textilier som Kashmir är särskilt känt för. Vi måste ju ha något varmt att svepa in oss i då temperaturen kan sjunka lågt på nätterna och något som kan skydda oss från solen på dagarna då temperaturen under het perioden kan stiga till uppemot 50 grader. Så vi köper på oss mattor och tyger, mat och vatten. Vi införskaffar också ett redigt gevär då Indus floden är hem till ”march” krokodilen, man kan inte vara för försiktig. Sen bär det av! Till vattnet och vår kanot…

Som man kan se på den första bilden kantas Indus floden i Kashmir av gräs och träd och det var väldigt vackert att paddla där, även om mjölksyran i armarna gjorde resan något jobbigare. Det är dock inte lika grönt längs med hela Indus floden då den också rinner igenom den Indiska Tharöknen. Medan vi paddlar bort från Kashmir och in i Pakistan kan vi se K2 höja sig i horisonten, som för att säga –hej då, lycka till!

Vi paddlar och paddlar… medan vi paddlar finner vi tid att prata om Pakistans klimat som just för till fället är stekande hett då termometern visar 40 grader, gassande sol! Vi finner det obeskrivligt skönt att doppa våra nyinköpta sjalar i vattnet för att sen vira dem om våra huvuden för att svalka oss.

Åter till vårt samtals ämne, Pakistans klimat! Pakistan har till största delen ett torrt inlandsklimat med tre årstider. Den torra vintern från november till februari då medeltemperaturen bara ligger på 12-14 grader varmt på Indusslätten, temperaturen går upp något vid kusten samtidigt som tempen sjunker till –20 grader bland bergen i norr, uppe i bergen lever och frodas det snö leoparder. Sen har vi den heta årstiden, från mars till juli höjs temperaturen till upp mot 50 grader mitt på dagen, det är främst i det centrala låglandet som temperaturen når så högt. Vi har valt att ge oss ut på vårat paddel äventyr under den här årstiden för att slippa kyla och regn, och så vill vi ju bli bruna förstås. Efter den kommer den tredje och sista årstiden som sträcker sig från juli till oktober, då sänker sydvästmonsunen


temperaturen och ger landskapet välbehövliga regn. Eftersom att Pakistan ligger i monsunens ytterkant så regnar det sällan lika mycket i Pakistan som det gör i Indien.

På Pakistans slättland i Sind och Punjab ligger årsnederbörden mellan 150 och 500 millimeter medan den i bergen, mot kashmir, ligger på 1500 millimeter.

Vi paddlar vidare och in i Provinsen Punjab eller de femflodernas land, som det också kallas. Det är här som floderna Indus, Jhelum, Chenab, Ravi och Sutlej flyter samman och bildar ett låglänt delta vid utloppet i Arabiska havet. Men vi har inte tid för några stopp i Punjab utan paddlar i rask takt vidare in i provinsen Sind.

Vår destination är staden Sukkur som ligger vid Indus strand i norra Sind. På vår väg dit paddlar vi förbi Bukker Island som ligger mitt i floden, ön är främst hem till flertalet gamla fina trä byggnader med underbart snidade fasader. I Sukkur kan man hitta Masum Shah Minareten och Shah Khairuddin Jilani grav. Här hittar vi också War Mubarak altaret där det finns en helig hårlock från Profeten Muhammad. Sukkur är en gammal stad som har upprustats på sina ställen men den har ändå kvar en antik känsla. Vi äter en bit mat och spenderar våran natt i Sukkur innan vi fortsätter allt närmre det Arabiska havet.

Bilden visar hur floden Indus rinner genom staden Sukkur



Nästa morgon startar vi tidigt för att hinna till våran nästa destination innan det mörknar, Hyderabad. Efter ett par timmars paddling samt lunch i vattenbrynet stöter vi på den första krokodilen vi sett under hela vår paddling i Indus floden. Det var en riktigt stor krokodil som simmade mot oss, med ett plask hugger den tag i våran kanot med tänderna!! Jag får tag på vårat gevär och skjuter ett skott i luften för att skrämma bort bjässen, och det lyckas. Men det var inte utan att krokodilen lyckades dra med sig en matta och några av de fina sjalar som vi köpt i Kashmir, han tog Lotties favorit sjal så hon fick ta våran sista chokladkaka som plåster på såren.

Efter våran omskakande upplevelse är vi lättade att anlända till Hyderabad ett antal timmar senare.

Hyderabad grundades 1586 an Mohammed Quil, som var sultan då, i dag är det huvudstat av staten Andhra Pradesh. Hyderabad har växt enormt de senaste fyra hundra åren, staden har expanderat i alla riktningar och har i dag över 4 miljoner invånare. Vi väljer att äta vår middag på ett mysigt ställe som heter Olive Garden, jag tänkte beställa lite vin till maten men då kom Lottie på att eftersom 97 % av Pakistans invånare är muslimer så säljer de inte alkohol.

Bilden visar fina gamla stenhus som ligger i staden Hyderabad


Under hela vårt äventyr har vi sett olika odlingar som bomull och ris längsmed Indus floden, vilket vid första anblicken kanske inte förefaller som konstigt då både bomull och ris tillsammans med textilier, läder och sportartiklar är Pakistans viktigaste exportvaror. Faktum är att jordbruket inte skulle se ut som det gör idag om det inte vore för konstbevattning i och

med det mestadels torra klimatet. Cirka 80 % av allt jordbruk i Pakistan är konstbevattnade. Från Indus och dess bifloder utgår ett finmaskigt nät av bevattningskanaler, världens i sitt slag största sammanhängande system. Den intensiva konstbevattningen har dock lett till att mer än hälften av jordbruksarealen har fått problem med försumpning och försaltning, och därför förvandlas varje år stora områden till öken. Detta är ett problem som bör lösas så snabbt som möjligt då jordbruket utgör en fjärdedel av Pakistans BNP, om den inkomsten skulle försvinna är det risk för att landet inte skulle klara sig.

Efter att ha ätit gott, diskuterat Pakistans bevattnings situation med såväl andra turister som ortsbefolkningen och sovit ett par timmar är det dags att paddla den sista biten ner för Indus floden, ut i Arabiska havet. Snart så kan vi säga at...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: en resa längs med floden Indus

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-26]   en resa längs med floden Indus
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3189 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×