30-tals mode

5 röster
22537 visningar
uppladdat: 2008-11-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

1.0 Inledning

Hur såg modet ut för ungefär 70 år sedan, skiljer det sig mycket från våran vardag idag?
Jag ska i detta arbete ägna mig åt att ta reda på fakta och information om kläddräkter som användes och var populära under 1930-talet. Jag ska kika lite på hur det skiljer sig från hur vi klär oss idag och om något av det som användes då har kommit tillbaka till våran tid nu, och hur samhället skiljer sig från idag.
I slutet har jag även tre olika bilder som visar hur modet såg ut bland annat under 1930-talet.

1.1 Syfte och frågeställning

Jag ska göra ett arbete där jag med en text kan framhäva vad som var speciellt för 30-talet inom modet, vad det var som folk använde mest och vilka designers som var störst. Men hjälp av en frågeställning ska jag kunna göra ett bra arbete som avgränsar mig bra så att jag håller mig till ämnet.
Mina frågor är:

1. Hur såg samhället ut under 30-talet?
2. Vilka var det största designerna?
Vilken sort av design vad populärast?
3. Kan man se några likheter på 30-talets samhälle och idag?

2.0 Resultat

I den här delen av arbetet ska presentera resultatet, jag skriva det jag har kommit fram till från min frågeställning, då jag tagit hjälp av fakta från en eller olika källor, vilket jag sedan presenterar i en referenslista.

2.1 Samhället under 30-talet

Under 1920-talets slut så drogs världsekonomin in i en svacka, då det gick jätte dåligt på alla håll och kanter. Värden i jordbruk sjönk då man höll sig ifrån marknaden för att inte förlora så mycket på det. Ekonomin gick in i en djup depression som blev en introduktion för 1930-talet.
Medan priserna på lantbruksprodukter sjönk så investerade man fortfarande i industrin. Man ökade produktionen, och produktionen av bilar blev 5 miljoner bilar under 1929. Efter det insåg man att man blev övermättade och att man var tvungna att sänka produktionen som gjordes av saker och ting.
Det rådde en osäkerhet som blev i en fruktan som i sin tur blev till panik. Alla försökte säkerställa sina investeringar som gjorts och det såldes mycket aktier under den tiden, hela 13 miljoner aktier såldes på Wall Street som var USAs finanscentrum. Företag gick i konkurs för att alla pengar försvann, och man hade inte råd att ha någonting kvar. I årets slut hade investerarna förlorat omkring 40 miljarder dollar. Världen hade gått in i en finanskris.
På grund av den dåliga ekonomin var det många stora företag som förlorade allt de hade och var tvungna att lägga av, de drog även med sig många små företag som också förlorade. Många som sparade pengar förlorade allt de hade, och allt detta ledde till en stor arbetslöshet över världen. I början av 30-talet var det 3 miljoner i Storbritannien som var arbetslösa, i Tyskland var det 6 miljoner och i USA var det omkring 14 miljoner människor som stod utan jobb.
Trots att det var dåligt ställt i världen så fanns det fortfarande designers designade nya linjer och jobbade på nya moden. Hoppet var inte ute för dom som fortfarande hade råd att klä upp sig med de nya kläderna som kom ut på marknaden. Designerna sparade på sina pengar, och istället för att bara göra skräddarsydda kläder så gjorde de kläder som var mer för alla andra som de kunde sänka priserna på. Man skapade praktiska kläder i ett ekonomiskt och tvättbart material så att man skulle tjäna mer på det.

2.2 1930-talets designers och design

Gabrielle ”Coco” Chanel var en designer som använde sig av ett nytt material, hon använde bomullstyget och gjorde en kollektion med aftonkläder. Detta introducerade hon år 1931, då hon redan år 1932 sänkte sina priser och sålde dom för halva priset som det var från början.
Designerna jobbade även med andra nya material, bland annat konstsilke och nylon som är starkare och mer elastiskt än konstsilket.
För kvinnor som var fattigare och inte hade råd att köpa kläder från de nya kollektionerna började sy själva hemma, genom att lägga till tyg i ungefär samma färg och sydde på i slutet av klänningen eller så sydde de på det på ett snyggt sätt så att det efterliknade designernas nyskapade kläder. Man gjorde korta klänningar längre, eller sydde dit en pälskant nertill.
Man speglade även färgerna på hur samhället såg ut, man använde mycket svart, marinblått och grått. Brunt och grönt var även populära färger som man använde mycket till hösten. Man skulle helst ha pagefrisyr och vara blond, man brukade säga ju blondare desto sexigare.
Under 20-talet skulle man ha ett pojkaktigt utseende, och som kvinna skulle man vara plattbystad men under 30-talet så skulle man ha en större byst igen. Man skulle även ha bredare höfter och axlar då man lade in axelmuddar i kavajerna.
Ett material som användes var syntetiska tyger, det var billigt att framställa och man använde det ofta när man skulle göra en massproduktion av några kläder. Framför allt så använde Elsa Schaiparelli och Victor Steibel dessa material när de designade nya linjer till sina klänningar. Materialet är också smidigt för det är lätt att tvätta och man behövde inte stryka det efter tvätt för det skrynklades inte. När man gjorde kläder i detta material så hade man många färger att välja på, från ljusa pastellfärger till mörk blå.
Strandmodet förändrades också under den här tiden, från att man innan var ganska påklädd när man var på stranden då männen gick med något som liknande kvinnornas baddräkter. Man bestämde att männen skulle gå med bar överkropp, då även solbrännan var viktig för människorna. De gjorde sig av med överdelen på den så kallade baddräkten och man ändrade även linningen på badbyxorna.
Kvinnorna blev även inspirerade av detta, då de gjorde en baddräkt med mindre tyg eller så gjorde man den tvådelad. De ville känna samma frihet som männen nu gick göra och de ville också uppnå maximal solbränna.

2.3 Likheter mellan gårdagen och idag

Det finns en del likheter från samhället under 30-talet och hur samhället ser ut idag.
Under 1920- och 1930-talet så drabbades världen av en kris på den ekonomiska fronten, då det blev en finanskris. Aktier såldes, företag gick i konkurs, folk förlorade pengar från sina dåliga investeringar men även från sina besparingar. Folk som jobbade med lantbruk höll sig ifrån marknaden för att inte förlora så jätte mycket på det. Designers sparade även in på pengar och använde bra och ekonomiska material som de gjorde i massproduktioner och sålde billigt.
Idag kan man se att även vi är på väg mot något som liknar depressionen som var under 30-talet med finanskrisen. Banker i USA har gått i konkurs, samt många företag stora som små. Såna som sparat pengar på någon viss bank kan ha förlorat allt de äger på deras konto på grund av konkurser och liknande. Just nu ser ingenting ut att gå uppåt på den ekonomiska fronten, något som oroar många människor. De blir problem med pengar om man ska åka utomlands, man får inte med sig lika mycket pengar som man fått innan av samma summa i svenska kronor.
Man kan även se en likhet i modet, på 30-talet så använde man många aftonklänningar som då var ganska enkla och långa så att de gick ner till fötterna. Nu kan man se i butikerna att dessa långa klänningar börjar komma tillbaka och även dess färger på kläderna. Det mörka, det blå, grå, bruna och gröna. Men även frisyrerna, page frisyren är inne igen och var och varannan person blonderar sig tills de blir vithåriga.

3.0 Diskussion

Jag har valt att jobba på detta sätt för att jag tycker att det är lättare att få upp en struktur över det hela och även lättare för de som läser att förstå vad de läser och vad de ska läsa om. Det ser mer professionellt ut och det är även en bra övning för att göra liknande rapportskrivningar i framtiden som man kan ha användning av. Det är ett bra och enkelt sätt att lägga upp sin text på och det är lätt att förstå.
Jag har valt att jobba med 30-talet då jag tyckte det verkade intressant då j...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

4.0 Källor http://www.mimersbrunn.se/Sveriges_kultur_och_id_historia_1930_4170.htm 30-talets mode, Maria Constantino

Kommentera arbetet: 30-tals mode

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-11-22]   30-tals mode
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10192 [2024-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×