fakta om bostadsförmedlingar

14145 visningar
uppladdat: 2002-11-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Fakta om bostadsförmedlingen

* Detta är Stockholms Stads Bostadsförmedling AB
* Hur får Bostadsförmedlingen lägenheter?
* Till vem förmedlas lägenheterna?
* Efter bokning av lägenheter
* Vem kan stå i Bostadsförmedlingens bostadskö?
* Hur ställer jag mig i bostadskön?
* Adressändring
* Förturer, försöks- och träningslägenheter
* Adresser, telefonnnummer och öppettider
* Vill Du har mer information?

Detta är Bostadsförmedlingen

Stockholms Stads Bostadsförmedling AB är ett kommunalt bolag ägt av Stockholms stad och ingår i koncernen Stockholms Stadshus AB. Bostadsförmedlingsbolaget bildades den 1 oktober 1999 och övertog verksamheten från den tidigare kommunala förvaltningen Bostad Stockholm.
Läs mer om historia... (historia)

Bostadsförmedlingen förmedlar lediga hyreslägenheter med förstahandskontrakt inom Stockholms stad, såväl nyproduktion som lägenheter i det äldre beståndet. År 2000 började vi även förmedla bostäder i andra kommuner i Stockholms län, en service som utökas under 2001. Just nu pågår diskussioner om att vi ska ha förmedling även av lägenheter som hyrs ut i andra hand, men något beslut har inte fattats.

Då det numera inte finns någon gemensam förmedling för kommunerna i Stockholms län, måste den som vill söka lägenhet i någon annan kommun ta kontakt med bostadsförmedlingen där.



Hur får Bostadsförmedlingen lägenheter?

Det finns inte några lagar som tvingar en fastighetsägare att lämna lägenheter till någon bostadsförmedling. Bostadsförmedlingen har därför träffat avtal med Stockholms Fastighetsägareförening och de kommunala bolagen (AB Svenska Bostäder, AB Familjebostäder och AB Stockholmshem). De kommunala bostadsbolagen, lämnar 2/3 av sina lediga lägenheter till Bostadsförmedlingen för förmedling. De privata värdarna lämnar hälften av sin lediga lägenheter till oss

Under år 2000 lämnade de privata värdarna ca 550 lägenheter och de kommunala bolagen ca 2 900 lägenheter till oss för förmedling.

Till vem förmedlas lägenheterna?

När en lägenhet har lämnats till oss prövar vi för vilket ändmål den ska användas. Först prövas om lägenheten är lämplig för att lösa ett evakueringsärende. Evakuering är en service till fastighetsägare som bygger om eller renoverar sina fastigheter. På uppdrag av fastighetsägaren hjälper vi hyresgäster som inte kan eller vill flytta tillbaka till fastigheten när ombyggnationen är klar att hitta en ny, likvärdig bostad. Vi förmedlade 53 evakueringslägenheter år 2000.

Om en lägenhet inte ska användas till evakuering prövar vi om den kan anvädas som försöks- eller träningslägenhet eller till någon som har fått förtur till en lägenhet.

Bostad Bokning

Om lägenheten inte ska användas för evakuering eller förtur läggs lägenheten i Bostad Bokning. Det är vårt talsvarssystem där de bostadssökande bokar lägenheter via en knapptelefon. Den sökande ringer 08-587 188 85 och slår sitt personnummer. En dator anger vilka lägenheter den sökande kan boka sig för. Det avgörs av kötid. Lägenheterna ligger alltid minst en vecka i talsvarssystemet. Ibland utsträcks tiden till två veckor. Rangordningen mellan dem som har bokat sig för en lägenhet i talsvar bestäms av den bostadssökandes kötid.



Bostadssnabben

Om det inte är tillräckligt många intresserade sökande för lägenheten (normalt färre än fem) läggs den i Bostadssnabben. I Bostadssnabben är det inte kötiden som avgör vem som får lägenheten. Det är istället tidpunkten för bokningen. Lägenheterna i Bostadssnabben ligger tills de fått tillräckligt många bokningar. Det kan vara kortare tid än en vecka.

Lägenheterna i Bostadssnabben bokas genom att de bostadssökande besöker vår kundtjänst eller något av Stockholms stads medborgarkontor. Det går också bra att ringa till vår kundtjänst och boka intresse för lägenheter hos någon av våra informatörer. Den som får en lägenhet genom Bostadssnabben får behålla sin kötid.

Vill du se vilka lägenheter som ligger i Bostadssnabben i dag?

Efter bokning av lägenheter

När en lägenhet fått tillräckligt många bokningar undersöker vi om de bostadssökande har uppgett inkomster och har aktuella adresser m m. De som har bokat intresse för en lägenhet rangordnas först efter kötid och därefter, om lägenheten legat i Bostadssnabben, efter bokningstidpunkt. Det kallas spekulantordning. De sökande som svarar mot de krav som fastighetsägaren ställt upp och som har längst kötid översänds som hyresgästförslag till hyresvärden.

Fastighetsägaren ska tillfråga de sökande i turordning. Det sker normalt genom att fastighetsägaren skickar brev till sökanden.

Självklart kan en hyresvärd tillfråga flera sökanden samtidigt, men de skall erbjudas lägenheten efter den spekulantordning som förmedlingen ställt upp. Det är viktigt att de sökande ger ett snabbt besked till värden. Om förfarandet drar ut på tiden kanske sökanden med lägre spekulantnummer tacka nej för att kunna boka nya lägenheter. De kan då gå miste om lägenheter som de egentligen skulle ha kunnat få om de hunnit bli tillfrågade.

Den sökande som får en lägenhet genom talsvar eller Bostadssnabben skall betala förmedlingsavgift till Bostadsförmedlingen om 2 000 kr.



Vem kan stå i Bostadsförmedlingens bostadskö?

Du som har svenskt personnummer eller ett s k samordningsnummer kan anmäla dig hos oss. Du ska vara 18 år fyllda eller söka tillsammans med någon som fyllt 18 år. Om du har eller väntar barn kan du anmäla dig även innan du fyllt 18 år.



Hur ställer jag mig i bostadskön?

För att ställa dig i bostadskön fyller du i vår bostadsanmälan här, skriver ut den på skrivare, undertecknar den och postar den till oss. Bostadsanmälan är ett avtal mellan dig och Bostadsförmedlingen. Därför räcker det inte att du faxar bostadsanmälan till oss.

Bostadsanmälan kan du också hämta hos oss på Fleminggatan 6, hos medborgarkontoren i Stockholms stad eller beställa per telefon genom att ringa Bostad Information 08-587 188 80.

När du är registrerad får du en bekräftelse per post.

Om du har skyddade adressuppgifter i folkbokföringen enligt 7 kap 15 § sekretesslagen gäller särskilda regler.



Adressändring

En flyttanmälan hos posten innebär inte att Bostadsförmedlingen informeras automatiskt om att du flyttat. Därför måste du skicka ett flyttkort till oss, faxa in adressändringen på faxnummer 08-653 47 03 eller kontakta Bostad Kundtjänst.

Om du har skyddade adressuppgifter i folkbokföringen enligt 7 kap 15 § sekretesslagen gäller särskilda regler.



Förtur, försöks- och träningslägenheter

Förtur till lägenhet innebär att en sökande får sin lägenhet därför att han/hon har ett mycket stort behov av en ny bostad. Kötiden har här ingen betydelse. De förturssökande går i denna mening före bostadskön. Därför ställs mycket höga krav för att en förtur skall beviljas. Bostadsförmedlingen förmedlar ca 1000 förturslägenheter varje år. De flesta av dessa ligger i Stockholms förorter.

För att få förtur till en bostad skall tre villkor vara uppfyllda:

* Du skall ha ett starkt socialt eller medicinskt skäl
* Du skall inte ha några andra möjligheter att lösa din bostadsfråga
* Du skall ha ett starkt skäl för att bo i det sökta området

Du måste naturligtvis klara att bo i en egen lägenhet. Om du inte redan är bosatt i Stockholm måste du ha ett mycket starkt skäl för att inte kunna bo kvar i din hemkommun.
.






------------------------------------------------------------------------




Stockholms Stads Bostadsförmedling AB
Fleminggatan 6 || Box 8317 || 104 20 STOCKHOLM
bostadsformedlingen@bostad.stockholm.se
http://www.bostad.stockholm.se Från och med den 2 april 2001 kostar det 375 kronor, inklusive moms, om året att stå i bostadskön.

När Din ifyllda anmälan har inkommit registreras Dina uppgifter inom en vecka. Därefter skickas ett registreringsbevis och en betalningsavi till den adress Du uppgivit.

Ett inbetalningskort kommer därefter årligen att skickas ut till Dig när det är dags att betala köavgiften. Vid betalning förnyas Din anmälan och Du behåller Din kötid.

Det är viktigt att Du själv tar ansvar för att köavgiften betalas i rätt tid, och att Bostadsförmedlingen har Din rätta adress. Om inbetalningskortet inte når dig eller ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: fakta om bostadsförmedlingar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-28]   fakta om bostadsförmedlingar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1290 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×