Goterna

9227 visningar
uppladdat: 2003-03-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Goterna är en av de mest kända germanstammarna i den stora germaniska folkvandringen mellan cirka år 375 och år 570.Folkstammen delas upp i två grupper: Visigoter och Ostrogoter (västgoter och östgoter).

Historiken Jordanes påstod att Goternas ursprung var någonstans i nuvarande Sverige, kallad som ön Scandza, han beskrev den så här: ”Land i vars norra delar det är ljust dygnet runt kring midsommaren under 40 dagar, men har inget ljus under vintern under lika många dagar”.
Han beskriver Goternas urprungsfolk som en mängd av raser, eller av nationer, det sägs att Goterna kommit, ledda av sin hövding Berig. I samma stund de lämnade skeppen, och satte sina fötter på land, gav de namn efter sig själv till platsen. Och ännu idag kallas det Gothiscandza.

Goterna rörde sig ca år 150 e.kr i norra Europa. De vandrade söderut under sekler.

------------------------------------------------

Ostrogoter (även kallade östgoter)

Dom var ett gotiskt folkslag med ett stort rike i nuvarande Sydryssland, norr om Krim. År 375 blev de besegrade av hunnerna och levde under deras härskande fram till Hunnernas fall i mitten av 400-talet. I slutet av 400-talet grundade ostrogoterna ett rike i Italien efter att ha besegrat Odoacar år 493. Denne var kung över Italien efter den siste kejsarens avsättning år 476.
Riket varade till mitten av 500-talet då det krossades av östromerska trupper i det 20-åriga kriget. Förmodligen gick resterna av goterna upp i den ursprungliga befolkningen. Det finns även myter om att en del goter skulle ha vandrat norrut, mot Skandinavien. Man tror att dom hamnade på Gotland, där det som känt finns en stad som heter ”Roma”.

--------------------------------------------------

Visigoter (även kallade västgoter)

Dom var ett germanskt folkslag som levde grannar med Östrom när folkvandringen började. De slog sig ned på Romersk mark för att undkomma Hunnerna år 375. Visigoterna gjorde, precis som många germanska folk, många irrfärder genom Västeuropa. Dom här folkvandringarna tros vara en av de huvudsakliga orsaker till det romerska imperiets fall.

Det tros att Visigoterna och Ostrogoterna vandrade, förmodligen på grund av överbefolkning ned mot svarta havet för att bosätta sig där.

När Hunnerna anföll år 375, besegrades Ostrogoterna medan Visigoterna slog sig ned på Romersk mark. I brist på försörjning blev de tvungna till att leva på plundring. För att bli av med problemet jagades de i början på 400-talet in på den italienska halvön där de plundrar fritt under deras kung Alaric. Under Alaric så lyckas även Visigoterna, som förste fiende på flera hundra år komma innanför Roms murar och få staden på fall år 410. Efter att Alaric plötsligt dog så upphörde deras vandring och de slog sig i nuvarande Frankrike och grundade det så kallad...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Goterna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-31]   Goterna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1906 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×