Mexiko

19 röster
26125 visningar
uppladdat: 2003-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Yta: 1 958 201 km2
Huvudstad: Mexiko City
Språk: Spanska samt ett 50-tal indianspråk
Antal invånare: 97,5 miljoner räknat år 2000
Invånare/km2: 50 ”Då menar dom alltså inte i stan”
Statsskick: Förbundsstat
President: Vicente Fox
Religion: ca 90 % romerska katoliker, ca 5% protestanter och ca 5% traditionella indianska religioner.
Folkgrupper: mestiser ca 60 %, indianer ca 30 %, Ättlingar till européer ca 9 %, övriga 1 %
Olika näringsgrenars andel av BNP: jordbruk ca 8 %, industri ca 33 %, handel och tjänster ca 59 % (1999)
Folk som lever i den absoluta fattigdomen: Enligt utrikesdepartementets siffror lever ca 25 miljoner i absolut fattigdom.
BNP/Per capita: 5,070 $
Arbetslösheten: 4-5% Det Mexikanska beräkningssättet
Barnadödlighet: 24.52 av 1,000 barn avlider
Förväntad livslängd: 73 år
Läskunnighet:
Läs och skrivkunnighet vid ålder 15
Totalt: 89.6%
Män: 91.8 %
Kvinnor: 87.4 %
Viktigaste näringsgrenar: Sockerrör, majs, vete, ris, sojabönor, kaffe, bomull, frukt, tomater.
Viktigaste exportvaror: Maskiner och transportmedel, olja och petroleumprodukter, mineraler, metaller, livsmedel, industrivaror
Medlemskap i internationella organisationer: FN, OAS, NAFTA, APEC, IMF, Världsbanken, WTO, OECD, LAIA, ACS
Valuta: 1 peso = 100 centavos = 1,13 SEK (Senast kollat år 2001)
Utlandsskuld: Mexikos utlandsskuld ligger på ca 1 300 miljoner kronor.

Historik

Krig/Koloniserat:
Redan på 1520-talet spanska conquistadorerna till anfall dom var mycket giriga och törstiga efter förstörelse och värdigheter. Mexikanarna hade är större delen jordbrukare och hade ett högt utvecklat bevattningsjordbruk, som några decennier senare låg i spillror. Det var aztekernas och mayafolkets hemland.

I centrala Mexiko levde år:
1519 ungefär 25 miljoner människor,
År 1532 hade befolkningen minskat till 16,8 miljoner.
År 1568 var den nere i 2,6 miljoner, och 1605 återstod bara drygt en miljon människor i centrala Mexiko

Cirka hälften av alla mexikaner är under 19 år och befolkningen växer snabbt vilket kommer att leda till överbefolkning i städerna. Mexico har begränsad jordbruksmark och kan inte producera tillräckligt med livsmedel till den ökande befolkningen.

Självständigt:
Spanjorerna styrde landet till år 1821 då det blev självständigt igen.
Ättlingar spanjorer finns fortfarande kvar.

Är landet demokratiskt:
Just nu har Mexico har ett demokratiskt flerpartisystem

Orsaker till fattigdomsproblem

Jämlikheten i Mexiko är mycket ojämn. När folk gnäller i Sverige om att klyftorna mellan det fattiga och det rika skatar mexikanarna. Fattigdomen är extremt stor i Mexiko, enligt utrikesdepartementet är hälften av Mexiko drabbat av fattigdom. Men dom som ligger sämst till är dom 25 % jag kanske nämnt innan.
Dessa människor har knappt råd med mat, dom ligger i den maximala fattigdomen.
Detta är den fattiga delen av Mexiko. Sedan finns det den rika sidan som jag inte har sett så mycket av. Men den finns. Den rika sidan är inte radhus utan riktiga bjässe slott. Där håller alla oljekungar, politiker och andra monopolgubbar hus.

Korruption: Korruptionen har försegått större tiden i Mexiko. Men det har kommit vändningar nu. År 2000 avsattes PRI (Partido Revolucionario Institucion-al) som varit i regeringsställning oavbrutet sedan bildandet 1929. Presidenten avsattes och ersattes med Vicente Fox politiker för det borgliga partiet "Partido de Acción Nacional" (PAN). Det flesta Mexikanarna är inte för lyckliga för detta men han har lovat mycket ”Som de flesta politiker gör” Mexiko kommer att bli tullfri 2006. Detta kommer att göra mycket bra för Mexiko. Så att Mexiko inte är för beroende av USA.
Men vi får se vad den nya presidenten gör för landet. Det är för tidigt att se nu efter som att landet har stora problem och behöver bearbetas del för del..

Dåligt utbyggd infrastruktur:
Längs Mexikos gräns mot USA ligger cirka 2000 fabriker, så kallade "maquiladoras". Här monteras och färdigställs mängder av bilar, datorer, skor och andra produkter för export. Större delen av alla fabrikerna ägs av utländska bolag, som söker sig till Mexiko tack vare den billiga arbetskraften. Man brukar nämna att Mexiko är både ett I-land och ett U-land. Det kan man se på ställen som detta. Mexiko har dragit om japan i exporten till USA nu.

Hög arbetslöshet: När jag letade efter statistik om arbetslösheten hittade jag inga exakta värden utan siffrorna är special räknade på ett mexikanskt sätt så det är inte internationella siffror så det har inte varigt så lätt att sammanfatta. Men arbetslösheten i Mexiko är så stor att det flesta åker övergränsen till USA olagligt för att skaffa jobb. Där efter skickar pengar till familjen. Detta är det exakta orden som stod i Rapport från Utrikesdepartementet Mexico juli 2002 - ekonomisk och handelspolitisk grundrapport:

”Det siffror som normalt uppges för arbetslösheten rör sig mellan 4-5 %. Det mexikanska beräkningssättet, och avsaknaden av en arbetslöshets kassa enligt våra begrepp, gör att siffran ej kan jämföras i internationellt sammanhang” Många i Mexiko är inte fullt arangerade i skolan om man säger så. Många hoppar v skolan efter grundskolan ibland även tidigare. Mexikos styre har haft stora kampanjer för att folk skall lära sig att skriva och befelnitift att lösa.

Utlandsskuld: Självklart spelar utlandsskulden stor roll i detta samman hand. Det saktar ner processen för Mexiko att återhämta sig från spanjorerna och dyigt. Mexikos skyhöga utlandsskuld är 1 300 miljoner kronor och tänk bara vad 1 300 miljoner skulle kunna göra för detta fattiga land. Detta skulle ge dom en Changs att bygga ordentliga skolor, mata det fattiga och ge dom tak över huvuden. Jag såg på Opera här om dagen där sa dom något mycket bra.

I USA hade dom en aidsgala där dom samlade in pengar till aids drabbade i Afrika. Dom fick in 300 miljoner. Men Afrika betalar nästan lika mycket tillbaka till Amerika och Europa.


Folkökning: Jag tror också att folkökningen i Mexiko har mycket att göra med den stora fattigdomen efter som hälften av Mexikos befolkning är under 19 år och ökarständigt. I Mexiko finns en begränsad jordbruksmark och det jordbruk som finns är inte så bra. Därför importeras mycket från USA. Det som importeras är mest livsmedel.

Handelspolitiken: Handelspolitiken är ett stort problem i Mexiko.

Ledare Marcus

Det jag vet nu som är mycket betydelse fullt om Mexiko är att det har stor export mest för deras naturtillgångar. Mexiko är det mest betydelsefulla landet i Latinamerika. År 1999 uppgick exporten till 4841 miljoner kronor. För att minska fattigdomen i Mexiko skulle jag vilja ta till 3 stora och grundliga punkter. Som du skrev på uppgifts pappret att den del problem hör samman därför gäller det att slå många flugor i en smäll.

Öka tillväxten, Minska arbetslösheten
Och minska klyftan mellan det rika och det fattiga.

För att få in mer pengar i landet behövs export och utbyteshandel.
Man behöver starta fabriker och få igång arbetskraften som i sin tur genererar skatt till staten.
Detta är det så kallade målet. Men hur skall man lösa detta?

En början är att man skulle kunna sänka skatten på det fattiga och höja skatten på det rika. Man skulle kunna göra en liten Robin Hood. Mexiko är både U-land och I-land.
Men med så lite pengar kommer man knappt någonvart men det är alltid en början. Men för dessa skattepengar skulle man kunna satsa på tillväxten i landet.

Annars så skulle man kunna göra som Adolf Hitler gjorde. Vägarna i Mexiko är dåliga, då skulle man kunna laga vägarna och sätta arbetare i arbete. Sedan får arbetarna pengar som dom därefter köper saker från affärer mm. Detta är ett bra sätt att generera skatt och få folk i arbete. Med skatten man får in kan landet bygga eller producera mera och därefter mer jobb.
Som ger mer skatt därför blir det massor av skatt att bygga fräscha skolor. ”Efter som genomsnittets åldern i landet är ca 19år så pratar jag för den nya generationen”


Satsa på skolan. Den 6 åriga grundskolan skolan i Mexiko är obligatorisk och kostnadsfri
99 % går. Men tyvärr hoppar många av. Orsakerna kan vara många men jag tror att det flesta behöver ”arbetskraft hemma” och ser inte så stort motiv. Många vet att dom kommer bli arbetslösa efter skolan i alla fall. Det finns universitet men oftast på spanska.

Därför måste man motivera eleverna se till att dom inte hoppar av. Fast mycket av det kan också ha med föräldrarna att göra. Fabriker, Skolor, universitet jag tror detta kommer att lyfta fram Mexiko ur fattigdomen. Med Mexiko BNP kan man inte se levnadsstandarders som jag sa innan är ”vissa” väldigt rika så dom höjer upp BNP. Landet är också myc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mexiko

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-11-28

    Tack så mkt, det du gjorde hjä

Källhänvisning

Inactive member [2003-05-11]   Mexiko
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2067 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×