Hetsätning

1 röster
11795 visningar
uppladdat: 2003-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hetsätning har funnits i flera hundra år men det är inte för än nu det verkligen har uppmärksammats. Hetsätning är en form av bulimi. Det är självframkallande kräkningar man tar hjälp av. Den vanligaste anledningen är att man vill äta mycket men på samma gång hålla vikten. Det finns också dom som använder laxeringsmedel för att snabbt tömma magen på mat. Bulimi nervosa förekommer ofta i form av eller i följd av anorexi. Den finns hos personer som är överviktiga men faktiskt också främst hos personer med lagom vikt. Det finns också många matmissbrukare som får ekonomiska kriser på grund av onödiga inköp. Nu på senare tid har man kunnat sammankoppla alkohol och narkotikamissbruk med allt fler fall av ätstörningar. Endast 20% av de drabbade är män.

En flicka berättar:
”Många gånger bryr jag mig inte om att byta kläder eller duscha. Det hör på något sätt till att ha stökigt hemma, odiskat, en massa smulor på golvet, klickar av smör som inte hann in i munnen utan hamnade på väggen, bordet eller golvet, och ha smutsiga kläder är det vanligaste. Man orkar inte tvätta. Sängen är ofta obäddad för att jag använder den mellan varven när jag spytt upp maten då tar jag en vilopaus och är snart redo för en ny omgång. Det går med en himla fart när jag sätter igång.”

Många skyller över hela skulden på sig själva, men i det flesta fall finns en tragisk bakgrund till varför. Krångligt hemma, en tragisk uppväxt, jobbigt i skolan/på jobbet… Det finns 100-tals olika exempel. Personer som missbrukar mat äter antingen stora mängder och blir tjocka eller äter och spyr upp det. Detta blir till slut en ond cirkel.


En kille berättar:
”För några år sedan bodde jag ihop med en tjej som hade ett barn. Det var otroligt hur mycket bättre det blev med matmissbruket under den tiden. Dels hade jag en ny roll som ställföreträdande pappa och dels hade jag ansvar för oss alla. Det dröjde rätt långt tid innan jag kunde berätta för henne om mitt ”problem”. När jag väl hade gjort det blev det ingen katastrof alls, vilket jag trodde att det skulle bli. Jag bad henne om att vi skulle låsa köket och att hon tog nyckeln. Det ville hon inte. Hon förstod inte det riktiga allvaret i mitt mat missbruk. Men under denna tid kunde jag äta socialt, vilket jag inte kunnat innan.”

Skillnaden mellan ätstörningar hos kvinnor och män är att kvinnor är så många fler att män många gånger glöms bort. En annan anledning kan vara att de blir gömda i bakgrunden för att majoriteten av alla som är sjuka är kvinnor och männen vågar inte söka hjälp.

Kräkningar framkallas självmant genom att man stoppar fingrarna i halsen. Men efter en längre tids hets ätning så vänjer sig kroppen vid att stöta upp det den får i sig. Ett knep mat missbrukare ibland använder sig av är att börja med att dricka mycket och sen äta lätt mat som är enkel att spy upp tex. glass.

Den blev känd som riktig sjukdom 1979. Själva ordet Bulimi betyder oxhunger. Hetsätning var en välkänd ”sjukdom” i medicin böckerna där kallades den också hundhunger, och det betyder att man äter för mycket och sedan spyr men oxhunger betyder att man äter mycket men inte spyr. När man levt med detta ett tag så sjunker naturligtvis självförtroendet och många blir drabbade av depressioner och självmords tankar.

Det är ju självklart en skräck som man känner om man har dessa problem. Man kan kalla det en fobi, fobi för fett, sötsaker och sin egen kropp. De som är vikt fobiker är ofta helt oberoende av den normala vikten. Det är konsekvenserna man är rädd för ex. att bli tjock och stor, och där med att ingen ska tycka om en också.De yngsta fallen som upptäckts med ätstörningar är på en sjuåring och det äldsta är sjuttio. Medicinskt kallas ätstörningarna för atypisk ätstörning.

Det är inte bara sjukdomar man råkar ut för. Kräkningarna bildar också ofta skador på tänderna. Det är magsaften som löser upp emaljen på tänderna och gör att man måste vara extra försiktig med att ta hand om dom. Tandläkaren är oftast den som ser först om du kräks regelbundet. Även risken för karies är också mycket större. En annan symptom är att spottkörtlarna sväller upp och leder till att man bara ser ännu större ut och då bantar mer och blir ännu sjukare. Du kan även få förstoppning.

De allra flesta som fått någon slags ätstörning blir friska igen men det kan ta långt tid. I vissa fall så kommer sjukdomen i skeden och du får en sjukdom efter en annan men alla bygger på att du har närningsbrist och svälter. Återfall förekommer också alldeles för ofta. Nu för tiden är dödsfall inte särskil...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hetsätning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-09-18]   Hetsätning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2260 [2024-03-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×