Storbritanniens Irakpolitik

1 röster
4694 visningar
uppladdat: 2003-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Storbritannien för lite av en en mans politik när det gäller Irak frågan, med Tony Blair i spetsen. Blair som inte ens har majoritet i sitt eget parti (Labour) för en strikt linje tillsammans med USA, men i underhuset finns däremot en opinion för kriget mot Irak. Men aldrig förr har så många inom hans eget parti och regering varit emot honom. De flesta som avviker från Blairs linje är gamla Labour medlemmar som varit emot honom enda sedan han tillträdde som partiledare 94. Då genomförde han stora förändringar inom partiet ”New Labour, New Brittan” och det innebar bland annat att han förde paritet från vänstern in mot mitten. Därmed vann han fler väljare inom den brittiska medelklassen. 1997 vann Labour en jordskredsseger i valet och Tony Blair valdes till premiärminister, Labour har sen dess varit Storbritanniens största parti så även vid valet 2001.

Under hela sin ämbetsperiod har Blair profilerat sig som risktagare, så även när det gäller utrikespolitiken. Samtidigt som han har stärkt samarbetet med EU har han även behållit den goda kontakten med USA. Till exempel under Kosovokrisen 99, gick han tillsammans med USA i spetsen i ett luftkrig mot Jugoslavien. Men Blair har tidigare blivit kritiserad för att vara alltför EU vänlig av de smått konservativa britterna och anses ha fjäskat mycket för de övriga ministrarna i Europa. Men nu visar han verkligen prov på att han månar om de transatlantiska kommunikationerna med USA.

Men när det gäller Irak så är Tony Blair helt övertygad om att han valt rätt väg, Irak har massförstörelsevapen som han bland annat säljer till olika terroristnätverk världen över. Blair litar helt och hållet på sin instinkt och det har visat sig att han har haft rätt förut när han har gått emot sitt lands opinion. Som när det gäller bombningarna av Afghanistan, då var många emot honom men opinionen vände när man lyckades få talibanerna av makten, men även under Kosovo krisen väcktes det stora protester. Efter terrorattackerna den 11 september 2001 mot World Trade Center lovade Blair och hela Storbritannien att stå vid USA sida för att bekämpa all terrorism i världen.

I Irak frågan följer inte Blair denna linjen enbart för att Bush gör det, utan för att han själv är så övertygad om att Irak är ett verkligt hot mot världsfreden. Gör man inte något åt det nu så kommer Irak kunna växa sig så starka, att de skoningslöst skulle kunna slå till mot hela västvärlden. Om de tillverkar massförstörelsevapen så är de kapabla att ta över hela makten i världen och det är inte många som vågar tänka tanken om hur det skulle kunna sluta. Det är det som alla som är för kriget fruktar, Saddam Hussein har ju tidigare visat vad han är bredd att göra mot sina fiender. Så precis som USA vill Blair störta hela Iraks regim med Saddam Hussein och hans män, och göra Irak till en fungerande demokrati där folket kan leva i frihet och inte i förtryck.

Kriget är också en del av kampen mot terrorism, har man lyckats störta regimen i Irak så har man nog kommit en bra bit på vägen.

Många påstår att Blair sätter hela sin politiska karriär på spel i och med sin ställning i Irak frågan, speciellt nu när man inte lyckades få FN och världssamfundet med sig. Blair kommer få det svårt om det blir et lång varigt krig med många strider med civila offer. Andra säger att Blair är Storbritanniens ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Storbritanniens Irakpolitik

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-09-18]   Storbritanniens Irakpolitik
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2287 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×