Stafylokocker

2 röster
39654 visningar
uppladdat: 2004-02-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Stafylokocker (staphylocóccus sammansättning av grekiskans staphyle ´vindruva´, och kocker)

Bakterier delas in i de tre stora grupperna kocker, baciller och spiriller efter cellernas utseende. Kocker är runda, baciller är stavformade och spiriller är spiralvridna.
Kocker kan bl.a. orsaka sjukdomarna: Halsfluss, lunginflammation, gonorré, blodförgiftning, karies och inflammation i sår. Stafylokocker tillhör som man hör på namnet gruppen Kocker. Stafylokocker är kulformiga, orörliga, lättodlade bakterier som ligger i mikroskopiska klasar. De tillhör de vanligaste bakterierna i vår omgivning och man känner till drygt ett 30-tal olika arter. De flesta barn och vuxna är någon gång bärare av stafylokocker. Stafylokocker förekommer främst i näsan men även på andra slemhinnor och på huden. Stafylokocker blir farliga först när de hamnar i kroppen, då orsakar de infektioner vilket kan vara allt från enkla sårinfektioner till svårare blodinfektioner.

Gula stafylokocker och MRSA.
Gula stafylokocker (Staphyllocóccus aureus) är den vanligaste orsaken till variga sårinfektioner och varbölder. Bakterierna kan också orsaka lunginflammation, matförgiftning, hjärnhinneinflammation och infektioner i skelett och leder. Gula stafylokocker i blodet och på hjärtklaffar är mycket allvarliga och ofta dödliga. Eftersom bakterien ofta finns på människans hud kan den lätt hamna i maten under tillagning, då bildar bakterien ett gift, ett så kallat toxin, i maten och den som äter av den blir sjuk. Symtomen beror på vilken typ av infektion som de gula stafylokockerna orsakar. Vid hudinfektioner ses ofta gult var i såret. Vid matförgiftning blir man illamående, får magkramper, kräkningar och ofta diarréer. Oftast minskar och upphör besvären inom ett till två dygn. När man behandlar matförgiftning är det symtomen som behandlas. T.ex. genom att dricka mycket drabbas man inte av vätskebrist. Man kan bota de flesta sorters stafylokock-infektioner med antibiotikan Meticillin. Men En del stafylokocker har utvecklat resistens – motståndskraft – mot meticillin, dom sorterna kallas för MRSA (meticillin-resistenta staphylocóccus aureus). Oftast är dessa även resistenta mot en rad andra antibiotika. MRSA-infektioner kan därför vara mycket svåra att behandla. Norden har tidigare varit ganska förskonat från MRSA men de senaste åren har antalet fall ökat kraftigt. MRSA förekommer vanligen på sjukhus, vårdhem etc. och drabbar ofta patienter med nedsatt immunförsvar t.ex. äldre som bl.a. får liggsår, urinvägsinfektioner och liknande. I sådan miljö är MRSA nästan omöjlig att bli av m...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Stafylokocker

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-26]   Stafylokocker
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2769 [2024-06-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×