Min syn på Religion
28839 visningar
uppladdat: 2000-10-18
uppladdat: 2000-10-18
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
1. Min syn på religion:
Religion ligger mig själv inte så nära till hands, varken jag, mina föräldrar eller min övriga släkt är särskilt troende men jag har alltid varit intresserad av det. Det beror nog delvis på att jag inte kommit i kontakt med religion så mycket och därför har jag blivit intresserad. Jag har bara kommit i kontakt med Sveriges så kallade religion, kristendom genom att jag firar alla svenska högtider så som julafton, påsk, osv.
Jag har länge varit lite rädd för ordet religiös. När nån pratar om religiösa människor så tänker jag direkt på sekter, jehovas vittnen eller nåt liknande. Vet inte varför jag gör det. Men för mig så är religiös att vara extrem utövare av sin religion. Nån som följer varenda liten regler som ens ”gud” har skrivit, nån som gör precis vad som helst för sin tro. Jag tror inte jag är ensam om att känna eller kanske tycka så. Många är nog rädda för alla olika religioner för att an vet så lite om dom.
En sak som jag tänkt på. Hur skulle vi tänka om inte kristendomen styrt upp vårt land? Den har ju i stort sätt alltid funnits här. Så på nåt invecklat sätt så lever vi alla efter en religion utan att vi kanske vet om det. Som jag, jag utför inte kristendomen aktivt, men jag ändå så lever jag efter den eftersom vi lever i ett samhälle som kristna byggt upp. Vi vet ju inte om nåt annat sätt att leva än det här. Svårt att förklara vad jag menar, vi får diskutera det här nån gång.
För mig så är religion något stort. Ingenting man kan ta på. Det lilla jag vet om religion har bara gett mig mer frågor och det gör mig ännu mer nyfiken. Men för mig så är religion någonting man tror på. Något man lever för. Jag ser nästan inget negativt med att vara religiös och leva efter sin religion. Dom som gör det har oftast ett mål i livet, nåt att leva för. Medan vi andra går och söker efter nåt men vi vet inte efter vad. Jag kan inte beskriva vad religion är med ett ord, jag kan bara försöka förklara. En religion är ett sätt att leva, en mall för just den livsstilen. Följer man mallen så når man sitt mål eller så klarar man av sin livsuppgift. Religion är kultur. Religion är etik. Man skulle kunna säga att religion är allt. Våra liv styrs av en religion utan att vi vet om det. Vi är omringade av olika religioner och kulturer så de är omöjligt att inte påverkas av dom. Jag kan inte förstå människor som känner hat mot nån annan för den enas religion, jag tycker tvärtom, det är fascinerande. Jag vill lära känna nån buddhist, nån hindu bara för att få diskutera och byta kunskaper med.
Visst finns det negativa saker och delar i vissa religioner, dom kan verka dåliga för oss men för dom som utövar religionen så är det alldeles normalt. Det som är mest negativt med religionerna är nog att dom är blinda för varann. Och när utövarna inte respekterar varann så blir det etniska krockar som orsakar krig. Religionsutövarna kanske inte respekterar varann för att dom har för lite kunskap om varandra. Men självklart så ska man inte skylla på dom olika religionerna när det utbryter krig. Visst finns det delar som jag tycker är helt fel i vissa religioner. Jag själv tycker bland annat att man varken ska få aga sina barn eller sina fruar, jag tycker man ska få äta ko och fläsk kött. Men det är självklart att jag tycker så. Jag vet ju inget annat. Hade med all säkerhet varit annorlunda om jag hade kommit till livet någon annanstans på den här jorden.
Jag känner mig inte helt främmande för att bli religiös, snarare tvärtom, jag tror det är bra att tro på nåt. Nåt att vända sig till när man har det svårt, eller nåt att tacka när allt känns bra. Ha nånting att skylla på om nåt dåligt händer. T ex om nån person man känner dör, kunna säga att ens ”gud” ville att det skulle hända och sen finna sig i det. Men det svåra för mig skulle vara att välja religion, tycker alla har sina bra och dåliga sidor.
2. Äldre – yngre och österländska – västerländska religioner
Den första stora religionen var Hinduismen och den är än idag en av dom största med över 700 miljoner utövare. Hinduismen kom till omkring 2000 f.kr. Religionen var, som de flesta andra på denna tid, polyteistisk. Det var från denna religion som buddhismen utvecklades, som har liknande tankesätt. Buddhismen är också den en polyteistisk religion. Dessa två religioner bildar tillsammans med animismen, olika naturreligioner, de äldre och österländska religionerna. Det som kännetecknar dessa religioner är, förutom polyteism, är att de tror på reinkarnation, att man föds om efter sin död. Har man levt ett bra liv och följt sin religions vägar så föds man om till ett högre stående väsen. ÄR det tvärt om, man har levt ett dåligt liv så återföds man som ett lägre stående väsen. Man brukar också beskriva dessa religioner som "cirkulära", de baserar sig alla på reinkarnation, återfödelse, och återupptagandet av världsalltet. Allt passerar alltså runt, runt i ett stort kretslopp.
När man ser på de yngre och västerländska religionerna är det framför allt judendomen, islam och kristendomen som man talar om. Dessa ser man snarare följa en linje mer än en cirkel. Man föds, lever och hamnar sedan i himlen eller helvetet beroende på har man levt sitt liv. Ett bra liv leder till himlen, medan ett dåligt leder till helvetet. I dessa religioner tror man dessutom bara på en Gud, alltså monoteism. Det finns ytterligare en sak som för de tre religionerna nämnare varann, dem har alla sin grund i ungefär samma plats och tidpunkt. Läser man bibeln kan man också se grunden till alla de tre religionerna. I gamla testamentet, som är kristendomens heliga skrift, berättas det att Abraham får två barn, Isak och Ismael. Isak kommer sedan att bli stamfader för judarna och Ismael blir stamfader för araberna, muslimerna.
Jag har tagit upp världens fem största religioner för att de känns ligga närmast till hand och jag tycker det här är en lämplig systematisering för just de fem religionerna. Judendom, islam och kristendom har mycket gemensamt med varandra och buddhism och hinduism har mycket gemensamt.
Jag har inte tagit med alla religioner i den här systematiseringen eller grupperingen, det finns små sekter runt om i världen också. Den som kanske är svårast att sätta in i något fackär NEW-AGE som tror på reinkarnation men samtidigt bara en gud. Men jag tog med de allra största religionerna för dom täcker ändå större delen av världens befolkning.
3. Civilisationens påverkan på religioner
Det hela med religioner har funnits i all evighet, det började med små kulturer som byggde upp en naturtro, naturreligion. Folk levde som ett med naturen och valet av att tro på väder och vind blev naturligt. Man var beroende av att vädret var som det skulle, annars skulle inte skörden bli bra osv.
När civilisationerna utvecklades så var inte religionen långt efter, den följde med utvecklingen och den förändras efter samhället. Ju mer kunskaper man fick om saker och ting desto mer ändrades religionerna. Man började komma underfund med hur väder uppstod med mera, därför försvann naturreligionerna mer och mer ute i världen. Vi är inte beroende av naturen längre och behöver därför inte be till den. Vi kan det mesta om naturen och dess krafter så idag ber vi mer för människor liv och dylikt som vi inte kan styra över. En civilisations religion utvecklas efter befolkningens kunnande.
Som allt annat så tro jag religionerna utvecklas än idag i och med att samhället utvecklas. Här om dagen fick jag en lapp i brevlådan om förfrågan om jag ville vara kvar i svenska kyrkan eller ej. Vi har så många och bra svar på allting så vi behöver ingen religion.
4. Myt/Rit/Bön
Myt kan vara en gudasaga, legend, berättelse. Myten kan han stor roll i religionen. Religionen måste ju förklara massor av saker/händelser som t.ex. skapelse. Gudasagor kan ju förklara saker/händelser och även spegla hur livet bland gudarna är, där ingen människa har varit. Så myten har som största funktion att besvara "dom stora frågorna" såsom t.ex. världens skapelse, ondskans ursprung m.m. För mig är en myt någonting som man inte vet är riktigt sant, en historia som först vidare genom årtionden. Ordet myt är lite mystiskt därför att man inte riktigt vet omen myt är sann eller inte.
Rit är en religiös ceremoni. Riten brukar oftast ske efter fasta normer och kan vara offerhandlingar, dramatiska teater spel, eller besvärjelser. Riten var en mycket viktig del inom de mer primitiva religionerna, naturreligionerna. Man använde sig av riter för att komma närmare sina gudar. Det finns olika övergångsriter, t.ex. när en flicka får sin första mens och blir kvinna. I vissa fall ska riterna även uttrycka den mänskliga in...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
-
Inactive member 2017-02-04
Sjukt bra jobbat :)
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2000-10-18] Min syn på ReligionMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=278 [2024-12-13]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera