Greven av Montecristo

5 röster
22456 visningar
uppladdat: 2004-05-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jag har läst boken Greven av Montecristo. Den är skriven av en författare som heter Alexandre Dumas d.ä. Dumas är en av historiens mest framgångsrika och älskade författare. Han föddes den 24 juli år 1802 i Villers-Cotterêts 40km nordöst om Paris. Hans riktiga namn när han döptes var Dumas Davy de la Pailleterie. Det var först senare i livet som han igenomgick sitt namnbyte. Dumas farfar var den franska markisen Dumas Davy de la Pailleterie och hans farmor var en svart slav från nuvarande Haiti. Hon dog när Alexandres far Thomas föddes. När Thomas sedan ville ansluta sig till den franska armén under namnet Davy de la Pailleterie motsatte Dumas Davy sig till detta. Thomas gick då in i armén under namnet Thomas-Alexandre. Han tjänstgjorde troget och arbetade sig upp till en generalspost under Napoleon Bonaparte. Thomas fick sedan sonen Alexandre Dumas som vid tjugo års ålder flyttade till Paris. När han var blott tjugofem år slog han igenom med sin första pjäs. Det var för sina pjäser och inte för sina noveller som Alexandre Dumas var känd för under den här tiden. Han skrev över ett hundra pjäser, noveller och resedagböcker. Tre av hans framgångsrikaste noveller är just Greven av Montecristo, Mannen med järnhandsken samt klassikern De tre musketörerna.
Dumas dog sedan i Puys, nära staden Dieppe den femte september, 1870, 68 år gammal.

Alexandre Dumas arbetade med den här boken under början av 1840-talet och boken gavs ut 1844. Detta var en tid i Frankrike där man fortfarande försökte ena landet som fortfarande var splittrat sedan Napoleon tiden. Napoleon hade förlorat slaget vid Waterloo och blivit sänd till ön S:t Helena nästan 30 år tidigare. Landet styrdes nu av kung Louis Philippe. Han tillträdde år 1930 och hans politik var att försöka bli folkets man. Detta lyckades han med till en början och han blev kallad för medborgarnas kung. Men klasskillnaderna mellan folken blev bara större och han abdikerad 1847, tre år efter att Greven av Montecristo gavs ut.

Bokens handling tar vid i Frankrike omkring år 1813. Napoleon befinner sig på ön Elba och planerar att ta tillbaka tronen över Frankrike. Den unge sjömannen Edmond Dantes lever ett lyckligt liv med bröllopsplaner och ljusa framtidsutsikter. Allting går strålande och efter en handelsresa som går från Trieste och Neapel via Elba hem till Marseille dör kaptenen på Edmonds skepp. Till förste styrman Danglars stora besvikelse förbigår ägaren Morrel honom och gör unge Edmond till kapten. Men Danglars är inte den enda som riktar sina avundsjuka blickar mot Edmond. Edmonds fagra fästmö Mercedes tilltalar många män. En av dem är Mercedes barndomsvän Fernand de Mondego. Han kan inte heller acceptera Edmonds lycka och de två Dantes hatande männen Danglars och Mondego kokar ihop en plan.
Edmond anklagas falskeligen för att delta i konspirationerna kring den avsatte kejsaren Napoleon Bonaparte. Den kunglige prokuratorn de Villefort ger honom en livstidsdom i en fängelsehåla på slottet If för att skydda sin egen far. Efter ett par år i fängelset får han kontakt med sin cellgranne, en gammal abbé som anses tokig men i själva verket visar sig vara ett universalgeni. Han lär Edmond allting som är värt att veta och tillsammans gräver det under jord mot sin flykt. Abbén dör men Edmond lyckas själv rymma. Med sig av abbén har han fått en skattkarta som leder till Montecristos skatt. En förmögenhet som visar sig vara så stor att den skulle räcka till att föda upp ett helt mindre land på. Edmond tar sig nu nyrik och efter 14 år i fängelse sig an ett nytt namn, Greven av Montecristo. Montecristo har under långa år svurit att hämnas på dem skickat honom ner till helvetet If. Nu får han möjligheten. Han köper ett hus av glitter och glamour och träder in på den franska handelsmarknaden från ingenstans. Alla förundras över vem denna storhet är. Paris som är en av Europas vackraste miljöer i denna tidsepok blir Montecristos nya hemmaplan och här tar han alla med storm. Med rävspel och briljans krossar han sina fiender bit för bit, men han spelar efter hederns regler så långt det går. Efter en lång tids hårt arbete får han sedan sin hämnd på Danglars, Villefort och Mondego. Han hinner även hjälpa en hel del andra människor mot lyckan innan slutet.

Analys
De viktigaste temana i den här romanen är alla olika känslor som blossar upp. Hat, hämnd och kärlek är vanliga teman som man finner genom hela historien. Det är även av dessa känslor som alla skeenden styrs. Jag tycker att den här boken i sitt hela är en mycket välgjord roman. Den speglar händelserna i det verkliga livet under tiden som historien utspelas i på ett bra sätt och man får verkligen en insyn i hur livet var för både över- och underklassen i en stad som Paris. Hela romanen är väldigt spännande och intressant. Jag beundrar Dumas egenskap att fånga betraktarens öga och ställa läsa...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Greven av Montecristo

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-16]   Greven av Montecristo
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2882 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×