Lappland

5 röster
16151 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Fakta

• Yta: 109 702 km2 = 26,7 % av Sverige.

• Befolkning: 106 375 = 1,2 % av Sveriges befolkning

• Största stad: Kiruna

• Största kommun: Kiruna

• Länstillhörighet : Norrbottens län och Västerbottens län

• Landskapsblomma: Fjällsippan

• Landskapsdjur: Fjällräv

• Landskapsfisk: Röding

• Landskapssten: Apatitjärnmalm

• Landskapssvamp: Tegelsopp

• Landskapsrätt: Snöripa, lappkok, renkorv, suovas och rentunga

• Landskapsvapen: Vildmannen

• Nationalparker: Sarek, Padjelanta, Pieljekaise, Vadvetjåkka, Abisko, Stora Sjöfallet,
Muddus, Sjauna och Björnlandet.

• Högsta berg: Kebnekaise 2111 möh (Det högsta berget i hela Sverige)

• Största sjö: Hornavan (den är Sveriges djupaste sjö, 233 m)-Uddjaure

• Största älvar: Umeåälven, Luleälven, Pitteälven

• Landskapstyper (geomorfologiska regioner): Arktisk region, Fjällregion, Förfjällregion och Bergkullslätt


Lapplands landskapsvapen, Vildmannen:
KIRUNA

Allmänt

Kiruna är Lapplands största stad. Skulle man sprida ut invånarna skulle var och en få en hel kvadratkilometer! Hela jordens befolkning skulle få plats i Kiruna kommun och då hade dessutom varje person fått både liggplats och en sitthörna. Kommunen är lika stor som landskapen Skåne, Blekinge och Halland tillsammans eller häften av Schweiz yta. Kiruna är också Norrbottens största turistort och svarar för nästan hälften av alla turistövernattningar i länet.

Här finns det högsta fjället i Sverige – Kebnekaise – varifrån man kan se 1/11 av Sverige
558 meter över havet ligger Sveriges högst belägna lägenhet med adressen Gruvvägen 28, Kiruna. Kuttainen heter landets nordligaste jordbruksbygd. Från början kallades platsen Tuulinkisuanto.

Kiruna är kontrasternas plats, där solen inte går ned en enda gång under 50 sommardygn i sträck. På samma sätt sänker polarnatten sitt blåa täcke över över bygden under 20 dygn om året. Kiruna har mer dagsljus än Stockholm under sju av årets tolv månader. Från och med den 8 mars till och med den 7 oktober är dagarna längre än i Stockholm. Det sägs att kärt barn har många namn. Kiruna kallas även för Gruvstaden, Vildmarksstaden och Rymdstaden.

Sevärdheter

Staden i sig är fantastiskt vacker med sitt slående klimat och härliga atmosfär. I Kiruna kan man bland annat uppleva midnattssolen, fantastiskt fiske, Europas största snöfestival, Lapporten, rymdbasen Esrange, ishotellet Kung Vinter och mycket, mycket mer.

Många åker till Kiruna för att vandra, vilket kan vara en alldeles särskild upplevelse. Förutom kristallklart vatten och slående ren luft, finns här även kungsleden, som är Sveriges kändaste vandringsled. Denna börjar i Abisko och slingrar sig hela vägen till Härjedalen.
I de mindre samebyarna som man stöter på på Kungsleden kan man, om man orkar efter en hel dags vandring, få följa med på renmärkning. Detta är en unik upplevelse som varje naturälskare borde ta vara på. Mitt i ljusa natten kliver man upp och beger sig ut på enorma fält med tusentals renar. Någon stans i mitten kan man skymta en och annan same som fångar in renarna med lasson får att öronmärka dem. Glöm bara inte myggmedlen, då det på den tiden av dygnet bokstavligt talat svärmar med mygg!

Renmärkning

Nationalparker


Vadvetjåkka nationalpark

Vadvetjåkka nationalpark norr om Torneträsk har bl.a. mycket artrik flora i äng, hed, skog och myr.

Abisko nationalpark

Abisko nationalpark är en mycket artrik nationalpark med ett flertal sällsynta växter. Abisko är länets mest besökta nationalpark.

Stora Sjöfallets nationalpark

Stora Sjöfallets nationalpark är en högalpin park med arktiska drag. Stora arealer utgörs av vegetationsfria blockmarker och snöfält eller glaciärer. I parken finns tallurskog. Sjöfallsparken har dock skadats av vattenkraftsutbyggnad.

Sarek nationalpark

Sarek är en högalpin park med arktiska drag. Stora arealer utgörs av vegetationsfria blockmarker och snöfält eller glaciärer. Den har många mäktiga fjällmassiv och djupt nedskurna dalgångar, samt många spetsiga toppar och stora glaciärer.

Padjelanta nationalpark

Padjelanta nationalpark är ett lågfjällsområde med några av fjällkedjans allra intressantaste blomfjäll. Den böljande högslätten är här mycket artrik.

Muddus nationalpark

Muddus nationalpark är ett av landets förnämsta urskogsområden med talrika spår av hur skogsbränder påverkat landskapet. Här finns också stora myrar som innehåller ett rikt fågelliv.

Pieljekaise nationalpark

Pieljekaise nationalpark är främst känd för sina frodiga ängsbjörkskogar.

Sjaunja naturreservat

Sjaunja naturreservat har flera värdefulla och intressanta naturtyper, t.ex. kalfjäll, fjällskog och vidsträckta myrar. Naturreservatet har ett rikt växt- och djurliv, och intressant topografi.

Stubba naturreservat

Stubba naturreservat har samma naturtyper som Sjaunja. Det är liksom Sjaunja en del av världsarvet Laponia.
Norrsken

Jorden omges av ett tunt gashölje, atmosfären, och i rymden där utanför rör sig snabba laddade partiklar, plasma. Norrsken uppkommer när en del av dessa partiklar kommer in i jordens atmosfär och krockar med atomer och molekyler som finns där. När partiklarna krockar bildas ett ljus och det är detta ljus som kallas norrsken. Partiklarna som skapar norrsken kommer ifrån jonosfären men har fått en enorm hastighet med hjälp av energi från solvinden. Partiklarna fångas in av jordens magnetfält och styrs mot jordens poler.


Stora städer i Lappland

Arvidsjaur

I Arvidsjautr bor det 5 100 och i de närliggande byarna sammanlagt 2400. Arvidsjaur är samiska och betyder "Den givmilda sjön". Näringslivet domineras av skogsindustrin, besöksnäringen samt av offentlig sektor med bland annat jägarregementet K 4. Näringslivet i Arvidsjaur är mest känt för alla biltestföretag som bedriver verksamhet i Arvidsjaur. Kommunikationerna med Arvidsjaur är goda, de har en flygplats som det dagligen går flyg till b.la Stockholm.

Lycksele

Lycksele har 13000 invånare och ligger i södra delarna av Lappland. Det Lycksele är mest känt för är deras stora guldfyndigheter och dess stora zoo. En plats som många turister besöker när de kommer till Lycksele är Gammplatsen. Det är ett unikt kulturhistoriskt område där man kan hitta spår från den första marknaden och skolan från 1600-talet. På området finns fornlämningar av både samiskt och svenskt ursprung samt ett naturreservat med urskogskaraktär.

Gällivare

Gällivare ligger i mellersta delarna av Lappland och har 19998 invånare. Deras största turistattraktioner är stationshuset och kulturstigarna. Stationshuset byggdes 1893 i fornnordisk stil av arkitekten Folke Zettervall, det första tåget rullade in i december 1897. Kulturstigarna ska man gå om man vill uppleva hela Gällivare, stigarna tar dig nämligen till alla de populäraste sevärdheterna, museer och caféer. De största näringsgrenarna är turismen och gruvindustrin.

Arjeplog

Arjeplog har 3359 invånare och ligger i mellersta delarna av Lappland. Arjeplog är en stor kommun till ytan men inte till invånarantalet. Om Stockholm skulle ha samma befolkningstäthet skulle det bo 50 människor här. Det finns 8 727 sjöar samt vattendrag, detta gör Arjeplog till Sveriges vattenrikaste kommun och innebär att dom har 2,5 sjöar och ca 3 km strand per invånare. I Arjeplog finns det en rad biltestnings företag som sysselsätter många människor. En annan viktig näringsgren är rennäringen.

Klimat och berggrund

Lappland har ett kalltempererat klimat av kontinental typ, där vintertemperaturen kan gå under - 40 grader. Årsnederbörden är...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lappland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-11-27

    skiiiit bra hur mkt fick du i den

  • Inactive member 2010-11-27

    så bra den e vad fick du på den då?

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Lappland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3381 [2022-08-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×