Frankenstein av Mary Shelley

27 röster
107913 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Romanen handlar om en mans dröm och hur fel det kan gå när man gör allt för att komma till sitt mål. Frankenstein är en förvirrad vetenskapsman som vill göra något stort med sitt liv och kommer på hur man kan få liv i en död kropp. Så han kämpar och sliter sönder sig i nästan två år för att sedan upptäcka att allt var ett misstag. Hans skapelse blev ett monster, en sak som fyllde Frankenstein med skräck och fasa. Frankenstein försökte fly undan sin skapelse med hopp om att den dör eller försvinner men efter att ha träffat sin gamla vän Henry Clerval blev han sjuk och fick ligga i säng flera månader. När han sedan blev bättre träffade han åter sin skapelse som i Frankensteins ögon inte var något annat än ond. Men allt monstret ville var att få en partner av det motsatta könet som han kunde rymma med. Monstret ville bort från alla människor och hitta lugnet långt inne i Sydamerikas vildmarker. Frankenstein lovade att skapa monstret en partner men ändrade sig i slutet så monstret hämnades genom att döda Frankensteins bästa vän och hans nyblivna fru. Detta försökte Frankenstein hämnas men efter att han dör orkade inte monstret leva vidare utan flydde för att ta sitt egna liv.
Själva historien utspelar sig under romantiken, i ett hus i Schweiz liten bit utanför staden Ingolstadt. Där bor huvudpersonerna Frankenstein och monstret. Frankenstein kan arbeta fritt för att hans hus ligger en bit ifrån staden så ingen kommer och stör.
Själva romanen är lite svår i början eftersom den är skriven i jagform så den blir lite svår att komma in i. Men tack vare författarens teknik att framföra historien vill man bara läsa vidare eftersom det känns som att Frankenstein själv berättar vad som hände.
Historien varierar från att vara en deckare till skräck men också en hel del drama eftersom själva historien om monstret och hans känslor är dramatiskt. Romanens stämning ändras eftersom personerna ändras t ex monstret är ond för att han bara möter hat men i slutet får vi veta att han inte vill någon illa, bara komma bort. Även Frankenstein ändrar på sig, i början är han galen och har bara en sak i huvudet att uppnå sitt mål. Sedan under romanens gång blir han snäll och även har medkänsla för monstret men i slutet blir han ond igen.
Språket är väldigt ålderdomligt vilket gör romanen ännu svårare. Men de sättet passar mer in på denna sortens roman.
Budskapet är att man kan lyckas bara man vill och satsar, men nu ser man hur fel det kan gå om man inte tänker igenom det hela. Det är lätt att få något gjort men omöjligt att få något ogjort!
Själv tyckte jag om romanen för att jag gillar lite konstiga historier med fantasi men på samma gång var den lite jobbig och trög. Det tog lite tid innan man kom in i den och började förstå de gamla uttrycken. Men det var bara att komma in i romanen och tänka romantiskt så blir den bättre. Det fanns ett par inslag i texten som avslöjade att den v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Frankenstein av Mary Shelley

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-02-02

    det här var ju inte så bra

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Frankenstein av Mary Shelley
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3442 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×