Könssjukdomar

2 röster
36632 visningar
uppladdat: 2005-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det finns många olika könssjukdomar som man kan drabbas av när man har oskyddat sex. Det bästa sättet att förhindra könssjukdomar är att använda kondom vid samlag. Men kondomen har också en brist. Den kan spricka och då är den helt onödig att ha. Den spricker för att man repat den eller hanterat den fel på något sätt. De vanligaste sjukdomarna i Sverige är syfilis, klamydia, gonorré, HIV, kondyloma och herpes.

HERPES: Herpes är ett virus som visar sig i form av blåsor och sår. Viruset kan finnas på läpparna eller på könsorganet. Herpes är en mycket vanlig sjukdom, och 75 % av alla drabbade är helt fria från symptom. Båda herpes virusen smittar på samma sätt. Via vätskan i blåsorna. Antingen med kyssar eller med samlag. En herpesblåsa börjar med en liten kliande fläck som man kan få antingen på könsorganet eller på läpparna. Den utvecklar sig så småningom till en blåsa som innehåller en vätska. Den här blåsan blir till ett vätskesår. Det kan ta upp till 3 veckor innan såret läker, men infektionen sitter fortfarande i kroppen så man kan få herpes upprepade gånger. Det finns inget botemedel för herpes men däremot finns det smärtlindrande medicin som tas dagligen för att hålla dem rena. Det är mycket viktigt att hålla dem rena.

KLAMYDIA: Klamydia är en bakterieinfektion. Klamydia är en av de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen hos både män och kvinnor. Klamydia smittar endast vid samlag. Klamydiabakterier förökar sig snabbt. Efter 3-20 dagar efter det att man blivit smittad kan man känna av klamydia genom flytningar och sveda när man kissar. Dessa bakterier förökar sig men hälften av alla drabbade känner så lite besvär att man inte uppsöker läkare. Klamydia behandlas med antibiotika. Efter några veckor gör man en efterkontroll för att se hur läget ändrat sig.

GONORRÉ: Gonorré orsakas av en bakterie som angriper slemhinna i livmodertappen hos kvinnor och slemhinnan i urinröret hos män. Gonorré smittar via vaginal sex, oralsex samt analsex. Båda könen får en gulgrön flytning från urinröret och man kan känna sveda när man kissar. Kvinnan kan få blodiga flytningar. Dessa symptomer brukar vanligen uppträda 3-5 dagar efter att man blivit smittad. I värsta fall kan det ta upp till 20 dagar innan symtomen uppträder. En del drabbade får inga besvär alls men det är ändå bra att kolla upp sig om man vet att man haft oskyddat samlag. Gonorré kan behandlas med penicillin och i vissa fall kan bakterierna vara motståndskraftiga och då kan man ta antibiotika. Obehandlad gonorré kan för båda könen innebära sterilitet. Det bästa skyddet mot gonorré är att använda kondom vid samlag.

SYFILIS: Syfilis är en bakterie som kan ge mycket besvär. I Sverige är det ovanligt att få syfilis. Man blir oftast smittad utomlands. I fattiga länder eller i storstäder i Europa och Nordamerika. Om man på något sätt har en känsla av att ha syfilis borde man uppsöka läkare med detsamma. Syfilis smittar oftast vid samlag men kan smitta via kyssar om man har såret på munnen. Man kan märka syfilis om det växer hårda, ömma och vätskande sår 1-4 veckor efter oskyddat samlag eller smitta. Om såret sitter i ändtarmen eller slidan är den väldigt svår att upptäcka. Såret försvinner utan behandling efter 3-6 veckor men bakterierna finns kvar i kroppen och efter en tid visar sjukdomen upp sig igen i form av utslag på huden. Man kan också få illamående, feber, trötthet, ledsmärtor och håravfall. Syfilis kan upphöra i något år och sen visa sig igen. Syfilis botas med penicillin under drygt 3 veckors tid. Efter den här behandlingen bör man uppsöka läkare regelbundet under ett års tid för att vara säker.

KONDYLOM: Kondylom är ett virus som ger ljusrosa eller hudfärgade vårtor. Ibland kan man upptäcka dem, när de är upphöjda, flikiga och växer i klasar. Vårtorna kan också vara platta och små och omöjliga att märka. Kondylomvirus förs vidare via samlag eller andra sexuella kontakter. Man får klåda, svettningar, flytningar, småblödningar, sprickor samt infektioner i underlivet. Vårtorna kan också sitta kring analöppningen och ytterst sällan i analöppningen eller i ändtarmen. Om kondylomen sitter i urinröret kan behovet av att kissa eller svårigheter att tömma blåsan förekomma. Det finns en lösning man kan behandla kondylom med. Man kan frysa eller bränna bort vårtorna. Om vårtorna är ytliga är det möjligt med laser behandling som ger bra resultat. Vårtorna kan komma tillbaka även efter behandling. Då ska man söka upp en läkare igen.

HEPATIT B: Hepatit B är ett virus. Den kallas också för gulsot. Om man antar för någon orsak att man smittats bör man uppsöka läkare snabbt. Viruset sprids via blod och kroppsvätskor. Det kan ske via samlag eller sprutor som använts av hepatit B smittade personer. Man blir trött, får klåda över hela kroppen, får gula ögonvitor och dålig aptit. Man kan få kvarstående skador på levern också. Symtomen visar sig tidigast 2 veckor efter att man smittats. Det finns ännu ingen medicinering emot hepatit B utan det går över av sig självt efter några månader. Då kan man inte smitta andra längre.

TRICHOMONAS: Trichomonas är en ovanlig svampinfektion i slidan som orsakas av en parasit. Trichomonas smittar via samlag och mycket intima förhållanden. Många kvinnor av dem som blir smittade kan få illaluktande flytningar, luftbubblig och i värsta fall som är blandad med blod. Svullnad och sveda kan också förekomma. Vissa kvinnor har inga besvär alls. De män som blir smittade får oftast inga besvär alls, trots att dem är smittbärare. Men om man har urinrörs- och prostatabesvär så kan det vara för att man har Trichomonas. Man behandlar Trichomonas med antibiotika piller.


SKABB: Skabb är en väldigt liten parasit som borrar sig in i huden. De parar sig och lägger ägg i gångar som de gör i huden. Skabb hittar man oftast vid könsorganet, i armhålorna, mellan fingrarna, på underarmen, kring bröstvårtorna, kring naveln samt på lår och stjärt. Skabb smittar vid nära kontakt, alltså samlag eller så kan det räcka med att man sover tillsammans. Skabb ger kraftig klåda cirka 2-3 veckor efter smittan. Klådan som är en allergisk reaktion på skabbparasiten, är värst på kvällar och på nätter.

FLATLÖSS: Flatlöss är grågula parasiter som är 2-3 mm stora. Flatlöss är synliga för blotta ögat och dem förökar sig genom att lägga ägg. De trivs i könshåren men kan också finnas under armarna, på hårbevuxna ställen samt i ögonfransarna. Flatlöss smittar vanligast vid sexuella kontakter, men kan också smitta via nära kroppskontakt, sängkläder samt solariebäddar. Flatlössen suger blod vilket gör att det irriterar huden och orsakar klåda. Flatlöss behandlas med schampot crinopex forte och tenutex liniment. Båda läkemedlen är receptfria. Finns det flatlöss på ögonfransarna så ska man behandla flatlössen efter ordination från läkare.

HIV/AIDS: HIV är ett virus som går in i kroppen och bryter ner immunförsvaret mot infektioner. HIV angriper oftast de vita blodkropparna som hjälper till när en ”inkräktare” kommer in i kroppen. Man vet när en människa har HIV när kroppen börjar producera antikroppar mot HIV. Dessa antikroppar kämpar förgäves men kan ändå hålla immunförsvaret i gång i några år, problemet är bara att antikropparna inte dödar viruset eftersom viruset ligger placerat i celler. Det är därför antikropparna inte attackerar viruset. Viruset förökar sig med tiden och det innebär att de vita blodkropparna försvinner mer och mer. När de vita blodkropparna är förstörda så kan kroppen inte skydda sig mot andra sjukdomar och det är då sjukdomen går in i ett stadie som kallas AIDS. När sjukdomen har utvecklat sig till AIDS så kan man dö av minsta förkylning eftersom det inte finns ett immunförsvar som attackerar förkylningen. HIV/AIDS drabbar många människor och varje sekund dör någon i AIDS, och vart trettonde sekund insjuknar någon i AIDS. AIDS hittar man mycket av i Afrika men finns överallt i världen. Bland de rika länderna finns bromsmedicin som ger längre livstid. Än finns det inga botemedel mot AIDS men man forskar för fullt på saken. Man kan överföra HIV genom sperma, slidsekret eller smittat blod. Det kan alltså ske vid oskyddade samlag, genom att dela orena sprutor med en hivpositiv eller att en mor smittar sitt barn under förlossningen. Här i Sverige händer det inte så ofta då man gör kejsarsnitt på en kvinna som är drabbad av HIV och som ska föda barn. Man ger sedan omedelbart medicin till modern och barnet för att drastiskt minska risken för överföring av viruset. Det finns en risk till, och det är nämligen det att barnet vid amning kan bli smittad, och därför bör man använda andra sätt att mata barnet. Viruset kan också smitta via blodtransfusioner. Men sedan slutet av 1980- talet har man i Sverige testat allt blod så det är ytterst liten risk att man blir drabbad av det i Sverige. Men däremot ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Könssjukdomar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2016-12-24

    Hej vänner! Jag är Lisboa Jorge av namn och jag vill utnyttja denna fantastiska möjlighet för att dela med dig några stora och fantastiska vittnesbörd om hur jag var botad från herpesvirus med hjälp av Dr Molemen örtmedicin. Över 2 år nu har jag lidit och lever i smärta med detta dödliga virus Herpes, rädsla växte i min sinne varje dag som jag hört det finns inget botemedel för det, men för mig jag visste att medicinska droger var inte det enda alternativet i behandling av virus och infektioner, mitt största problem var att jag var i lager på smärta som symtom har cirkulerat över min kropp. För några månader sedan bestämde jag mig för att få mer information online om herpes, och medan jag surfade på nätet, jag kom över några fantastiska vittnesmål från olika människor om hur Dr Molemen har använt sin örtmedicin för att bota olika sjukdomar, först var jag chockad eftersom jag har aldrig hört om sådant tidigare, och även jag tvivlade på om det var sant eftersom det aldrig kom på media , dessa människor gav ut den e-postadressen av Dr Molemen och rådde vi kontakta honom för något problem, men jag tvivla honom jag beslutat att lägga ett test på den, dessutom var det första gången för mig att höra något sånt, jag kopierade den e-postadressen av Dr Molemen och jag skickade honom ett meddelande om min hälsostatus och jag också begärt för hans medicin för mig att få god hälsa , han gav mig en svarade efter några timmar och han berättade förfarandet som är inblandade i ordning för mig att få sin medicin, han sade också till mig han skulle skicka mig några flytande örtmedicin som skulle ta 2 veckor och efter 2 veckor kommer jag att vara helt botas. Jag gick med Dr Molemen och jag följde exakt som jag blev tillsagd av denna man, efter 3 till 5 dagar efter meddelande jag fick så småningom ett paket från tjänsten utskick och som var den medicin som skickas av Dr Molemen. Jag började ta medicinen som jag var regisserad av Dr Molemen och efter 2 veckor började jag också sett några ändringar på min hud, och efter en månad gått märkte jag att utslag på min hud rensas, jag blev förvånad och jag hade en tanke till mig själv igen SOM! ÄR DETTA VERKLIGEN ARBETANDE UTE? När jag märkte detta förändringar jag kontaktade denna fantastiska Dr och jag berättade för honom om det, han berättade för mig att åka till sjukhuset och göra några kolla upp om viruset finns kvar, jag gick faktiskt till sjukhuset på fredag att göra några test på mitt blod och efter 3 dagar resultatet kom ut som jag var helt fri från HERPES , fortfarande många människor kommer inte att tro detta, men det gjorde verkligen fungerar. Dr Molemen är en modig man och han är inställd på svara alla mänskliga sjukdomar, idag jag lever i god hälsa som bara med ett test jag erövrat min smärta och sorg, du kan kontakta Dr Molemen för eventuella problem med den e-postadress nedan: (drmolemenspiritualtemple@gmail.com) eller (dr.molemenspiritualtemple@yahoo.com) eller ring honom +2347036013351, tack för att läsa detta!

  • Inactive member 2019-06-28

    Mitt namn är Dickson Stella från ZAMBIA, jag är här för att ge mitt vittnesbörd om en läkare som hjälper mig i mitt liv. Jag var infekterad med HIV-virus under 2012, jag gick till många sjukhus, kyrkor för botemedel men det fanns ingen lösning, så jag tänkte hur kan jag få en lösning så att jag inte kan förlora mitt liv, jag förlorade allt jag har min man flyr från mig och tog också mina barn på grund av min sjukdom. En dag var jag i flodsidan och tänkte nästa steg att ta om det skulle hoppa in i floden så att jag helt kan lösa mitt liv eller bara tänka var jag kan gå för att få en lösning. så en kvinna går till mig och berättar för mig varför jag är så ledsen och jag öppnar allt för att berätta för henne mina historier, hon berättade för mig att hon kan hjälpa mig, det är anledningen till att hon normalt kommer hit för att hjälpa människor så att du kan botas för att hon var med i det här problemet innan, presenterade hon mig för en läkare som kastade stavar på människor och gav mig han nummer och e-post så jag ringde honom och mailade honom också. Han berättade för mig allt jag behöver ge och ger mig instruktioner att ta, vilket jag följde ordentligt. Innan jag visste vad som hände kallade han mig och berättade att jag skulle gå till medicinsk kontroll, kallad Priest Salami för dina lösningar nu vid purenaturalhealer@gmail.com lägg till honom på watsapp +2348105150446

  • Inactive member 2019-08-03

    WHY WILL YOU SAY HERPES SIMPLEX VIRUS 1 & 2 HAS NO CURE WHEN YOU HAVE NOT USE DR HASSAN HERBAL MEDICINE .my name is Eva Davis i'm from UK I was diagnosed of HSV 2 in 2014, i took different kinds of medication still yet no improvement until i saw testimonies of DR HASSAN curing Herpes, Diabetes, HIV/AIDS, CANCER and other disease i was skeptical about contacting him but i also knew the importance of herbal medicine, i made up my mind and contacted him we talked on phone and he prepared and gave me medicine which i took according to his dosage information. Now I’m so happy I’m cured from HSV 2, my heart is so filled with joy, thank you so much DR. HASSAN . If you are reading this and you have Herpes or any kind of disease contact him EMAIL: drhassanherbscure@gmail.com mobile/WHATSAPP HIM +2349032582239

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-10]   Könssjukdomar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3579 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×