Fredrika Bremer

7865 visningar
uppladdat: 2005-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fredrika Bremer föddes i finska Åbo år 1801. När Fredrika var tre år gammal flyttade familjen till Sverige. Familjen eftersträvade att likna adeln så mycket som möjligt, trots att de bara tillhörde borgarklassen. Eftersom de ville framstå som rika tränades Fredrika och hennes syster till att vara artiga redan när de var mycket små. Varje morgon togs de in i stora salen för att hälsa på sin mor. Hon var sällan nöjd och de fick ofta göra om allt flera gånger, minst nöjd var hon med Fredrika som ansågs klumpig och ful.
Anledningen till det var att Fredrika var mycket ”killig” av sig, hon klättrade hellre i träd än att leka i klänning med fina dockor. På den tiden var det inte så vanligt med aktiva lekar, så Fredrika stämplades som ett problembarn. Detta gillade inte modern, så hon och Fredrika fick aldrig någon bra relation så Fredrika tydde sig mer till sin far, Carl Fredrik.

Även om han också gav henne en hård uppväxt, helt utan humor så gav han dem ändå en omsorgsfull uppfostran, där han försökte få barnen att lära sig så mycket som möjligt tills vuxenlivet. Men hade mycket svårt att visa kärlek och omtanke till dem.

Under år 1821-1822 så tar fadern med hela familjen på en bildningsresa i Europa. Där får flickorna undervisning av noggrant utvalda lärare och de satt i lektionssalar flera timmar om dagen, på den tiden var det spännande och intressant tyckte de flesta att få en sådan chans, så hade vi nog inte tyckt idag ifall ens föräldrar ville ta med en på lektioner på sommarlovet.
Hennes uppväxtår med förtryck, stränghet och väldigt lite kärlek, ska senare i livet påverka henne väldigt mycket vad hon skriver om.


Debuten

Fredrikas debutroman heter ”Teckningar utur hvardagslifvet”, en realistisk skildring av hemmet och familjelivet. Denna utkom år 1828. Fredrika debuterade anonymt. Eftersom hon inte ville bo hos föräldrarnas ”fängelse” längre så flyttade hon till Årsta slott, familjens sommarhus.
Fredrika hade kommit på att hon absolut inte ville gifta sig, så vad skulle hon göra nu? Med ett kaotiskt inre försökte hon fundera ut vad hon egentligen skulle göra av sitt liv. Hon började då med att måla porträtt och att skriva verser. Debutromanen skrev hon på två dagar och två nätter, och den ansågs som den första bästsäljande romanen. Många ansåg att hon skulle väljas in i den Svenska Akademien, men detta var omöjligt då hon var kvinna. Men endast två år efter sin debut fick hon ta emot deras guldmedalj och blev då en erkänd författare.

Fredrika skrev mest självbiografi, romaner som handlade om hennes egen uppväxt och liv. Hon skrev även mycket om jämställdhet mellan kvinnor och män, familjen och om kvinnors problem och frigörelse.


Några av hennes mest kända romaner:

• Grannarna (1837)
• Hemmet (1839)
• Hemmen i den nya världen (1854)
• Hertha (1856)


Familjelivet

Fredrika bestämde sig som sagt för att inte gifta sig, även om hon avböjt ett frieri från en ung präst. Fredrika ville göra revolution för sig själv och inte med någon man med sig. Fredrika är vad man i dag skulle kalla för en feminist. Hon ansåg att kvinnorna fick alldeles för lite uppmärksamhet, de skulle bara tvätta, laga mat, och framför allt: ta hand om sin man.
Fredrika tyckte detta var bedrövligt och skrev nu romanen ”Hertha”.
Där gav hon ett porträtt av en kvinna, sådan som hon ville att alla kvinnor skulle vara. Denna bok väckte debatt.

Som sagt Fredrika skaffade aldrig någon man och hon bröt kontakten med både modern och fadern, den enda hon fortfarande hade kontakt med var hennes bror August. Många har framställt Fredrika som en enstöring som bara går efter sin egen vilja.


Till Amerika

Fredrika hade alltid en väldig reslust, precis som sin far.
Hon reste bland annat till Kuba. Sedan bestämde sig hon, som så många andra svenskar vid den här tiden att åka till Amerika. Fredrika trivdes verkligen på andra sidan Atlanten. Hon beundrade friheten och att de kommit mycket längre med sin religon där än hemma i Sverige.
Men samtidigt upprördes hon över slaveriet av negrer. I Amerika blev hon en känd och respekterad fö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fredrika Bremer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-15]   Fredrika Bremer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4065 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×