Telefon

12 röster
21395 visningar
uppladdat: 2005-05-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den första telefonen

Ordet telefon kommer från grekiskan och det är egentligen två ord. Tele betyder fjärr och fon betyder ljud. Samuel Mors uppfann telegrafen år 1843. År 1876 uppfann Alexander Graham Bell den första användbara telefonen. Bell föddes i Edinburgh i Scottland år 1847 den 3 mars.
Bells telefon bestod av en tunn metallplåt som var hängd framför en elektronmagnet. När människans röst träffade membranet skickades det elektricitet i elektronmagneten och strömmen skickades via en tråd till en annan elektronmagnet som fick en annan metallplåt att vibrera och skicka ut ljudet.


Telefonens tekniska utveckling

Den första Belltelefonen bestod av en lur som man både prata och lyssnade i. När de första telefonstationerna byggdes utvecklade man telefonens design. Telefonerna blev med två separata lurar för hörsel och tal. I slutet av 1800-talet byggde man igen ihop mikrofonen och hörluren till en enda lur. Man började kalla den för ”luren”. När man byggde telefonen Ericofon blev den känd. Uppfinnaren hade lyckats sätta ihop en telefon med hörlur, mikrofon och nummerskiva i en telefon. På 1930-talet var det ett ämne som kallas bakelit som man tillverkade de flesta telefonerna med. 1950-talet började man använda olika sorters plast för att göra telefonskal. Då kunde man välja vilken färg man ville ha på sin telefonskal. År 1976 utvecklades det ett stort system för telefonstationer som heter AXE. AXE utvecklades av Ericsson och Telia. Idag är AXE en av världens framgångsrika telesystem.


Utvecklingen i Sverige

År 1877 kom den första telefonen till Sverige. År 1883 hade Stockholm 100 abonnenter och vid det året började man bygga upp lokala nät i olika delar av Sverige. Utbyggnaden gick mycket snabbt och effektivt och två år senare var Stockholm världens telefontätaste stad. Telegrafverket i Sverige började köpa alla små lokala nät för att bygga dem tillsammans till ett stort nationellt nät. År 1923 kunde man ringa från Stockholm till Göteborg och på femtiotalet var det möjligt att ringa till USA.


Hur telefonnätet fungerade för

På 1870-talet var man tvungen att ha flera telefoner om man ville ringa till olika personer eftersom det var bara en sladd mellan två telefoner. Man kom på en lösning på detta problem. Man drog alla sladdar till en plats och där kopplades man vidare till den personen man ville prata med. Det var en arbetsplats för vissa människor som kallades för telefonister och de flesta telefonister var kvinnor som kopplade upp dem. Senare så kom man på en mycket bra lösning. Det var att man skulle lagra olika nummer i en sorts telefonstation. När någon ville ringa någon så skulle en sökare i stationen söka upp numret och koppla samtalet automatiskt.


Fördelar och nackdelar

Fördelar är att telefonen har en mycket stor betydelse för oss. Vi behöver inte åka till USA för att snacka utan nuförtiden kan man ringa dit. Telefonens utveckling ser också mycket ljust. Det utvecklas hela tiden nya modeller och nya utvecklingar. Det finns också nackdelar. Det finns vissa telefoner genom strålningar via örat kan det leda till huvudvärk, hjärntumör med mera. Det har också visat sig i undersökningar att människan blir stressad och man hinner aldrig med det man ska göra.


Telefonen förr och nu

Bells första telefon bestod av en lur som man både pratade och lyssnade i.
Förr bestod telefonen av en tunn metallplåt som var hängd framför en elektronmagnet. När människans röst träffade membranet skickades det elektricitet i elektronmagneten och strömmen skickades via en tråd till en annan elektronmagnet som fick en annan metallplåt att vibrera och skicka ut ljudet. Detta fungerade bara för en person att ringa till.

Idag fungerar telefonen ungefär som Bells telefon. I mikrofonen sitter ett membran. När man snackar träffar ljudet membranet och det börjar röra sig med ljudvibrationer. Rörelserna bildar elektriska impulser och som förs vidare till ledningar och personen hör det i sin högtalare.
När man ringer utomlands kan ljudet via en satellit ute i rymden till en annan världsdel där det igen fortsätter genom en ledning. Nuförtiden har man utvecklade mer som t.ex. mobiltelefon som man kan ha med sig.


Fyra viktigaste delarna i telefonen

1. En mikrofon som tar upp rösten och skickar vidare med den man snackar.

2. En högtalare, att man hör den andra personen.

3. En omkopplare. Den kopplar upp på ett nätverk när man lyfter upp telefonen och kopplar ner när man lägger på.

4. En ”Duplex Coil” som gör att inte kunna höra sin egen röst när man pratar i telefon.


Hur telefonen fungerar nuförtiden

1. När man lyfter upp telefonen känner omkopplaren av det och omkopplaren sänder ut kopplingston så att man vet att telefonen fungerar.
2. När man slår numret kopplar den elektriska omkopplaren vidare till den telefonen numret man har slagit till.
3. När man snackar finns det en mikrofon. I mikrofonen sitter ett membran. När ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Telefon

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-08-22

    snackar .. ?talar kanske

  • Inactive member 2006-08-22

    kali mali hehe

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-26]   Telefon
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4311 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×