Kvalster

2 röster
24599 visningar
uppladdat: 2005-06-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kvalster

Kvalster är små spindelliknande djur. Vuxna kvalster har 8 ben precis som spindlarna. Larverna har 6 ben. Kvalster är allt mellan 0,01 mm. – 1cm långa. Kvalster kan leva som rovdjur, växtätare eller parasiter på växter och djur.


Trivs

Kvalster är beroende utav värme och fuktighet. Därför trivs de bra i våra sängar. Sängen erbjuder både värme, näring och lagom fuktighet. Djuren kan inte överleva i bara damm eller flygandes i luften utan kräver därför tjocka textiler som mattor, stoppade möbler, sängar och hus med hög fuktighet. Hög fuktighet beror på fuktigt klimat, dålig ventilation och/eller fuktskador. De flesta kvalstren, om man räknar till antalet, finns dock inte i sängen utan i marken, lövhögar, komposter och liknande. De kan överleva på kroppen då de suger ut vätska från kroppen. Egentligen borde det inte finnas kvalster i Sverige förutom utmed kusterna eftersom vi har ett så kallt vinterklimat. Men eftersom vi har uppvärmda hus trivs kvalsterna här i alla fall. Problemen började på 1970-talet då man började bygga tätare hus ofta med dålig ventilation som ledde till fuktskador som gynnat kvalstren. I Sverige finns de flesta kvalster i Syd- och Västsverige som har ett naturligt fuktigt klimat. Kvalster trivs mer i varmare länder. De länder som har störst problem med hälsoproblemen utav kvalster är Nederländerna, Belgien, brittiska öarna, Nya Zeeland och Australien.


Olika arter

Det finns ca 10 000 olika kvalsterarter över hela världen. Vanligaste i Sverige är Dermatophagoides dvs husdammskvalster som lever på hudavskrap (mjäll). Fästingar är också en sorts kvalster.
En annan art är hårsäckskvalstren (släktet Demodex) som lever i ögonfransarnas hårsäckar och i andra hårsäckar i ansiktet. De är lite mindre än 0,5 mm. långa. De anses inte ställa till någon skada.


Besvär orsakade av kvalster

Kvalsterallergi

Kvalsterallergi är mycket vanligt men det är inte själva kvalstren som ger ifrån sig allergin utan dess avföring. Avföringen har ungefär samma storlek som pollen och dem virvlar runt i luften och är ganska tung. Allergin kallas för det mesta för dammallergi. Symtomen är nysningar, rinnsnuva, klåda i näsa och ögon samt astma. De kan ge ökad känslighet för dimma, rök, parfym, andra starka lukter mm. Kronisk eksem kan ibland bero på kvalsterallergi. Eftersom allergin framkommer oftast i sängen är besvären synligast på morgonen och kvällen.

Man kan inte få kvalsterallergi för något man fått in igenom luften utan det är först då man ligger många timmar nära någonting som innehåller kvalster som man riskerar att andas in avföringspartiklarna. Oftast är det genom sängen man drabbas eftersom det är där man spenderar 1/3 utav dygnet. För att undvika det bör man tvätta lakan, täcke, madrass och kudde regelbundet. Man bör också vädra sängen ofta. Kvalsterallergi har ingenting med damm eller ohygien att göra och överdriven städning löser inte problemet.

Det räcker att man andas in några få partiklar för att få en allergi. Egentligen är kvalster ofarliga men de har en slags enzymer som bryter ner maten hos dem och de enzymerna hamnar i avföringen. I en säng kan det finnas miljontals mikroskopiska små allergipartiklar.
Nu finns det speciella allergitäta skydd för sängen att köpa på apoteket. Enligt en undersökning har 98 % av allergenmängden minskat då man börjat använda skydden. Det är ofta helt omöjligt att avlägsna kvalster ur en bostad dit de en gång kommit. Alla kvalsterallergiker behöver någon form av medicinering för att kunna leva ett friskt liv.


Allergivaccination

Kvalsterallergier kan behandlas med allergivaccination även kallad specifik immunterapi eller hyposensibilisering. Behandlingen är särskilt till hjälp för personer som inte kan undvika källan för kvalstren. Skillnaden mellan symtomatisk medicinering och allergivacciner är att allergivacciner inte bara påverkar symtomen utan påverkar den underliggande orsaken till allergin, dvs immunförsvaret. Det man vill är att minska kroppens känslighet för kvalster. Från en början ger man allergivaccinet i mycket små mängder med 1-2 veckors mellanrum tills man fått en tillräcklig hög dos. Sedan fortsätter man behandlingen var 6-8:e vecka i 3-5 år för att uppnå en långtidseffekt.


Hur skyddar du dig?

 Vädra och städa sovrummen speciellt noga, vädra sängkläder och mattor.
 Tvätta lakan, madrass, kudde och täcke i 60 grader.
 Skaffa allergi täta kudd- och madrass skydd som finns på apoteket
 Förbättra luftkvaliteten i husen med hjälp av bättre ventilation
 Tvätt och torkning av tvätt inomhus för undvikas ifall ventilationen är dålig
 Överdrivet duschade bidrar till höjd luftfuktighet i bostaden. Vädra mycket.
 Använd bara dammsugare med godkända filter
 Undvik heltäckningsmattor
 Sänk temperaturen i sovrummet


Fästingbett

Fästingar är en sorts blodsugande kvalster. Det finns ca 850 olika arter. En fästing måste suga blod ifrån en eller flera djur/människor för att fullborda in livscykel. En fästing genomgår fyra utvecklingsstadier: ägg, larv, nymf och vuxen. Eftersom fästingar suger blod och gör det ifrån flera personer sprider de sjukdomar. Fästingens livslängd är lång och kan bli upp till 20 år. Under sin livstid kan en hona lägga 23000 ägg. En fästing kan innehålla från 4-5 ml blod ända upp till 8 ml. I Sverige finns det ca 10 olika fästingarter. Fästingar har spridit sjukdomar till Sverige från utlandet. Den vanligaste fästingen i Sverige ( Ixodes ricinus) kan överföra Borreliabakterier, TBE-virus, ehrlichiabakterier och sällsynt även babesiaprotozoer till människor. Varje år smittas ca 5000-10 000 personer utav borrelia på grund av fästingen. Ca 50-100 per år smittas utav TBE.


Borrelia

Borrelia förekommer i Götaland, Svealand och längs norrlandskusten. Undersökningar har visat att 10-30 % av fästingarna i Götaland och Svealand bär på bakterien. Risken att insjukna i borrelia utav en fästing som bär på smittan är 1/100. De flesta personer som drabbas får en hudrodnad. Om inte hudrodnaden behandlas med antibiotika kan borreliabakterierna sprida sig från huden till nervsystemet och leder. Den kan ge långvariga besvär. Vaccin mot borrelia har nyligen registrerats i USA och på Åland pågår vaccinstudier mot de vanligaste stammarna av borreliabakterier.


TBE ( Tick- borne encephalitis)

I Sverige är risken inte speciellt stor att drabbas utav TBE. De riskområden som finns är Gotland, Gotska sandön, Stora Karlsö, vid Mälaren och vid Kalmar. Ungefär en fjärdedel utav de drabbade personerna av sjukdomen har visat någon form av bestående hjärnskada. Man har noterat koncentrationssvårigheter, nedsatt minnesförmåga, försämrad koordination, nedsatt hörsel och ibland bestående förlamningssymtom. Endast enstaka dödsfall har inträffat. Någon botande medicin mot TBE finns ännu inte, men däremot en effektiv förebyggande vaccin.


Skabb

Skabb orsakas av små blinda kvalster på lever som parasiter på eller i huden hos däggdjur och fåglar. Skabbkvalsterna är i storlek 0,2-0,3 mm hos hannen medan hos honan 0,3-0,45 mm. Symtomen vid skabb hos människa är röda knottriga rivmärken särskilt mellan fingrarna, runt handlederna och midjan. Skabb ger en intensiv klåda speciellt under natten. Vissa får utslag som liknar eksem, som är en allergisk reaktion mot skabbkvalstren. Ifall man har långvarig fysisk kontakt med någon som har skabb, finns risk för smittoöverföring, speciellt vid samlag. Det kan dröja över en månad efter man smittats innan man märker symtom. Det är kvalsterhonan som orsakar symtomen genom att borra tunnlar i huden och lägga ägg där. Hannen dör redan efter befruktningen. Skabb från djur till exempel katt och hund kan inte få fäste på människan och föröka sig men man kan få öve...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kvalster

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-02]   Kvalster
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4360 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×