Thailand

28 röster
36547 visningar
uppladdat: 2005-06-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag har valt att arbeta med Thailand som ett U-land. Jag valde detta eftersom jag vill veta lite mer om landet eftersom det är ett fint land som har väldigt bra turistattraktioner. Därför skulle jag gärna åka dit på semester. Sen ville jag också veta hur landet kommer att klara allt som tsunamikatastrofen orsakat. Sedan så var jag inte så säker på att Thailand var ett U-land, men när jag hade läst om det så visade det sig att det var det. Men varför är Thailand ett U-land när de har alla inkomster av olika slag? Jo de har fokuserat för mycket på jordbruket och för lite på industin. Detta kommer du att få läsa mer av i detta arbetet. Men vad får Thailand alla inkomster ifrån? Och vad sysslar folket mest med i Thailand? Detta kommer du också få veta när du läser detta arbete.

Vad kännetecknar ett U-land

• Stort antal fattiga
• Litet fåtal rika
• Stor analfabetism
• Ingen välutvecklad industri
• Liten export, oftast bara en produkt, en råvara
• Dålig komunikation, vägar och telefoner
• Stor befolkningsökning
• Låg medellivslängd
• Dålig sjukvård och brist på läkare och medicin
• Brist på rent vatten
• Svält
• Tätbefolkat
• Större delen av befolkningen lever av jordbruk
• Brist på utbildning
• Landet har oftast varit en koloni
• Ofta är landet en diktatur
• Stora militära utgifter
• Låg BNP/inv

De flesta av dessa alternativ stämmer inte in på Thailand. Men det finns ett par som gör det och det räcker för att man ska kunna klassa Thailand som ett U-land.
Här är de kännetecken som stämmer in:

Landet har ett stort antal fattiga och bara ett fåtal är rika. De har också en ganska liten och underutvecklad industri. Thailand är också ganska tätbefolkat och större delen av befolkningen lever av jordbruk.

Resten av alternativen stämmer inte helt och hållet in på Thailand. De har en mycket bra sjukvård och likaså utbildning. Det är faktiskt nästan lika stor andel människor som kan läsa i Thailand som det är i Sverige. Thailand har inte heller varit en koloni. Även om andra länder har försökt att kolonisera Thailand.

Kortfakta

Officiellt namn:
Prathet Thai eller Muang Thai/ Kungariket Thailand
Yta: 513 115 km²
Huvudstad med antal invånare: Bangkok 6 600 000 (uppskattning 2003)
Antal invånare: 62 014 000 (2003)
Statsskick: monarki, enhetsstat
Statschef: kung Bhumibol Adulyadej
BNP per invånare: 2 310 US dollar (2003)
Högsta berg Doi Inthanon (2576 m ö h)
Viktiga floder Chao Phraya, Mekong
Angränsande länder Burma, Laos, Kambodja, Malaysia
Antal invånare per kvadratkilometer (2003) 121
Språk thai (thailändska) är officiellt språk med fyra dialekter (riksspråket centralthai, nordthai, sydthai, lao)
Läs- och skrivkunnighet (2001) 95,5 procent
Jordbrukets andel av BNP (2002) 9 %
Industrins andel av BNP (2002) 43 %
Servicesektorns andel av BNP (2002) 48 %
Valuta Baht (1 sek = 5,40 Baht)
Viktigaste exportvaror (2003) kläder, elektriska apparater, datorer, kretskort, andra lättare industrivaror, fisk, skaldjur
Antal besökare per år (2002) 10 876 000
Turistinkomster (2002) 7 902 miljoner US dollar (18 % av BNP)
Geografi

Thailand är till ytan lite större än Sverige med drygt 510 000 kvadratkilometer, mot Sveriges 450 000 kvadratkilometer. Om man tittar på kartan så har Thailand dels ett ”huvudland” och dels en långsmal landremsa i söder. Från den sydligaste spetsen i denna landremsa, till den nordligaste punkten är det 170 mil. Denna långsmala landremsa kallas ”Malackahalvön” och den fortsätter även i Malaysia. På denna landremsa är terrängen mest bergig, men längs kusten är landskapet mer platt och det finns långa, platta paradisstränder. Det var just för att stränderna var så platta som skadan efter tsunamikatastrofen blev så jättestor. Hade det varit brantare klippor och om alla hotel skulle ligga mer inåt land så skulle skadan inte alls vara så stor utan ganska liten. Men det är just de platta, långa stränderna och alla hotel som ligger precis vid vattnet som lockar alla turister.

I den norra delen så är det också bergigt eftersom den stora bergskedjan Himalayas fortsättning går igenom dessa delar av thailand. Här finns landets högsta berg Doi Inthanon som är nästan 2600 meter högt. Om man går längre österut kommer man till Koratplatån som också den är bergig, men inte fullt så bergig som de norra delarna. I detta område är marken ganska svår att odla på. Men i de centrala delarna så är marken bördigare och stora risodlingar finns.

Huvudstaden Bangkok är den största staden med 6 600 000 invånare. Det är också den enda storstaden i Thailand. Näst största staden är Samut Prakan med ca 400 000 invånare. Den kända turiststaden och ön Phuket är inte ens bland de tio största städerna utan har bara ca 70 000 invånare.

Thailands viktigaste flod är Chao Phraya. Denna ger vatten åt de stora risodlingarna i centrala Thailand. Om inte floden hade funnits så skulle de stora odlingarna torka ut eftersom de behöver väldigt mycket vatten. Den rinner ända ifrån gränsen till Laos till kusten vid Bangkok. Hela floden är 85 mil lång.


Natur

En gång i tiden var Thailand täckt av regnskog. Men precis som i andra länder har regnskogen huggits ner och blivit till bränsle, virke och annat. Om man ska räkna den riktigt täta regnskogen så skulle den bara täcka 10 % av hela landets yta mot hälften av ytan för fyrtio år sedan. I områdena kring skogarna i norr kan det bli mycket varmt med medeltemperatur över 35 grader under säsongen mars-april. Bara några månader innan denna varma period, i december-januari, så är det som kallast. Då ligger medeltemperaturen på drygt 25 grader. Efter den hetaste perioden så kommer regntiden som varar i ca fem månader mellan juni och oktober. Då faller det som mest 270mm nederbörd i månaden i september.
Stora delar av landet består av risodlingar och Thailand har världens största export av ris. Nästan 90 % av all odlad mark bestod av risodlingar för 40 år sedan. Idag har den siffran minskat till knappt 50 % av det odlade men det är fortfarande en stor del. Det som har odlats i stället för ris är bland annat majs.


Ekonomi

Thailand hade en ganska bra ekonomi innan allt som tsunamikatastrofen förstörde. Dels kostar det pengar att bygga upp allt, och dels så förlorar man turismen i stora områden. Eftersom denna katastrof har orsakat en sådan stor skada så kommer landets ekonomi antagligen att sjunka en del. Men för bara några månader sedan så hade Thailand inga större problem med ekonomin. Eftersom landet har ganska mycket exportvaror så får de in en del pengar. Exempel på sådana varor är textiler (framför allt thaisiden), ris, tenn, gips och ädelstenar. Men Thailand har inte bara varor som export utan också tjänster, som t.ex. turismen som är mycket stor i Thailand. Trots att katastrofen med flodvågorna har inträffat så kommer det ändå turister till landet, vilket behövs för landets ekonomi.
Innan tsunamikatastrofen inträffade så hade thailand en ganska bra ekonomi. Men på 40 talet så var det annorlunda. Då hade landet problem med att få ihop ekonomin. Sedan dess har Thailand haft världens snabbast växande ekonomi under en tid i slutet av 80 talet. På 40 talet så fick man alla pengar från jordbruket som då var mycket större då än vad det är idag. Men utvecklingen gjorde så att Thailand drev in pengar från industrin också. Den perioden som ekonomin växte mest var mellan 1986 och 1996, men nu kommer det antagligen att bli värre igen efter det att katastrofen inträffat.

Ett annat problem som fattigdomen för med sig är att barn måste arbeta. 11 % av alla barnen mellan 10 och 14 år arbetar. Familjerna måste göra så eftersom de inte får ihop ekonomin annars. Tyvärr för det också med sig att att unga kvinnor flyttar till stan och blir prostituerade. Detta förekommer ganska mycket och det är ett stort problem.
Befolkning

I Thailand bor det ca 62 miljoner människor och ca 20 % av dem bor i städer. Det är mycket få människor som bor i städerna bortsett från Bangkok som har 6 600 000 personer. Men det är bara ca: tio procent av alla människor som bor i Thailand. De övriga bor på landet och i småstäder. Detta gör att Thailand har 121 invånare per kvadratkilometer. Det är ganska tätt, särskilt om man jämför med Sverige som har ca 20 invånare per kvadratkilometer. Och med tanke på att 80 % av alla människorna bor på landet så är det väldigt mycket.

Thailand har ett par olika folkslag som lever i landet. Det största är den officiella folkgruppen: Thaifolket (som innefattar Lao). De utgör ca 80 % av befolkningen. En stor del av resten av befolkningen är kineser som invandrat för många hundra år sedan men som fortfarande finns kvar. Kineserna lever oftast likadant som de thailändska och de ger också sina barn Thailändska namn. De övriga folkslagen utgör ca 6 %. Det innefattar Malajer som lever i nordöst.
Det Thailändska språket har fyra olika dialekter som skiljer sig väldigt mycket. Men olika folk med olika dialekter kan förstå varandra.


Turism

Thailand har en oerhört stor turism. Detta beror bland annat på att landet har ett tropiskt och varmt klimat så att det är varmt året om, och det finns otroliga stränder på västkusten nere på Malackahalvön och vid kusten runt Bangkok. Thailand har över 11 miljoner turister per år, och det tjänar landet ca 60 miljarder svenska kronor per år.

Den mest populära turiststaden är Phuket som också är en ö. Den ligger vid sydvästkusten på Malackahalvön. Där finns det oerhört långa stränder och fantastiskt fräcka öar som sticker upp ur vattnet som svampar. Men nu kommer det inte särskilt många turister dit på grund av katastrofen som inträffade på annandag jul. Nu åker de flesta till kusten utanför Bangkok eller på den östra kusten av Malackahalvön. Eftersom Phuket är så viktig för Thailands turism så gäller det att de gör i ordning ön och bygger upp alla turistattraktioner som lockar alla turister. Thailand har bett folk i hela världen att inte sluta åka dit utan välja att komma till andra ställen än de förstörda. Allt detta för att inte turisterna skall bli rädda för att åka dit. För att få tillbaka turismen så skall man nog också utöka säkerheten så att en sådan katastrof inte inträffar igen.

Thailand har satsat oerhört mycket pengar på turismen. Man har byggt upp stora lyxhotell precis nere vid stranden och man har anordnat många vattensporter. Man kan t.ex. hyra vattenskotrar eller flyga paraglyding (fallskärm efter en båt). Sedan finns det båtturer till alla de vackra öarna en bit utanför kusten. En av dessa ögrupper är pi-pi islands som ligger ca en och en halv timmas båtresa från Phuket. De är oturligt nog väldigt skadade av katastrofen.


Avslutning

Varför är Thailand ett U-land? Det är inte alla som tycker att Thailand är det utan tycker att landet har utvecklats och fått en modern industri. Men om man jämför med Sverige så har Thailand en bra bit kvar. De har en industri, men ingen som är speciellt modern och högteknologisk. De tillverkar mycket textiler m.m. och det ger lite pengar men inte som t.ex. Sverige som både tillverkar bilar och flygplan m.m. detta ger nog lite mer pengar än vad textiler gör.

Thailand är just nu drabbat av en fågelinfluensa som innebär att man måste avliva väldigt många ”nyttiga” fåglar t.ex. hönor. Detta gör att landet förlorar ännu mera pengar och invånarna blir ännu fattigare. Anledningen till att de måste avliva alla fåglar är att man inte vill att sjuldomen inte skall drabba människorna.

Det som Thailand kanske tjänar bland det mesta på är nog turismen. Thailand har en väldigt stor turism och landet tjänar väldigt mycket pengar på detta. Det är förmodligen på grund av turismen som landet har en så hög BNP/inv. Om man jämför med andra U-länder. Landets BNP/inv. Ligger på drygt 2300 US-dollar.

Men turismen hjälper inte landet att utvecklas speciellt mycket. Man kanske får in pengar så att man kan utvecklas. Men själva turismen får inte landet och industrin att utvecklas. Turismen står för nästan en femteden av landets inkomster.

Jordbruket tar också upp en del av BNP:n. Hela 60 procent av befolkningen som arbetar jobbar inom jordbruk. Men själva jordbruket får inte in mer pengar än 9 % av den totala inkomsten. Om då 60 % av alla som arbetar jobbar inom jordbruk så blir inte det heller så mycket pengar. Jordbruket ger precis som turismen ingen utveckling. Och en så stor andel av arbetarna håller på med det.

Om Thailand vill bli ett I-land så tror jag att de måste få mer arbetskraft ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Thailand

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-09-17

    Khon Kaen är Thailands näst största stad med ca 1.600.000 inv.

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-02]   Thailand
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4364 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×