Svenska uppfinningar

7 röster
18768 visningar
uppladdat: 2005-06-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kylskåpet

Från början var kylskåp bara en låda fylld med isblock. Isblocken sågades ut ur isen på vintern, och lagrades i sågspån för att hålla kylan. Arbetet utfördes av män som hade blivit för gamla för vanligt arbete. De som hade ”kylskåp” på den tiden fick hem nya isblock en gång i veckan. Han som kom med isblocken kallades för Iskarlen eller Ismannen. Numer kyler man ner skåpen med modern kylteknik som går ut på att man samlar upp värmen i skåpet och sedan pumpar ut det. man använder kompressorer, fläktar och vätskefyllda rör för att transportera värmen.

Det första kylskåpet med kompressor byggdes i slutet av 1800-talet av tysken Carl von Linde, men redan år 1834 hade amerikanen Jacob Perkins ansökt om patent på en liknande uppfinning, men han hade använt Eter som kylvätska vilket var skadligt för människor. Det finns också en annan sorts kylskåp med rörliga delar som kallas Absorptionskylskåp. Principen uppfanns av någon som hette Ferdinand Carre, men den första riktiga maskinen byggdes på 1920-talet av två svenskar som hette: Baltzar von Platen och Carl Munters.

Skiftnyckel

Skiftnyckeln är en svensk uppfinning, uppfunnen av Johan Petter Johansson. Den kan förklaras som ”ett ställbart verktyg för vridning av skruvar och muttrar”. Den modell som Johansson fick patenterat år 1892 är den modell som tillverkas än idag, utan några större ändringar. Den årliga tillverkningen av skiftnycklar är till större delen av den modellen.
Johansson uppfann skiftnyckeln för mer än 110 år sedan, troligen i byn Vårgårda.

Men den första justerbara nyckeln uppfanns år 1840 av engelsmannen Joseph Stubs. Det kan ha funnits en ännu äldre modell, men det är inte bevisat ännu. Vi får se om det kommer fram någonting så småningom. Stubs skruvnyckel fungerade så att gapet ändrades genom att man vred en hylsa på skaftet.

I Ryssland har skiftnyckeln namnet Sjvedik, vilket betyder ”den lille svensken”. I Danmark kallas den för ”svensknögle”. Den 24 November år 1891 fick J. P. Johansson patent på ”Ställbar skrufnyckel” men ändrades sedan till ”skiftnyckel”. Denna modell kändes främst igenom att båda käftarna var rörliga, och med en ställskruv kunde man skruva mot eller ifrån mitten. Denna skiftnyckel kom inte i tillverkning, i varje fall inte i någon större skala.

J. P. Johanssons andra skruvnyckel är ursprunget till dagens skruvnyckel. Patentnumret 4066 är daterat till den 11 maj 1892 och var en andra version av den första konstruktionen från året innan. I patentens beskrivningar står det: ”Denna uppfinning afser en förändring af den under N:o 3589 patenterade skiftnyckeln med två lösa käftar. På den nya modellen kunde bara en av käftarna röras medan den andra satt fast på skaftet. Med ställskruven kunde den lösa käften skjutas ända intill den fasta vilket inte hade varit möjligt på modellerna innan. Denna modell blev grunden till dagens skiftnyckel.

Tillverkningen skedde i den egna verkstaden, och av B. A. Hjort. Johansson hade ensamrätten till försäljning både i Sverige och utomlands och sålde skiftnycklar över hela värden. J. P. Johanssons företag i Enköping övertogs senare av B. A. Hjort och hans firma Bahco. (B. A. Hjort & co.) Detta var år 1954.

Dagens skiftnyckel har samma grund som skiftnyckeln år 1892 men det har skett några förändringar.

• 1892 hade skiftnyckeln en vinkel på 45 grader mellan käftar och skaft.
• 1910 ändrades det till 15 grader.
• 1914 gjorde man om skaftet till en så kallad I-balk profil. Nu började skiftnyckeln bli lik den som vi använder i dag.
• 1954 infördes ett skaft som blev bredare ut mot ändan och man fick bättre greppkänsla.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svenska uppfinningar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-22]   Svenska uppfinningar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4487 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×