Telefonen

7070 visningar
uppladdat: 2005-04-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1837 uppfann william Fotherill Cooke och Charles Wheatstone från strorbritanien telegrafen. Med den kunde man sända signaler som kunde översättas till bokstäver via morsealfabetet. Detta var en början till min fina uppfinning. År 1861 uppfann Johann Philipp Reis,en tysk fysiker, en apparat som kunde överföra ljud på ett långt avstånd. Den var bäst till att överföra musik med efterssom ljudet var så dåligt att man inte kunde uppfatta tal, och man bara kunde bara skicka ljudet åt ett håll. Den räknades aldrig som en riktigt bra uppfinning och det var inte många som brydde sig om den. Jag, Alexander Graham Bell, är ingen vetenskapsman.

Jag arbetade som dövstumlärare och försökte hitta ett sätt för döva att höra på elektrisk väg. Efterssom jag inte kan så mycket om elektronik anställde jag en fysiker med namnet Tomas Watson för att hjälpa mig. Det var mycket tack vare honom som telefonen uppfanns. En dag när vi som vanligt arbetade med vår maskin blev det något fel med den. Man kunde höra ljud i den ena änden. Efter att ha finjusterat den ett år lämnade jag in en ansökan patent på den år 1876. Men jag var tydligen inte den ende som ville ha patent på telefonen. Elisha Gray lämnade in sin ansökan bara några timmar efter mig. Det ledde till en tio år lång tvist, som jag vann. Jag blev snart en förmögen man.Telefonen var till en början en ganska klumpig apparat. Den såg ut som en stor låda med en tratt till. Ljudet var inte heller det bästa, men bättre än innan.1877, året efter att telefonen hade blivit uppfunnen, började Thomas Alva Edison att förbättra min uppfinning. Han utvecklade en speciell taldel med en förbättrad mikrofon som innehöll ett lager av kol. Detta gjorde att talet hördes på ännu längre avstånd. När man pratade och lyssnade i Edisons förbättrade telefon var man tvungen att samtidigt vrida runt en vev.

Nu började telefonanläggningar bli vanliga i hela världen. De första svenska telefonerna var kopior av min telefon. De var tillverkade av en man som hette Hakon Brunius. Det bildades massor av privata telefonföreningar i hela landet.1885 var Stockholm världens telefonrikaste stad. På 1890-talet slogs dessa samman och övertogs av staten (televerket). Telefonin skapade massor av jobb efterssom det först behövdes en massa människor som skulle sätta upp alla landets telenät.

Nu kopplas man ju fram elektroniskt, men då behövdes det telefonister som kopplade ihop folk som ville tala med varandra. Det behövdes tusentals växeltelefonister och många unga tjejer fick det jobbet. Man fick börja arbeta när man var 16, men många började tidigare. Det var inte så bra lön(40 kronor per månad), men det var roligt. Om man ville tjuvlyssna på ett samtal var man tvungen att dra i en spak samtidigt som man tryckte ner en knapp. Men det var såklart förbjudet och man fick avdrag på lönen om man blev upptäckt med att ha tjuvlysnat.

Det behövdes också telereparatörer. Det var ett slitsamt arbete med långa arbetstider.År 1970 kunde abbonenter i Västeuropa ringa till abbonenter i Amerika. 1983 var 7 procent av alla Sveriges samtal atomatiserade. Telefonen är en riktigt bra uppfinning tycker jag. Jag är mycket stolt över den. Innan kunde man ju inte hålla kontakten med varandra så lätt. Det var nästan ingen som hade en telegraf. Så man var tvungen att skriva brev, och det vet ju alla hur lång tid det kan ta innan ett brev når sitt mål! Telefonen är också ett bra medel att sprida nyheter och information på. Viktiga meddelanden kan spridas snabbt, tack vare min uppfinning. Och om inte telefonen uppfunnits skulle inte Tv:n och datorn heller blivit uppf...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Telefonen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-06]   Telefonen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3849 [2024-06-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×