Robyn

1 röster
9382 visningar
uppladdat: 2005-07-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag har valt att skriva om Robyn. Anledningen till att jag valde att skriva om henne är för att jag först och främst tycker bra om hennes musik, men sen även för att hon är en av Sveriges mest framgångsrika artister internationellt.


Bakgrund

Den 12 juli 1979 så föddes Robyn Miriam Carlsson i Stockholm, Sverige. Hon har även två yngre syskon, Brodern Jac och systern Effie. Robyns mamma är skådespelerskan Maria Eriksson och hennes pappa regissören Wilhelm Carlsson, så hon fick ofta åka med på föräldrarnas teatertuner. Men när Robyn bara var några år gammal så skilde sig hennes föräldrar. Hon tog det ganska hårt och visade sin sorg genom att skriva låtar. Hennes första låt hon skrev hette ”In my Heart” och finns med på hennes debut skiva ”Robyn Is Here”.


Karriär

Innan Robyn debuterade i musikbranschen så hade hon bland annat en statist roll i Peter Stormares uppsättning av Kronbruden på Dramaten. Sedan har hon även sjungit titelmelodin till tv-programmet ”Lilla Sportspegeln”. Men sin riktiga stora debut fick hon 1995 med låten ”You’ve Got That Something”, senare samma år så kom även jätte hiten ”Do You Really Want Me”. Båda två låtarna kom med på debutplattan ”Robyn Is Here”, som hon tillägnade till halvsyster Effie, och då var Robyn bara 16 år gammal. Två år senare så lanserades hon även i USA där låtarna ”Do You Know (What It Takes)”, ”Show Me Love” samt ”Do You Really Want Me” kom med på Billboards listan, och albumet sålde i 1,5 miljoner exemplar. Två år senare igen, det vill säga 1999 så släpptes uppföljaren ”My Truth”. Men hennes amerikanska skivbolag RCA ville inte släppa albumet i USA, enligt dem så fanns där inga hits på listan. Men i Sverige så sålde skivan 80 000 exemplar och låten ”Electric” blev en top låt. Under år 2000 utsågs Robyn till årets Karamelodiktstipendiat. Den som delade ut utmärkelsen var ingen annan än ordkonstnären Povel Ramel. Stipendiet bestod av en påse godis och 20 000 kronor. I november 2002 så släpptes hennes tredje album ”Don´t Stop The Music”. På denna skiva finns hitsen ”Don’t Stop The Music”, ”Keep This Fire Burning” och ”Blow My Mind”. Låten “O Baby” blev den femte mest spelade låt i svensk radio 2003. Robyns sommarturné 2003 blev dessutom en av dom mest hyllade det året. Förra året så startade hon även ett eget skivbolag, ”Konichiwa Records”, vars enda syfte är att ge ut Robyns egna verk. I april i år så släpptes hennes fjärde album ”Robyn”, och singlen ”Be Mine” har redan blivit en hit. Alla låtar hon har skrivit är på engelska, men hon har även skrivit ”Du gör mig hel igen” som är på svenska och framfördes av sångerskan och skådespelerskan Kajsa-Lisa Ejemyr i Melodifestivalen 1997 och gick vidare till Eurovision Song Contest.

Det är lite oklart om hur hon har fått sitt skivkontrakt, det finns två versioner. Den ena är att Meja ringde till henne och sa att hon hade fixat en ”provsjungning” för skivbolaget BMG/Ariola. För att Meja hade sett henne uppträda i en paus när Legacy Of Sounds hade konsert. Och de andra alternativen talar för att hon fick ett nummer av Meja till en Peter Swartling, för att Meja hade sett henne i pausen på Legacy Of Sounds. Robyn ringde till Peter Swartling en gång i veckan i fyra månader och fick tillslut komma och ”provsjunga”. Hon sa att hon inte hade någon demo men hon kunde väl sjunga på plats? Hon sjöng låten i acapella för Peter Swartling som nästan ramlade av stolen. Peter tyckte att hon sjöng otroligt bra men det fanns ett problem. Robyns låga ålder, hon var då bara 13 år. Peter och Robyns mamma Maria och pappa Wilhelm bestämde att Robyn skulle gå två år till i skolan sedan skulle ett skivkontrakt tas i akt. Robyn fyllde 15 och gick ut nian. Sedan så säger hon att hon gick två dagar på gymnasiet. Men hon säger att hon har gått livets skola. Hon säger att hon har varit med om andra saker som är lärolika.


Unicef Ambassadör

Efter att ha släppt sitt andra album så ägnade sig Robyn även åt en annan sak. För 1999 så blev hon Unicef ambassadör och hon har besökt bland annat Kenya och Tanzania. Hon arbetade med detta i två års tid och hennes uppdrag gick ut på att dra uppmärksamhet till unicef och vad barnfonden försöker göra världen över. Robyn har senare berättat i en intervju för tidningen ”Elle” att hon först tyckte att det kändes jätte bra men att hon sedan bara kände sig som en ”välgörenhets tant”. Hon tror också att mycket av hennes identitet försvann då hon jobbad...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Robyn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-01]   Robyn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4558 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×