Imperialismen i Japan och det japanska undret

6 röster
19329 visningar
uppladdat: 2005-07-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bakgrund:

Under 1800-talets mitt, så hade Japan varit isolerat från omvärlden i ca. 250 år. Det japanska folket hade i många år formellt styrts av kejsaren, men den riktiga makten låg hos Shogunen, en krigsherre. Shogunen under 1800-talet hette Tokugawa Yoshinobu, Shogun var en titel som ärvdes, på många sätt likt våran tronföljd, fast titeln bara gavs till män. Ieyasu hade, som alla andra Shoguns, ett hundratal daimyos under sig, dessa personer var starka och inflytelserika adelsmän som visat sig lojala under slaget vid Sekigahara, det slaget som gav Tokugawa ätten rätten till titeln Shogun. Dessa daimyos hade ett par lägre adelsmän under sig, så kallade samurajer. Samuraj yrket skulle förändras drastiskt under 1800-talet, samurajerna skulle gå från krigare till adelsmän, personer som tog hand om sina gårdar och lärde ut konsterna att skriva och läsa.
Det europeiska inflytandet i Japan var under 1800-talet väldigt lågt. Innan Tokugawa-perioden så hade européer varit tillåtna att handla med japanerna, men när japan 1650 isolerades så tolererades inte utlänningar eller deras tänkesätt i Japan. De spanska och portugisiska jesuiterna som bedrev mission blev avrättade och de som var kristna blev tvingade att antingen avsäga sin tro eller att bli avrättade. De enda som var tillåtna att bedriva handel med Japan var holländarna, och de var endast tillåtna att bedriva handel på en ö runt provinsen Nagasaki.

Isoleringen bryts, shogunen tvingas till handel:
I världen utanför Japan under 1800-talet så pågick imperialismen för fullt, Afrika var flockat av vita och Indien hade sedan länge varit befolkat av britter, européerna började närma sig Östasien, Kina skulle snart bli medvetna om imperialismen, men Japan hade klarat sig ganska bra, tills 1853.

1853 var året då de ’svarta’ skeppen nådde Edos (nuvarande Tokyo) stränder, det var kommendören Matthew Perry som drog iland och bad om handelstillstånd med Japan. Japanerna bad om mer betänketid, vilket han gav dem. Inom några månader så skickade Ryssland en eskader som bad om liknande tillstånd, Shogunatet började bli oroligt, speciellt när Perry frågade länsherrar och Kejsaren Mejii om tillstånd. Adelsmännen ville att kejsaren skulle be om mer betänketid, så att Japan kunde stärka sitt försvar.

1854 så återkom Perry och fick svar på sitt förslag, shogunatet skulle ge amerikanerna tillstånd att bedriva handel i ett par hamnar. Detta ledde till många nya fördrag med andra stormakter, exempelvis Ryssland, England och Frankrike. Fördragen ledde till nya fördrag, stormakterna ville att fler hamnar skulle öppnas för handel, och att utländska handelsmän skulle få större handelsfrihet. Imperialismen hade börjat nå Japan.

Detta var början på ett kortvarigt, men blodigt inbördeskrig i Japan, den så kallade Mejii-restaurationen. Fördragen som shogunen skrev på ökade spänningen mellan regeringen och den konservativa och främlingsfientliga oppositionen som stod på kejsarens sida. Den utlösande faktorn av restaurationen var att regeringen tog några steg mot modernisering, den konservativa oppositionen motsatte sig detta, vilket ledde till våldsamma inbördesdrabbningar, mestadels i dåvarande huvudstaden Kyoto. Den konservativa oppositionen ville inte att Japan skulle drabbas av det västerländska inflyttandet, de ville inte ha ett moderniserat Japan, utan bara ett fridfullt Japan, likt det som fanns mellan 1650 och 1800.

Det var inte bara japaner som blev skadade och dödade under restaurationen, utan även utlänningar, många utländska handelsmän blev mördade, Englands ambassad blev under en tidpunkt utsatt för en mordbrand. När utlänningarna krävde upprättelse för övergreppen, men inte fick det, så bombarderades kustbelägna städer och Yokohama blev under en tid övertaget av brittiska och franska styrkor.

Efter ett tag så förstod kejsaren att de inte kunde klara sig mot de utländska styrkorna, så han skrev på ett fördrag om fred. Men inbördeskrigen slutade inte förrän kejsaren avgick 1867, detta ledde till att makten gick till den nya kejsaren Mutsuhito, som gav order om att shogunen skulle bli gripen och satt i husarrest. Några år senare så dog den sista shogunen, Tokugawa Yoshinobu.


Det japanska undret:

Kejsaren Mutsuhito var bara 14 år gammal när han 1868 gav sin kejsared, i den sa han att han ville styra Japan i samverkan med folket, han ville att man skulle hämta kunskap från alla jordens hörn och avskaffa tidigare sedvanor. Under hans styre så moderniserades Japan och mycket ändrades, länsväsendet avskaffades dvs. Japan blev en centraliserad ämbetsmannastat, huvudstaden flyttades till Tokyo, allmän värnplikt infördes och folkskolor och högre undervisningsanstalter infördes. Senare så infördes en två kammar riksdag, ganska lik den förra i Sverige, ena kammaren var till för adelsmän och den andra var för alla män med ganska hög inkomst. Men riksdagen var ändå bara ett sätt för kejsaren att få veta vad ”folket” tyckte, all makt låg hos honom.

Ett tecken om Japans extremt snabba modernisering visades för världen 1894, när Japan anföll Korea (som var under kinesiskt styre) och väldigt lätt slog ner deras arméer, Japan vann slag efter slag, tills de tvingade Kina att skriva på ett fredsfördrag, Kina blev tvingade att avstå från alla anspråk på inflytande i Korea, avträda ön Taiwan och betala ett stort skadestånd. Japan hade också erövrat den starka sjöfästningen Port Arthur i Manchuriet, men blev tvingade av Frankrike, Tyskland och Ryssland att avstå från fästningen mot en höjning av skadeståndet. Det var nu bevisat att Japan var civiliserat och jämställt med de europeiska stormakterna.

Efter det vunna kriget mot Kina så var nu Ryssland den värsta fienden i Asien, ryssarna hade börjat bosätta sig i Manchuriet, och japanerna i Korea, dessa två platser låg farligt nära varann, och ett krig var nära att bryta ut. 1898 så utarrenderades Port Arthur till de ryska styrkorna, denna hamn som Japan hade blivit ’tvingade’ att lämna över till Kina efter kriget. Port Arthur gav ryssarna en isfri hamn i Östasien, vilket gjorde dem till en ännu farligare motståndare och ett potentiellt hot mot Japan. 1898 så slöt också Japan ett förbund med England, som lovade att hålla Japans rygg säker i händelse av det annalkande kriget.

När ryssarna fortsatte att skicka in styrkor i Manchuriet, och vägrade att erkänna Japans ställning i Korea, så anföll Japan den Ryska flottan i Port Arthur i ett blixtanfall 1904. Kriget var kortvarigt, endast ett år, och Japan gick väldigt lätt ut ur det som vinnare, vilket visade vilka framsteg den japanska armén började göra, och vilka problem som Ryssland hade (landet hade inte ens börjat moderniserats). 1905 så skrev Ryssland under ett fredsavtal med Japan. Japan vann inga större marker efter det korta ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Imperialismen i Japan och det japanska undret

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-29]   Imperialismen i Japan och det japanska undret
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4655 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×