Mozart

8 röster
16154 visningar
uppladdat: 2005-09-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Wolfgang Amadeus Mozart

Jag har valt att skriva en uppsats om Mozart. Jag vet egentligen inte mer än att han var en oerhört professionell kompositör, och att han som liten betraktades som ett underbarn inom musiken.
Jag vill med den här uppsatsen få en bredare bild av honom som person men också få en djupare förståelse för hans musik. Eftersom Mozart är känd för sin musik, så tänkte jag lägga ganska mycket tid på att bara lyssna. Jag vill fördjupa mig i ett eller två stycken som jag sedan kan reflektera över. Syftet med den här uppsatsen är alltså att komma i kontakt med hans ryktbara musik och att förstå vem han egentligen var…Den 27 januari 1756 föddes en liten pojke i staden Salzburg i norra Tyskland. Då anade ingen att denne pojke en dag skulle bli en av världens främsta tonsättare. Hans namn var Johan Chrysomus Wolfgang Amadeus. Han kallades för Wolfgang Amadeus Mozart.

Fadern, Leopold, var en duktig musiker och anställd hos biskopen i staden. Han började undervisa Wolfgangs fem år äldre storasyster Nannerl. Wolfgang var då 3 år och han störde under musiklektionerna. Först blev fadern irriterad men lät sedan sonen få sin vilja igenom och Wolfgang fick prova på att spela. Leopold blev förundrad, Wolfgang lärde sig otroligt fort och efter ett fåtal lektioner kunde han spela mycket bra. Han fick även lära sig att spela violin och orgel. Nannerl var också väldigt duktig. När Wolfgang var fem år började han komponera egna små stycken, visserligen med en massa bläckplumpar, men ändå riktiga stycken.

En ide började ta form i Leopolds huvud: Dessa två barn kanske var vägen ut ur fattigdomen.
När Wolfgang och hans syster var 6 och 11år gamla (1762) bestämde sig Leopold att nu var det dags att vissa världen vilka fantastiska talanger barnen var. Så familjen reste till München, där spelade de både för kungligheter och vanligt folk. Man kallade dem för underbarn och resan blev väldigt lyckad, de åkte vidare till Wien och framgångarna blev bara större och större. På hemresan insjuknade barnen i scharlakansfeber, hygienen var inte den bästa på den tiden, och under sitt liv fick Wolfgang Amadeus Mozart många sjukdomar.

1763 startade nästa resa, och den varade i över tre och ett halvt år! De turnerade genom Österrike, Holland, Schweiz, Tyskland, Frankrike, och England. Det var Wolfgang som fick den största uppmärksamheten och Nannerl hamnade i skymundan för broderns obeskrivliga talang. Man var mest imponerad över hans kolossala förmåga att improvisera. Det gjordes musikpsykologiska tester på honom, då improviserade han teman som kärlek och hopplöshet och resultaten visade på en oerhörd mognad inom musiken.

Familjen återvände hem till Salzbug år 1766, och de stannade hemma i två år. Wolfgang Amadeus Mozart komponerade mycket under de åren, och han hade fått mycket inspiration då han var ute i Europa. Han komponerade kyrkomusik och sina första sånger. Han fick sitt första officiella operauppdrag och provade även på att skriva symfonier. Vid den här tidpunkten var han bara 12 år!

Det bar av till Italien, men denna gång reste endast Leopold och Wolfgang. Det blev succé även där! Efter den här trippen var han hemma tills han blev 22 år. Då reste modern med honom till Paris, och Wolfgang fick för första gången leva i lite frihet, han hade inte sin faders vakande ögon på sig. Sorgligt nog dog modern under vistelsen och Wolfgang återvände till Österrike där han stannade för gott!

Han gifte sig med Konstanze Weber år 1782, det var ett ganska lyckligt äktenskap. Han fick sex barn, men bara två överlevde. Det var under den här tiden som han började umgås med Haydn, och denna vänskap speglas mycket i hans senare verk.
Trots att han fick ganska mycket pengar för sina kompositioner, så hade han svårt med ekonomin, pengarna rann mellan fingrarna på honom. Dessutom blev han ansatt av den ena sjukdomen efter den andra. Hans karriär började sakta men säkert att dala och orken tröt allt mer.

Strax efter midnatt den 5 december 1791 dog Wolfgang Amadeus Mozart. Han blev bara 35 år gammal. Man tror att han dog i reumatisk feber. Ingen vet var Mozarts grav ligger, eftersom det inte restes något kors över den._______

Mozart är en av de största musikgenierna genom tiderna. Från att ha varit ett musikaliskt underbarn utvecklades han till en skapande konstnär och från tjugoårsåldern och fram till hans död komponerade han helt fantastiska verk. Dessutom hade han en otroligt bred repertoar, han skapade musik inom alla genrer som fanns på den tiden. Många kompositörer komponerar olika musikstilar under olika perioder, så var dock inte fallet gällande Mozart. Det är svårt att göra en s k periodindelning av hans musik, han komponerade det han hade inspiration till eller fick beställning på för tillfället. Man har efter hans död sammanställt att han komponerat 626 fulländade alster, dessa finns numrerade i kronologisk ordning. Dessutom tillkommer skisser, arrangemang, fragment mm.
Mozarts genialitet gjorde att han tog till sig intryck från många kompositörer och genrer i bl.a. Italien, Frankrike och Tyskland. Med oerhörd säkerhet och nyansrikedom blandade han dessa intryck och skapade på så sätt sin fantastiska musik. Detta är en sak som skiljer honom från tex. Beethoven och Haydn, dessa två skapade stilar som var mer präglade av deras personlighet. Mozart skapade också egna stilar, men utgick ifrån genrer som redan fanns, det gör dock inte musiken mindre genialisk eller mindre professionell.
Mozart komponerade allt möjligt, och något annat som kännetecknar nästan all hans musik är att den är lättsam och lekfull. Många kända kompositörer, tex. Johan Sebastian Bach, komponerade också genialisk musik, men den är mycket svårare och tyngre att lyssna på. Mozarts musik är mer ren, har enklare melodislingor och ofta ett regelbundet mönster.

Här är några av de viktigaste verken (i grovt urval)
Operor: Bastien och Bastienne
Cosi fan tutte (Så gör de alla)
Don Giovanni
(Don Juan) Figaros bröllop
(Le Nozze di Figaro) Trollflöjten
(Die Zauberflöte)
Symfonier:
41 stycken. Bland de mest kända är symfoni
nr. 39 i Ess-dur,
nr. 40 i G-moll och
nr. 41 i C-dur ("Jupitersymfonin").

Dödsmässa:
Requiem

Pianokonserter:
Nr. 9 (Jeunehomme)
Nr 20 i D-moll
Nr. 26 i D-dur (kröningskonserten)

(Som sagt så skrev han över 600 verk, detta är ett ytterst grovt urval)


Genom tiderna har det ibland framställts som att Mozart var missförstådd och ringaktad av folket då han levde. Denna bild är missvisande. Antagligen var han en väldigt speciell person, men när han avled betraktades han allmänt i Europa som den största kompositören någonsin. Världen älskar honom och hans musik har inspirerat väldigt många musiker. Idag, mer än 200 år efter hans död används musiken i olika samanhang, och det lär den nog alltid göra. Mozart kommer för alltid att leva vidare och generation efter generation kommer att förundras och älska hans musik.
Egna funderingar
Innan jag gjorde det här arbetet hade jag egentligen ingen aning om vad klassisk musik kan vara. Jag blev uppriktigt sagt förvånad över hur mäktig och nyansrik Mozarts musik är, han förmedlar känslor genom tonerna. Jag hade tänkt mig att bara lyssna på ett eller två stycken. Då jag satte igång med arbetet insåg jag snabbt att det är bättre att lyssna på så mycket som möjligt för att få en rättvis bild av honom, han skrev ju inom väldigt många olika genrer. Jag är imponerad över denne man, musiken är så fulländad.

Jag har lyssnat speciellt mycket på K. 466, stycke två, som heter ”Romance” För varje gång jag hör det upptäcker jag nya små detaljer som hjälper till att skapa helheten.
I början av låten hörs endast ett ensamt piano, sedan läggs stråkarna in och besvarar pianot. Det flyger kärlek i melodin, en vardaglig och vacker kärlek. Stråkarna lägger sig i bakgrunden, men finns hela tiden där för att förstärka pianot. Några minuter in i låten kommer ett parti där den lugna, kärleksfulla vardagen övergår i dramatik, sorglig men vacker dramatik. Man hör fortfarande kärleken, men nu är den frågande och inte lika självklar. Musiken blir ett virrvarr av känslor. Sedan går den tillbaka i ett lugnare tempo igen och så småningom blir kärleken åter ett faktum, vardagen kommer åter; en vardag fylld av fågelsång.
Det här är min tolkning av stycket och jag kan inte beskriva musiken på något annat sätt, men jag tycker obeskrivligt mycket om det.

Det är väldigt synd att så många dömer ut klassisk musik utan att ge den en chans. Detta gäller nog främst de yngre generationerna, och vi ungdomar verkar ha svårt att ens försöka lyssna. Detta kan bero på att det ligger lite av en ”töntstämpel” över det klassiska. Själv lyssnade jag nästan aldrig på klassisk musik förut. Nu har jag börjat gilla det, och inser vilka fantastiska klassiska stycken det finns.
Många har nog också den förutfattade meningen att klassisk musik alltid är ”svår” musik. Det behöver den absolut inte vara,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mozart

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-27

    skit bra. detta kommer jag få

Källhänvisning

Inactive member [2005-09-20]   Mozart
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4792 [2024-07-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×